درباره جغد و تصاویری از استتار این پرنده
جُغد (بوف، بوم) نام پرندهای شکاری است که قدرت شنوایی و بینایی بسیار بالایی دارد. جغد از راسته بوفسانان محسوب میشود و در ویرانهها زندگی میکند. جغدها در همه قارهها به استثناء جنوبگان مشاهده شدهاند. اگر میخواهید جغدها را تماشا کنید میدانید که چه زمانی باید دنبال آنها بگردید؟ میدانید جغدها را کجا میتوانید پیدا کرد؟ از عادات غذایی جغدها چیزی شنیدهاید؟ در ادامه مطلب، این موجودات دوست داشتنی را بیشتر بشناسید.
از جغد چه میدانید؟
واژه جغد از زبان سغدی وارد فارسی شده و اصل سغدی آن چَغوت است. جغدی به نام اشوزوشت در اسطورههای ایرانی نقش زیادی در یاری نیروی خوبی دارد. اشوزوشت یا مرغ بهمن نام جغد افسانهای است که غذایش ناخن است، میتواند کتاب مقدس را میخواند و میتواند اهریمنها را بترساند. در داستان کیومرث، یک جغذ خبر مرگ پسر او را میآورد. به همین دلیل در برخی جوامع، جغد نمادی از شومی است. اما حالا میدانیم که جغدها پرندههایی بسیار جذاب و دوست داشتنی هستند و در افسانههای مختلفی از آنها یاد شده است. در تورهای خارجی و داخلی دالاهو ممکن است بتوانید جغد ببینید.
کوچکترین جغد دنیا را میشناسید؟
کوچکترین جغد، جغد کوتوله آمریکای شمالی است که طول آن فقط ۱۵ سانتیمتر یعنی به بزرگی یک گنجشک است. تخم جغد همیشه به فاصله چند روز میشکند و نوزاد به دنیا میآید. جغد به خاطر چشمهای بزرگش، یک شکارچی ماهر است. میتواند همه جا را حتی در نور خیلی کم ببیند. از سوی دیگر، جغدها دید دو طرفه دارند و میتوانند خیلی سریع، طعمه خود را دنبال کنند. در برخی از تورهای دالاهو، ممکن است بتوانید پرواز سریع یک جغد را ببینید. کسی چه میداند شاید در تور کاپادوکیا دالاهو یا تور کوبا دالاهو این فرصت نصیبتان شد.
ویژگیهای ظاهری جغد چیست؟
- جغد دارای سر بزرگ، صورت پهن، چشمهای بزرگ و متمایل به جلو است که استفاده از هر دو چشم را در یک زمان برای او میسر میسازد و دید دوچشمی را فراهم میکند.
- جغد همچنین منقار قوی قلابمانند و نیمپیدا و چنگالهای تیز و نیرومند دارد. منقار قلابشکل نیرومندش به همراه چنگالهای قوی او برای نگه داشتن طعمه به کار میرود.
- در دو طرف سر جغد دو دسته پر شبیه گوش گربه قرار دارد که گوشپر نامیده میشوند.
- جغد نوکی کوچک و ظریف دارد.
- جغد دور دهانش پرهای زبری هست که شبیه مو میباشد ولی مو نیست.
- پاهای جغد کوچک است و پنجههایش ضعیف و بیطاقت.
- پر و بال جغد صاف است و خیلی آرام پرواز میکند.
- نوک پرهای جغد به شکلی طراحی شده که در هنگام حمله به طعمه صدای پرها کم باشد.
- نر و ماده آنها همشکل است ولی مادهها بزرگترند.
- جغدها تکزیاند.
- جغدها پاهای پوشیده از پر دارند و پرواز آنها بیصداست.
آداب غذاخوردن جغدها چگونه است؟
جغد از انواع موشها تغذیه میکند. جغد معمولاً شکار خودش را به کمک منقار نیرومندش تکه تکه میکند و میخورد. جغدها معمولا طعمه خود را درسته میبلعند و پس از آنکه بخشهای گواردنی آن را گواردند بازمانده آن را به شکل تفاله از راه دهان بیرون میاندازند.
جغدها کجا زندگی میکنند؟
جغدها در شکافهای تنه درختان و آشیانههای متروک زاغان لانه میگذارد. جغدها معمولاً شبرو و پگاهرو هستند یعنی هنگام پگاه و شفق از لانه بیرون آمده و شکار میکنند. یکی از دلایلی که افسانههای مختلفی درباره جغدها ساخته شده، به دلیل همین زیستگاههاست. چرا که جغدها معمولا در مکانهای متروکه و خالی از سکنه دیده میشوند. در نتیجه عامه مردم فکر میکنند که جغدها باعث ویرانی و خرابی آن منطقه شدهاند. حال آنکه جغدها برای تغذیه از موجوداتی همچون موش، به سمت این مناطق جذب میشوند و نقشی در ویرانی آن ندارند.
بینایی و شنوایی جغد چگونه است؟
چشمهای جغد بسیار حساس است و حتی در نور خیلی کم میتواند ببیند. بعضی از جغدها دارای چنان قدرت شنوایی هستند که میتوانند یک طعمه را در تاریکی مطلق تشخیص دهند. جغدها بسیار حساس و آگاه هستند. به همین دلیل در ادبیات برخی فرهنگها، آنها را نماد دانایی میدانند. جغدها میتوانند سریع محل آمدن صدا را تشخیص دهند. آنها پرندههایی باهوش تلقی میشوند و رفتارهای جالبی دارند. در برخی کشورها، به جغد نگهبان شب و یا نگهبان باغ هم میگویند. که به سرعت و توانایی این پرنده اشاره دارد.
لانه جغد کجاست؟
جالب است بدانید اگر در تور دالاهو به دنبال لانه جغد باشید، چیزی پیدا نخواهید کرد. چرا که جغدها اصلا لانه نمیسازند. بلکه آنها جایی را به عنوان خانه انتخاب و در همان جا زندگی میکنند. جغدها بین 3 تا 4 تخم میگذارند. جوجه جغد معمولا 2 تا 3 ماه در لانه میماند تا پس از آنکه به اندازه کافی قوی و بزرگ شد، بتواند از خانه برود.
جغدها گونههای گوناگونی دارند. اندازه گونهها با هم فرق میکند. از سوی دیگر، رنگ پرها، اندازه بالها و... نیز در تشخیص انواع جغدها موثر است.
آیا جغد در طبیعت مفید است؟
هر موجودی که در طبیعت وجود دارد گوشهای از چرخه اکوسیستم است و حذف شدن آن از این چرخه آسیبهای جبران نشدنیای به طبیعت میزند. یکی از نقشهای مهم جغد شکار جوندگانی مثل موشها است که زیاد شدن آنها در طبیعت باعث از بین رفتن دانههای گیاهان و محصولات کشاورزی میشود. به عنوان یک گردشگر مسئول اگر به منطقهای رفتید که در آن لانه جغدی وجود داشت به آن نزدیک نشوید و سعی کنید با رعایت سکوت آرامش حیوان را بر هم نزنید.
در زیر تعدادی از عکسهای اعجاب انگیز استتار این پرنده را میتوانید تماشا کنید:
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n311 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
سلام
ممنون که مطلب را مطالعه کرده و نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتین.
با تشکر از پیام شما