همسفر لحظه‌های بی‌تکرار...
021 4166 3000
جشنواره تخفیف «دوباره سفر، دوباره زندگی»
۱۰ درصد قیمت تمام تورهای داخلی
بــرو به صفحـــه جشنــواره

فیلم: تبت، سقف آسمان!

27 رای   شما هم امتیاز بدهید!

سقف آسمان واژه‌ای است که «تبت» را به این نام نیز می‌خوانند. تبت یکی از زیباترین و باستانی‌ترین کشورهای جهان بر روی فلات تبت با ارتفاع ۴۹۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. تبت را با نام «سرزمین بوداها» یا «بام تبت» نیز می‌شناسند و بسیاری از افرادی که به فرهنگ بودایی و آشنایی با آن علاقه دارند آرزوی دیدن این مکان و شرکت در تور تبت را در سر می‌پرورانند. تبت در کنار فرهنگ خود، طبیعت بسیار زیبایی نیز دارد که باعث می‌شود یکی از نقاط مهم گردشگری در تور خارجی برای افراد اهل کشف و شهود باشد.

تور نپال

تبت سقف آسمان

تبت با ارتفاع متوسط ۴۵۰۰ متری خود مرتفع‌ترین منطقه بر روی زمین است و به همین دلیل آن را «سقف آسمان»، «بام جهان» یا «قطب سوم» نیز می‌نامند. کوه «اورست»، مرتفع‌ترین کوه زمین با ارتفاع 8848 متر از سطح دریا در تبت و در مرز بین تبت و نپال قرار گرفته دارد و یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری تبت محسوب می‌شود.

تبت سرزمینی خاص و دوست‌داشتنی با مناظر بسیار است


دلایل بسیاری وجود دارد که گردشگران تور تبت را برای سفر انتخاب کنند. برخی برای دیدن بلندترین کوه جهان یعنی اورست راهی تبت می‌شوند و برخی دیگر می‌خواهند درباره فرهنگ و میراث غنی تبت بیشتر بدانند. تبت از صومعه‌های قدیمی بودایی با آثار باستانی، تا مناظر طبیعی شگفت‌انگیز خود چیزهای زیادی برای ارائه دارد و افراد را برای سفر به این منطقه وسوسه می‌کند.

تاریخچه تبت

در دوران باستان، تبت را به نام «کیانگ» یا «رونگ» می‌شناختند و در سلسله‌های تانگ (618-907) و سونگ (960-1280) این منطقه را «تورپان» می‌نامیدند. در سلسله‌های «یوان» (1271-1368) و «مینگ» (1368-1644)، تبت تحت صلاحیت حکومت مرکزی چین قرار گرفت و در سلسله چینگ (1644-1911) به u، tsang، kham و ngari تقسیم شد.
تبت از حدود سال ۱۹۵۰ تا 1951 به کشور چین ضمیمه شد و چین آن را به چند منطقه تجزیه کرد. زمانی که ارتش آزادی بخش خلق چین در سال ۱۹۵۰ به تبت حمله کرد، تبت حکومتی دین سالار به رهبری «دالایی لامای» چهاردهم را داشت. پس از حمله چینی‌ها دالایی لاما به هند تبعید شد و به زندگی خود در آنجا ادامه داد.

تبت تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است


امروزه حاکمیت چین بر تبت همچنان موضوعی بحث‌برانگیز باقی‌مانده و بسیاری از سازمان‌های مدافع حقوق بشری معتقدند مقامات چین قصد نابود کردن فرهنگ بودایی و سرکوب کردن وفاداران به دالایی لاما رهبر روحانی تبعیدی را دارند.

جغرافیای تبت

مساحت تبت 471900 مایل مربع است. 2600 کیلومتر از غرب به شرق و 1300 کیلومتر از شمال به جنوب امتداد دارد. تبت جنگل‌های انبوه سبز، بخش‌های خشک و بیابانی، دره‌های عمیق، رودخانه‌ها و بلندترین رشته کوه‌ها را در بر می‌گیرد. علفزارهای وسیع، برخی از مهم‌ترین رودخانه‌ها در سراسر آسیا، دریاچه‌های آلپ و یخچال‌های طبیعی بخشی از طبیعت بکر تبت محسوب می‌شوند. تبت به دلیل این تنوع آب و هوایی، تبدیل به زیستگاه بسیاری از گونه‌های حیات وحش از جمله برخی از حیوانات و پرندگان بومی شده است.
تبت چندین رودخانه بزرگ دارد که این رودخانه‌ها نه‌تنها آب موردنیاز مردم را تأمین می‌کنند؛ بلکه به‌عنوان منبع مهم برق نیز به شمار می‌روند. تبت به دلیل داشتن منابع عظیم آبی گاهی «قطب سوم» جهان نامیده می‌شود.

