اژدهای افسانههای چین در ایران (معبد داش کسن)
معبد داش کسن بنایی صخرهای است. این معبد در حاشیه روستای ویر، در حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر تاریخی سلطانیه (زنجان)، واقع شده است.
معبد داش کسن کجاست؟
معبد زیبا و صخرهای، اما نیمهکاره، داشکسن در 15 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سلطانیه در نزدیکی روستای ویر قرار گرفته است. میگویند تاکنون نمونهای از آن در ایران مشاهده نشده، با این حال، محلیها از آن به عنوان معبد اژدها و داش کسن نام میبرند.
معبد سنگی داش کسن در ایران بینظیر است. این بنا معبدی است با طرح اژدها که وقتی گردشگران آن را میبینند تصور میکنند با معبدی چینی روبرو هستند (چین ایران)؛ اما این اثر تاریخی یادگاری از دوره ایلخانیان است. بنایی صخرهای در زنجان.
این بنا به دو نقشبرجسته اژدها و چند محراب اسلامی (در دو سمت آن و به قرینه یکدیگر) مزین است. از نظر نقشه و نقوش تزیینی، یکی از باارزشترین نمونههای معماری صخرهای در تاریخ معماری ایران به شمار میرود. در این معبد نقوشی از هنر چینی به کار رفته است. نقشهای اژدها به طول ۵ متر و عرض ۱٫۵ متر بزرگترین نقوش تزیینی این معبد است.
نمونههای مشابه نقشهای اژدهای آن در جای دیگری از ایران دیده نمیشود. طبق نظر برخی باستانشناسان، قدمت این معبد به قبل از اسلام میرسد. در زمان ایلخانان، نقوشی از جمله اژدها به این معبداضافه شده است.
ساخت این معبد پس از مرگ ارغونشاه، با پشتکار الجای خاتون -خواهر سلطان محمد خدابنده- آغاز شد، ولی به پایان نرسید.
دورههای معبد داش کسن
میگویند از معبد داشکسن در دو دوره تاریخی استفاده میشده: دوره اول، زمان ساسانیان بوده است، اما از این دوره چیز زیادی باقی نمانده؛ دوره دوم، زمان فرمانروایی مغولها در ایران، قرن هشتم هجری، بوده است. زمانی که ارغون، ایلخان مغول، از دنیا رفت، الجایخاتون، خواهر سلطان محمد خدابنده، تصمیم گرفت به معبد شکلی تازه بدهد. برای همین از هنرمندان چینی دعوت کرد تا معبد را تزیین کنند.
در حال حاضر، این بنا صدمههای زیادی دیده، آنقدر که وقتی از دور به آن نگاه میکنی چیزی نمیبینی مگر یک صخره و تکههایی از سنگ که در دامنه آن ریخته.، با وجود این، هنوز هم به خاطر نقشه معماری و نقشهای تزیینیاش یکی از ارزشمندترین بناهای سنگی ایران به حساب میآید و به خاطر ردپای هنر چین در آن منحصر بهفرد و بینظیر است.
مجموعه تاریخی داش کسن مرکب از ایوانها، نقوش برجسته و محوطههای باستانی است که از جنبههای مختلف، به ویژه نقش حجاری شده اژدها، منحصر به فرد و قابل توجه است. آثار به جا مانده در محل این احتمال را قوت میبخشد که ایلخان مغول «ارغون» پیش از گرایش به دین اسلام، اقدام به ساخت معبدی کرده است. تاثیر و تاثر متقابل ایران و چین بر یکدیگر بیش از هر محل دیگری در این مکان مشهود است. تلفیق طرحهای اسلیمی و نقش اژدها نشاندهنده همین موضوع است.
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n1142 کپی کردن