معبد آناهیتا
نیایشگاه الهه آب، که امروزه بر سر راه هگمتانه -تیسفون قرار دارد بنایی باشکوه موسوم به معبد آناهیتا است. قدمت این بنا را به دورهٔ اشکانی وساسانی نسبت داده، نشانهها و واژههای دوره ساسانی بر روی سنگها حک گردیدهاست. سبک معماری بنا شیوه پارتی است.
معبد آناهیتا بنای تاریخی که امروزه در شهر کنگاور واقع شدهاست. کنگاور در میانه راه امروزی همدان کرمانشاه و بر سر راه تاریخی هگمتانه تیسفون قرار گرفتهاست. بر پشته صخرهای و مشرف به دشت گنگاور ساخته شدهاست. سبک معماری بنا شیوه پارتی است.
آناهیتا فرشته و نگهبان آب و فراوانی و زیبایی و باروری در نزد ایرانیان دارای مقام بلند و ارجمندی بودهاست. این اعتقاد از دوران پیش از زرتشت در ایران وجود داشته و در دورانهای بعدی هم مورد توجه قرار گرفته است. به احترام این الهه ایرانی معابد و تندیسهای فراوانی در دورههای تاریخی پیش از اسلام در سرزمین ایران ساخته شد.
معدن سنگ چهل مران در ۲ کیلومتری باختر این بنا قرار دارد و اکنون سنگهای نیمه تراش میان ستون و سنگهای نما در سطوح معدن از همان زمان باقی ماندهاست. قدمت این بنا را به دورهٔ اشکانی و ساسانی نسبت داده، نشانهها و واژههای دوره ساسانی بر روی سنگها حک گردیدهاست.
این اثر که در زیر خاک مدفون بود، بر اساس کاوشهای باستانشناسی با کشف بخشی از دیوار شرقی آن در سال 47 کشف شد. با آغاز فعالیتهای هیأت کاوش نیایشگاه آناهیتا در سال ۱۳۴۷ و پس از خرید و تخریب منازل مسکونی بالای تپه و اطراف آن نقشه و موقعیت مکانی این بنای تاریخی تهیه گردید. این بنا بروی تپه طبیعی با حداکثر ارتفاع۳۲ متر نسبت به زمینهای اطراف ساخته شدهاست که در گوشه شمالغرب این بنا امامزاده و مسجدی برپاست.
در چهار طرف معبد دالانهایی تعبیه شده که جوی های آب بصورت رفت و برگشت آب را به وسط معبر هدایت می کرده است.
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n1587 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.