از نظر اقلیمی تبت تنوع بسیاری دارد


بخشی از طبیعت تبت از لحاظ معنوی نیز برای مردم آن اهمیت دارد. کوه «کایلاش» یکی از مهم‌ترین کوه‌های تبت برای چهار دین مقدس بودیسم، هندوئیسم، بون و جینیسم به شمار می‌رود که پیروان این ادیان به آنجا می‌روند تا مسیر زیارتی اطراف آن را طی کنند.

آب‌وهوای تبت

به دلیل ارتفاع زیاد تبت، آب‌وهوا در بسیاری از مناطق آن خشن است. در ارتفاعات بالای 4500 متر، شرایط آب و هوایی می‌تواند بسیار سریع تغییر کند و دیدن برف حتی در ماه‌های تابستان غیر معمول نیست. میزان بارندگی در طول سال پراکنده است. فصل بارندگی معمولاً از اواسط ژوئن تا ژوئیه شروع می‌شود و تا اوایل سپتامبر ادامه دارد.

آب‌وهوای مناطق مختلف تبت با هم فرق‌های بسیاری دارد


با وجود موارد گفته شده، آب‌وهوا در دره‌های تبت می‌تواند بسیار دلپذیر باشد. به‌عنوان‌مثال، در لهاسا و در ماه‌های تابستان، روزها گرم و شب‌ها خنک است. حتی در طول فصل باران‌های موسمی در ماه‌های ژوئیه و آگوست، معمولاً فقط در طول شب باران می‌بارد و در طول روز هوای بسیار مطبوعی جریان دارد. به همین دلیل است که ماه‌های تابستان بیشترین محبوبیت را در بین بازدیدکنندگان دارند.

جمعیت تبت

تبت باوجوداینکه دومین استان بزرگ چین پس از «سین کیانگ» است، اما کمترین تراکم جمعیت را دارد. جمعیت کل تبتی‌ها حدود 6 میلیون نفر تخمین زده می‌شود، به‌اضافه افرادی که در «تار» و همچنین در سایر مناطق تبتی در چین مانند «سیچوان»، «چینگ‌های» و استان خودمختار تبت زندگی می‌کنند. تعداد کل تبتی‌ها در منطقه خودمختار تبت حدود 3.3 میلیون نفر است. تخمین زده می‌شود که چینی‌هایی که در سرزمین‌های تبت زندگی می‌کنند تقریباً 7.5 میلیون نفر باشند.

تقریبا 7 تا 8 میلیون نفر در تبت زندگی می‌کنند

مردم تبت

به‌صورت کلی مردم بومی تبت قشر کم‌درآمد و فقیری هستند؛ زیرا کشاورزی و آب‌وهوای این منطقه جوابگوی جمعیتی که در آن زندگی می‌کنند نیست. قوم تبت زبان مخصوص خود را دارد که ریشه‌های آن به‌پیش از سده هفتم پیش از میلاد می‌رسد و نوعی از زبان‌های چینی - تبتی محسوب می‌شود. دین مردم تبت دین بودایی تبتی است که از هند باستان به این ناحیه وارد شده و با دین کهن محلی درآمیخته است.

