رصدخانه مراغه
تور رصدخانه مراغه
تور رصدخانه مراغه شما را به میعادگاه دانشمندان و علمای دوره «ایلخانی» و مرکز کشف رمز و رازهای آسمان در آن دوره میبرد. این تور داخلی کمک میکند تا بیشتر از تلاش دانشمندان در گذشتهای دور بدانید و از سعی آنها برای کاوش در دنیای آسمان و ستارهها شگفتزده شوید.
این سفر در حولوحوش رصدخانه مراغه میگذرد که تاریخ تأسیسش به دوران «هولاکو» از نوادگان «چنگیزخان مغول» باز میگردد. هولاکو که مؤسس خاندان ایلخانیان بود بهمرور تحتتأثیر فرهنگ و تمدن ایران قرار گرفت و توسط خواجه نصیرالدین طوسی به دانش و ستارهشناسی علاقهمند شد. در واقع خواست خواجه نصیرالدین طوسی و پذیرش هولاکوخان در نهایت باعث ساخته شدن این رصدخانه در طی ۱۵ سال شد.
این رصدخانه در زمانی ساخته شد که تلسکوپ و تجهیزات مدرن نجومی هنوز به وجود نیامده بود و بهقدری پیش رفته بود که تا ۳۰۰ سال پس از احداث آن، همانندش حتی در غرب تأسیس نشد. عظمت این رصدخانه بهاندازهای بود که تا سالها به عنوان بزرگترین رصدخانه جهان شناخته میشد.
رصدخانه مراغه بر روی تپهای به نام «رصد داغی» در سمت شمال غربی شهر مراغه احداث شد. این مکان متأسفانه در حدود سال ۷۲۰ هجری به شکل کامل تخریب شد؛ بهطوریکه ویرانهای از آن باقی ماند. در نهایت در دهه ۵۰ این مکان به دست دکتر «پرویز ورجاوند» و گروهش تا حدودی مرمت شد و سپس به دست مهندسان آلمانی یک گنبد سفید رنگ بر رویش قرار گرفت تا از گزند آسیب بیشتر در امان بماند.
با اینکه امروز ویرانهای از این رصدخانه باقی مانده؛ اما همچنان معماری این بنا از نکات جذاب آن به شمار میرود. این رصدخانه به صورت برج استوانهای با قطر ۲۲ متر ساخته شد و در فضای داخلی آن ۶ اتاق مجزا قرار داشت که هر کدام کاربری خاصی داشتند. در کنار سازه اصلی دو ساختمان دیگر نیز وجود داشت که یکی استراحتگاه کارکنان و دیگری کتابخانه بود. این کتابخانه زمانی در خود ۴۰۰۰ نسخه کتاب خطی را جای داده بود تا یکی از برجستهترین کتابخانهها در کشور و جهان اسلام باشد. علاوه بر کتاب، در این مکان ابزارآلات و تجهیزات نجومی پیشرفتهای قرار داده شده بود تا به خاص بودن هرچه بیشتر این مکان بیفزاید.
اگرچه خواجه نصیرالدین طوسی خود زنده نماند تا بنای پایانی این رصدخانه را ببینند؛ اما این مکان تبدیل به جایی شد که با وجود گذشت ۸۰۰ سال از ساخت آن، افراد بسیاری را برای دیدن به سوی خود میکشاند.
رصدخانه مراغه اولین و بزرگترین رصدخانه ایران به شمار میرود که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. داستانها و نکات جالب در مورد این رصدخانه بسیار است و همین باعث میشود تور رصدخانه مراغه یکی از جذابترین تورها برای افراد علاقهمند به آسمان و ستارهها باشد.
مسیر تور رصدخانه مراغه
رصدخانه مراغه در شهری به همین نام و بر روی تپهای در مجاورت دریاچه ارومیه قرار گرفته است. مسافران تور داخلی رصدخانه مراغه برای رسیدن به این منطقه با اتوبوس به سمت مراغه رهسپار خواهند شد. افرادی که میخواهند از وسیلههای حملونقل دیگری همچون هواپیما یا قطار استفاده کنند میتوانند با استفاده از این وسیلهها خود را به مراغه برسانند و از آنجا همراه دیگر مسافران تور رصدخانه مراغه شوند.
بهترین فصل سفر با تور رصدخانه مراغه کی است؟
مراغه دومین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان مراغه است. این شهر به دلیل قرار داشتن در مجاورت رودخانه «صوفی چای» و دامنه جنوبی کوه «سهند» پاییز و زمستانهای سردی دارد. به مسافران تور رصدخانه مراغه توصیه میشود در فصل بهار و تابستان برای دیدن این رصدخانه به این شهر بروند.
جاهای دیدنی مراغه کجاست؟
یکی از مهمترین جاذبههای مراغه رصدخانه آن است که مسافران تور داخلی مراغه برای دیدنش رهسپار این شهر میشوند. جدای از این رصدخانه، «گنبد غفاریه» یادگار دوران ایلخانیان، موزه ایلخانی و مقبره «اوحدی مراغهای» از دیگر جاذبههایی هستند که مسافران تور داخلی مراغه از آنها میتوانند دیدن کنند.
«گنبد کبود» نیز از دیگر جاذبههای مراغه از دوران سلجوقیان به شمار میرود که به شکل ۱۰ وجهی و با ارتفاع ۱۰ متر، معماری بسیار زیبا و متفاوتی را ارائه میدهند. «معبد مهر» در روستای «ورجوی» با قدمت ۲۵۰۰ سال، مقبره «آقالار» (موزه سنگنگارهها) و گنبد سرخ نیز از دیگر جاهایی هستند که میتوانید به سراغشان بروید.
