«ریگ سوخته» گرمترین نقطه جهان در کرمان
در خبرهای چند روز اخیر ذکر شد که گرمترین نقطه دنیا توسط ماهوارههای ناسا در کرمان شناسایی شد و این نقطه جایی نیست جز تل گندم بریان یا ریگ سوخته که در دل کویر لوت واقع شده است.
وجود منطقه گندم بریان شهداد به عنوان یکی از گرمترین نقاط کره زمین در فاصله 15 کیلومتری شمال کلوتها که درجه دمای آن در تابستان به بیش از 55 درجه سانتیگراد میرسد، یکی از شگفتانگیزترین جاذبههای دنیا به شمار میرود.
جریان رود شور با غلظت بالای نمک، سکوت و سراب بیمانند کویر، آسمان پر ستاره و مهتابی گودترین نقطه کشور بزرگ ایران این منطقه را به جایی دیدنی و اعجابانگیز تبدیل کرده است.
سطح منطقه:
گدازههای آتشفشانی این منطقه را در سیطره خود در آوردهاند و تمام سطح تل گندم بریان یا گندم برشته از سنگها و گدازههای بازالتی پوشیده شده است و سیاهی سطح زمین و شکل عجیب سنگها که سبب جذب بیشتر نور خورشید و بالارفتن بیش از حد دما میشود آن را از دیگر نقاط دنیا متمایز ساخته است به گونهای که به ماه زمین شهره دارد.
سنگهای گدازهای سیاه رنگ که ارتفاع برخی از آنان حدود چهار متر است نیز تمام سطح فوقانی دیوارههای خاکی را پوشانده است، همزیستی خاک زرد رنگ پایه و سنگهای سیاه بازالتی از جمله پدیدههای بینظیر در این مکان است که زیبایی زائدالوصفی به منطقه گندم بریان بخشیده است و خاک و شنهای سبک نیز جلوه خاصی به آن اعطا کرده است.
دمای هوا:
دمای هوا در منطقه گندم بریان شهداد در تابستان به حدود 100 درجه سانتیگراد میرسد و البته این دما در نقاطی که دارای خاک تیرهتر بوده، بیشتر و متغیرتر است و البته برخی رنگ تیره سطح آن را دلیل گرمای شدید میدانند که پست بودن سطح از دیگر نقاط میتواند دلیل خوبی برای این میزان حرارت باشد.
نقطه مقابل گندم بریان:
این منطقه در نقطه مقابل سردترین نقطه کره زمین در قطب جنوب با دمای 89 درجه زیر صفر به ثبت رسیده است.
وجود آتشفشان در گندم بریان:
درون تل گندم بریان، سه دهانه آتشفشانی وجود داشته است که زمانی فعال بودهاند البته با دیدن سنگهای آتشفشانی با شمایل عجیب و پراکنده در اطراف تل گندم بریان میتوان تصور کرد که زمانی با فعالیت آتشفشانهای درون گندم بریان، گدازهها به اطراف پراکنده شدهاند.
موجودات زنده در گندم بریان:
بنا بر تحقیقات کارشناسان در گندم بریان در منطقهای به طول 200 کیلومتر و عرض 150 کیلومتر هیچ موجود زندهای زندگی نمیکند و شرایط بهگونهای است که امکان زیست هیچ گیاه یا حیوانی وجود ندارد و بنا به اظهارات پروفسور کردوانی پدر کویرشناسی ایران در منطقه گندم بریان به طول 200 و عرض 150 کیلومتر هیچ موجود زندهای زندگی نمیکند و شرایط به گونهای است که امکان زیست هیچ گیاه یا حیوانی وجود ندارد.
گواه او بر این مدعا این است که کارشناسان در پژوهشهای خود مشاهده کردهاند که گاو و گوسفند مردهای که توسط کامیونهای عبوری در گندمبریان رها شدهاند، تجزیه نشده و نگندیده بودند، بلکه فقط بر اثر حرارت خورشید خشک شده بودند و این موضوع نشان میدهد در این منطقه حتی باکتری هم امکان حیات ندارد، این چنین است که وی معتقد است، کویر لوت، کره ماه زمین است.
بهترین زمان بازدید از بهشت داغ گندم بریان:
این منطقه در فصل زمستان و اوایل بهار به بهشت تبدیل میشود و در این زمان از سال است که گردشگران میتوانند به سادگی و بدون دغدغه گرمازدگی از آن بازدید کنند که البته توصیه میشود به هیچ عنوان بدون راهنما به این منطقه محسور کننده پا نگذارند.
محدوده جغرافیایی گندم بریان:
تپه گندم بریان 48 کیلومتر طول، 10 کیلومتر عرض و 480 کیلومتر مساحت دارد، این تپه در 80 کیلومتری شمال شهداد قرار دارد و 300 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
از دل گرمترین نقطه دنیا میتوان کوههای پربرف سیرچ را مشاهده کرد که این یکی از شگفتانگیزترین ویژگیهای این منطقه داغ محسوب میشود.
با وجود اینها، هنوز گندم بریان یک منطقه ناشناخته باقی مانده است و همچنان چشم انتظار همت مسئولانی است که استعدادهای این بهشت گردشگری را به دنیا معرفی کنند.
شهر کلوخی کلوتها، قدیمیترین همسایه گندم بریان:
کویر شهداد با کلوتهای بسیار زیبایش که در باور هیچکس نمیگنجد، قدیمیترین همسایه گندم بریان یا ریگ سوخته است و این منطقه با زیباییهای شگفتانگیزش خود را در شمار مناطق توریستی دنیا قرار میدهد.
کویری که زیباییهایش بیشتر به رؤیا شباهت دارند و کلوتهایی که زیباترین عارضه طبیعی کلوخی دنیا را در پدیده کویر بهوجود آوردهاند که در هیچ کجای دنیا نظیرشان یافت نمیشود.
شهر کلوخی زیبایی که سرتاسر قسمت غربی کویر را پوشانده و از دور شبیه به شهر بزرگی میماند که ماهها و حتی سالها چندین بنا و کارگر اقدام به ساخت آن کردهاند.
این شهر کلوخی زیبا با مساحتی بیش از 11 کیلومتر مربع در فاصله 40 کیلومتری شرق و شمال شرق شهداد واقع شده است.
منبع:خبرگزاری فارس
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n754 کپی کردن