سنت غذایی در تبت

یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی که بخشی از فرهنگ مردم تبت محسوب می‌شود جو کوهستانی است. جو کوهستانی منبع مهم پروتئین، فیبر و کربوهیدرات برای تبتی‌ها به‌حساب می‌آید. مردم آن را با هرکسی که گرسنه است به اشتراک می‌گذارند و راهبان از آن به‌عنوان بخشی از هدایای برکت، برای بازدیدکنندگان صومعه استفاده می‌کنند.
نوشیدنی سنتی تبتی‌ها «چای کره» نام دارد. این نوشیدنی را از ترکیب چای سیاه با کره یاک درست می‌کنند و برای مسافران تور تبت چیزی شبیه یک سوپ است. تبتی‌ها این چای را با نان یا سیب‌زمینی آب‌پز می‌نوشند. چای کره به تبتی‌ها کمک می‌کند تا انرژی کسب کنند و گرم شوند؛ دو نکته که در آب‌وهوای سخت بسیار مهم است.
زندگی تبتی‌ها بسیار به‌نوعی گاو به نام «یاک» وابسته است؛ زیرا منبع اصلی گوشت و شیر محسوب می‌شود. از موی یاک نیز برای ساخت چادر عشایر و از سرگین این حیوان برای ایجاد آتش جهت پخت‌وپز و گرم نگه‌داشتن چادر در هوای سرد استفاده می‌کنند.
تبتی‌ها هرگز ماهی یا غذاهای دریایی نمی‌خورند. آنها اعتقاد دارند که «ناگا» خدایان قدرتمند در همه منابع آبی زندگی می‌کنند و به‌هیچ‌عنوان نباید موجودات زنده داخل آب را شکار کرد.

تبتی‌ها ماهی و غذاهای دریایی را نمی‌خورند

چند نکته جالب در مورد تبت

شاید برایتان جالب باشد نکات زیر را در مورد تبت بدانید:
- تبتی‌ها جسدهای خود را دفن نمی‌کنند و یا نمی‌سوزانند. آنها از تدفین آسمانی برای مراسم اصلی تشییع‌جنازه استفاده می‌کنند و جسد را به کوهستان می‌برند تا غذای کرکس‌ها شود. این کار به این دلیل انجام می‌شود که این روش همچون حفر قبر یا سوزاندن درختان برای سوزاندن جسد، به محیط‌زیست آسیب نمی‌رساند و از طرفی فراهم کردن غذا برای پرندگان نوعی کار شایسته محسوب می‌شود.
- معادن طلا در خطه تبت بسیار زیاد هستند و به روش سنتی استخراج می‌شوند. بیشتر رودهایی که در سمت مشرق این سرزمین در جریانند دارای ذرات طلا هستند که در جریان آرام رودها امکان یافتنشان است.

در تبت اعتقادات مذهبی خاص و پیروان دالای لاما را خواهید دید


- تبت تنها کشوری است که در آن زنان در شرایط خاص می‌توانند چند همسر داشته باشند. این مسئله زمانی امکان‌پذیر است که پدری چند پسر دارد؛ اما به دلیل نداشتن استطاعت مالی، امکان ازدواج برای همه آنها وجود ندارد و در این حالت آنها می‌توانند یک زن را اختیار کنند.

جاهای دیدنی تبت

اگر کنجکاو شده‌اید که برای شرکت در یک تور خارجی به تبت بروید و کمی با رمز و رازهای این کشور و طبیعت زیبای آن آشنا شوید. از جمله جاهایی که می‌توانید برای دیدن حتماً به آنها سر بزنید موارد زیر هستند:
- موزه تبت
- معبد گل رز وحشی یا همان معبد «سرا»
- کاخ «پوتالا»
- دریاچه «نمتسو»
- «یانگ باجینگ» یا شهر چشمه‌های آب گرم
- معبد «درپونگ»
- باغ عمارت «نوربولینکا»

سخن آخر

تبت سقف آسمان، سرزمین خاصی است که هر مسافر جستجوگری را به سمت خود می‌خواند. این منطقه که سرزمینی کهن است و قدمت سکونت بشر در آن به ۲۱ هزار سال پیش باز می‌گردد یکی از انتخاب‌های افراد در تور خارجی محسوب می‌شود. تبت با طبیعت بکر خود و فرهنگ خاصش می‌تواند جاذبه‌ای جدید برای کشف کردن باشد. برای شرکت در تور تبت آژانس مسافرتی دالاهو می‌تواند راهنمایی‌های لازم را به شما بدهد و یک سفر بی‌نظیر را برایتان رقم بزند.



1394/08/10 | کد مطلب: 3167
برچسب‌ها: دیدنی و خواندنی
یاسمن شکرگزار
نویسنده، علاقمند به سفر، گردشگری، کتاب و موسیقی

گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانسته‌های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب‌سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.


  • به اشتراک بگذارید:



بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.