قلعه ایرانشهر یا قلعه ناصری
ناصرالدوله که حاکم وقت ایالات کرمان و بلوچستان بود؛ پیشنهاد ساخت یک دژ نظامی عظیم را در فهرج یا پهره، به ناصرالدین شاه قاجار میدهد. فهرج یا پهره نام قدیم ایرانشهر است که در سال 1308 هجری شمسی با تصرف این شهر توسط قوای رضاخان پهلوی به این نام تغییر یافت.
قلعه داراى 7 برجک و 2 برج در جلو است که شامل سربازخانه، قورخانه، مسجد، حمام، اصطبل، حوضخانه، شاهنشین، عام نشین، باغ و... بوده است. در سال 1359 ه.ش توسط عدهاى ناآگاه به ارزش میراث فرهنگى کلیه ابنیه داخل قلعه تخریب و همسطح شده است. تنها حمام قلعه در پایینتر از سطح زمین بهصورت ویرانهاى باقیمانده است. حمام داراى تون، حوضخانه و چاه فاضلاب است.
از هنرهاى جالب معمارى حمام کاربرد لولههاى سفالى بهاندازه 6 اینچ است که بهمنظور تهویه هواى حمام و تخلیه فاضلاب کار گذاشتهشدهاند. مصالح بکار رفته در حصارها و برجهاى باقیمانده، خشت خام و آجر 20×30 سانتیمترى و ساروج بوده است. طاقهاى آن بهصورت 20 سانتىمترى و جناغى بودهاند که بینظیر هستند. آب موردنیاز بهوسیله یکرشته قنات وارد قلعه شده و پس از ذخیره در حوضخانهها بهمنظور زراعت و استفاده در آبیارى باغات که در شمال قرار داشتهاند، استفاده میشده است. در بالاى دیوار از داخل قلعه معبرى به عرض بیش از یک متر در ارتفاع 5 مترى از زمین براى گرد نگهبانان و جان پناهى با متوسط ارتفاع 1/7 متر براى جلوگیرى از دید خارج تعبیهشده است. در روى جانپناه سوراخهایى (مزقلها) با شیبهاى متفاوت تعبیهشده که مدافعان از آن محلها بهصورت نشسته و یا ایستاده، لوله تفنگ را جهت مقابله با دشمن از آنها خارج مىنمودند. بهجز برجهاى دروازه در زیر سایه برجها، آسایشگاه سربازان قرار داشته که برجهای مذکور نیز مشابه دیوار داراى جانپناه یا مزقلهاى دفاعى با شیبهاى متفاوت بودهاند. قلعه در گذشته داراى 150 اتاق در اندازههاى مختلف با چهار حیاط مجزا بوده است.
تاریخچه قلعه ناصرى
شاهزاده فیروز میرزا فرمانفرما در زمان حکومتش در کرمان سفرى به بلوچستان و بازدیدى از قلعه بمپور داشته است (1264 ه.ق). چون قلعه بمپور مرکز قشون دولت بود رو به ویرانى رفته و تعمیر آن نیاز به هزینه زیادى داشت. به پیشنهاد وى و موافقت ناصرالدینشاه قاجار قلعهاى در پَهره (ایرانشهر فعلى) ساخته شد. کار ساختمانى آن در سال 1264 ه.ق توسط معمار استاد حسین معمارباشى شروع و در سال 1271 ه.ق به اتمام رسیده است.
هدف از ساخت این قلعه انتقال مرکز حکومت بلوچستان از بمپور به ایرانشهر بوده است. تا سال 1286 ه.ق قلعه تحت تسلط قواى قاجار بوده، اما به علت ضعف حکومت مرکزى به دست قواى بلوچ و احکام محلى میافتد. سربازان قاجاریه پس از شکست بهطرف کرمان حرکت مىکنند و خبر اشغال قلعه را به والى کرمان مىرسانند. در این زمان بهرام خان حاکم سرباز خود را به ایرانشهر مىرساند و قلعه را در دست مىگیرد. تا سال 1294 ه.ق بهرام خان حاکم بلوچستان بوده و پس از وى برادرزادهاش به نام دوست محمدخان به حکمرانی بلوچستان مىرسد و تا سال 1307 ه.ش دولت مرکزى هیچگونه تسلطى بر بلوچستان نداشته است. قواى دولتى در سال 1307 ه.ش به دستور رضاخان عازم فتح قلعه مىشوند، قلعه به تصرف آنها درمیآید و دوست محمدخان به اسارت قواى دولتى درمیآید. لازم به ذکر است این قلعه به نام دوست محمدخان نیز معروف است. قواى دولتى در قلعه مستقر مىشوند و کمکم کل بلوچستان به تصرف قواى دولتى درمیآید. در سال 1359 ه.ش بعد از پیروزى انقلاب اسلامى شهردارى ایرانشهر نسبت به تخریب ابنیه داخلى اقدام و آثارى از گذشته در آن باقى نمىگذارد. بلایى بر سر قلعه وارد مىآورد که تاکنون هیچ دشمنى بر آن وارد نکرده است. در سالهای اخیر میراث فرهنگی حصار این قلعه را بازسازی نموده است.
در عصر پهلوی دوم (محمدرضا شاه پهلوی) از این قلعه بهنام پادگان ژاندارمری وقت و زمانی بهعنوان مدرسه استفاده میشده است. در اوایل انقلاب با متروک ماندن این قلعه عظیم و زیبا، بهتدریج تبدیل به قلعهای متروک و نیمه ویرانه میشود که متأسفانه در سال 1361 هجری شمسی حدود 98 درصد معماریهای فضای داخل با بولدوزر مورد تخریب و تسطیح قرار میگیرد و تنها سردر و حصار آن باقی میماند. این قلعه در زمان ساخت، حداقل دارای هفت حیاط بزرگ و شامل مجموعههای اصطبل، شاهنشین، سربازخانه، اسلحهخانه، حمام و... بوده است.
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n1665 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.