صعود سبلان
استان اردبیل یکی از زیباترین قلههای 4000 متری ایران و بلندترین قله آذربایجان غربی را در خود جای داده است. از چند مسیر شمال شرقی، غربی و جنوبی میتوان به این قله صعود کرد. معروفترین و آسانترین مسیر صعود، شمال شرقی قرار است که از آبگرم شابیل در جنوب شهر لاهرود در جاده اردبیل به مشگینشهر آغاز و با عبور از پناهگاه به وسیله یال شرقی به قله میرسد. مسیر پناهگاه تا قله نیز پاکوب است و پرچمهای راهنما هم در امتداد آن وجود دارند. مسیر جنوبی نیز تقریبا سختترین مسیر صعود است و هیچگونه پناهگاهی سر راهتان وجود ندارد.
چرا قله سبلان خاص است؟
ازگذشتههای دور افسانههای زیادی درباره این کوه وجود دارد و در بین گروهی از مردم به خصوص بومیان و عشایر مقدس است. طبق این روایتها این کوه را محل بعثت و دفن زرتشت پیامبر میدانند. حتی در کتاب «چنین گفت زرتشت» اثر مشهور نیچه نیز اشارهای به پایین آمدن زرتشت از کوه سبلان شده است.
در مسیر قله سبلان چه میبینیم؟
حسینیه مقدس اردبیلی
اگر از مسیر شمال شرقی بخواهید به قله صعود کنید پناهگاه شرقی که همان حسینیه مقدس اردبیلی است سر راه نخواهد بود. در فصول مناسب، افراد زیادی برای زیارت به این حسینیه میآیند. در این منطقه میتوانید آب و نوشیدنی تهیه کنید و اکثر خطوط موبایل نیز آنتن میدهند.
دریاچه سبلان
کوه سبلان به طور کلی سه قله معروف دارد، قله بزرگ آن به سلطان مشهور است و دو قله دیگر آن به هرم و کسری مشهورند. در ارتفاع حدودی 4800 متری کوه سبلان و در دهانه آتشفشانی قله سلطان سبلان (تلفظ محلی سلطان ساوالان) دریاچهای قرار گرفته که عمقی حدود ۴۰ متر دارد. دمای این دریاچه در ماههای گرم حدود صفر درجه سانتیگراد است و در بقیه فصول یخ میزند و قسمت جنوبی این دریاچه تقریبا در تمامی ایام سال برف و یخچال دارد.
عقاب سنگی (قارتال داشی)
در جبهه غربی قله سلطان و در کنار جانپناه، سنگی به شکل عقاب قرار دارد که در طول زمان به نماد سبلان تبدیل شده. این قطعه سنگ به شکل عقابی است که نشسته و سر را به سوی شرق چرخانده.
چه زمانی به سبلان صعود کنیم؟
بهترین زمان صعود به قله سبلان از حدود ماههای خرداد و تیر تا پایان شهریور است که دمای هوا بالاتر و شرایط جوی مناسبتر است. اگر به قصد اسکی نیز میخواهید بروید، زمستان بهترین زمان سفر به سبلان است.
برای صعود به قله سبلان چه چیزهایی با خودمان ببریم؟
با توجه به این که این منطقه حتی در روزهای تابستان هم شبهای سردی خواهد داشت پیشنهاد میکنیم لباس گرم شامل لایه بیس، پلار، کاپشن و گرتکس بردارید. برای آشنایی بیشتر با این لباسها مطلب «سفری گرم با لباسی گرم» راهنمای شما خواهد بود. اگر صعودتان دو روزه است در کنار کوله پشتیتان کوله حمله بردارید تا برای صعود از آن استفاده کنید. برای انتخاب کوله مناسب مطالب «از چه کوله پشتی استفاده کنم؟» و «تنظیم صحیح کولهپشتی روی بدن کوهنورد» راهنمای شما خواهند بود. با توجه به اینکه در ارتفاع، اشعههای آفتاب خطرناکتر خواهد بود کرم ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کنید؛ کلاه و عینک آفتابی مناسب نیز بردارید. فراموش نکنید که حتی کوهنوردهای حرفهای هم استفاده از باتوم جفت را برای صعود و فرود ضروری میدانند، پس استفاده از آن را مخصوص مبتدیها یا سنهای بالا ندانید. با توجه به وجود برف در ارتفاعات پیشنهاد میکنیم همراه خود یک جفت گتر و دستکش نیز همراه داشته باشید. فراموش نکنید که کوهستان سرمایهای برای ما و آیندهگان است، اثری جز ردپا در آن باقی نگذارید و چیزی جز خاطرات دلربا و عکس از آن برندارید. اگر قصد خرید کوله یا کفش مناسب برای کوهنوردی نیز دارید مطالب «راهنمای خرید کوله پشتی سفر» و «راهنمای خرید و نگهداری کفشهای کوهنوردی» را مطالعه کنید.