برای افراد علاقهمند به جاذبههای طبیعی نیز رودخانه زیبای «صوفی رود» یا صوفی چای را پیشنهاد میکنیم. در کنار آنها آبشار «گور داغ» در روستای «چکان» را نیز میتوانید ببینید و از سرسبزی خاص، صخرههای اعجابآور و چشمههای آبدرمانیاش شگفتزده شوید.
غذاهای محلی تور مراغه چیست؟
در تور داخلی رصدخانه مراغه که دو و نیم روز به طول میانجامد مسافران فرصت خواهند داشت تا از غذاهای سنتی مراغه بچشند. از جمله غذاهای سنتی مراغه یا آذربایجان شرقی میتوان به «بادمجان شکم پر» یا «قارنی یاریخ» اشاره کرد که از ترکیب بادمجان، گوشت چرخکرده و مواد دیگر تهیه میشود. «خورشت هویج» از دیگر غذاهای بسیار محبوب آذربایجان شرقی است که هویج ماده غذایی اصلی آن به شمار میرود و در کنار آن از آلوی خورشتی و گوشت قرمز یا گوشت مرغ استفاده میکنند. «دلمه برگ» یا «یپراخ دلماسی» از دیگر خوشمزههای این منطقه است که در شهرهای مختلف دیگر نیز پخته میشود؛ اما طعم آن میتواند در آذربایجان شرقی و مراغه جور دیگری باشد.
چه وسایلی برای تور رصدخانه مراغه برداریم؟
برای شرکت در تور داخلی رصدخانه مراغه یک کفش مناسب و لوازم شخصی دیگری همچون دارو، قمقمه آب و یک دست لباس گرم لازم است. برای محافظت در برابر آفتاب کرم ضدآفتاب، کلاه نقابدار و عینکآفتابی را فراموش نکنید. اگر اطلاعات چندانی راجع به رصدخانه و خواجه نصیرالدین طوسی ندارید میتوانید پادکست «مشاهیر جهان» اپیزود خواجه نصیرالدین طوسی و یا بازخوانی کتاب «ستاره طوس» را به همراه داشته باشید و در مسیر به آنها گوش دهید. این کار کمک میکند تا بیشتر در تاریخ و داستان این رصدخانه غرق شوید.
سفر به مراغه برای چه کسانی مناسب است؟
در تور داخلی رصدخانه مراغه تمام افراد بالای ۷ سال میتوانند شرکت کنند. در طی این سفر مسافران تور رصدخانه مراغه در روز اول حدود ۳ ساعت کوهپیمایی در شیب متوسط و در روز دوم حدود ۳ ساعت پیادهروی در فضای شهری خواهند داشت که باید توانایی خود را برای آن در نظر بگیرند.
مراغه را حداقل در چند روز بگردیم؟
تور داخلی رصدخانه مراغه که توسط آژانس دالاهو برگزار میشود یک تور دو روز و نیمه است. در این مدت زمان مسافران تور داخلی وقت کافی خواهند داشت تا به خوبی رصدخانه مراغه و جاذبههای این شهر را از نزدیک ببینند.
در سفر به مراغه کجا بمانیم؟
در شهر مراغه هتلها، مسافرخانهها و اقامتگاههای مختلفی وجود دارند که افراد میتوانند در آنها بمانند. مسافران تور داخلی رصدخانه مراغه در یک هتل اقامت خواهند داشت. این هتل با توجه به استانداردهای مورد تأیید آژانس دالاهو در نظر گرفته شده و میتواند مکان مناسبی برای استراحت مسافران در شهر مراغه باشد.
قبل از تور رصدخانه مراغه بدانید
بهتر است مسافران تور داخلی رصدخانه مراغه پیش از سفر نکات زیر را در نظر داشته باشند:
• همانطور که گفته شد از رصدخانه مراغه بقایایی مانده که مورد بازسازی قرار گرفته است. مسافرانی که با تصور یک رصدخانه کامل و بهروز به این مکان سفر میکنند باید این نکته را در نظر داشته باشند تا انتظارات آنها برآورده شود.
• برای بازدید از رصدخانه مراغه نیاز به پرداخت ورودیه است. همچنین بازدید از این مجموعه در ساعتهای خاصی امکانپذیر است که باید پیش از رفتن در مورد آن اطلاعات لازم را کسب کنید.
سوغات و صنایعدستی مراغه
مراغه علاوه بر جاذبههای تاریخی در بخش سوغات و صنایعدستی نیز جاذبههای بسیاری دارد. انگور در مراغه به دلیل آبوهوای مناسب رشد بسیار خوبی دارد و مراغه به انگور و «دوشاب» یا شیره انگور بسیار معروف است. عسل مراغه نیز از دیگر خوشمزههایی است که میتوانید آن را به سوغات بیاورید. اگر به دنبال شیرینیجات هستید «باسلوق» و «سجوق» که از شیره انگور طبیعی تهیه میشوند انتخاب مناسبی هستند. از صابون مراغه حتماً بسیار شنیدهاید و میتوانید از سفر خود این صابون را نیز به یادگار بیاورید. در نهایت چرم و فرش ابریشم مراغه از دیگر سوغاتی هستند که برای سالهای بسیاری میتوانند یاد سفر مراغه را برای شما زنده نگه دارند.
نسخه انگلیسی تور رصدخانه مراغه: (Maragheh (Maragheh Observatory
- عکسهای بیشتر
- عکسهای بیشتر
- عکسهای بیشتر
- عکسهای بیشتر
- عکسهای بیشتر
- عکسهای بیشتر