سفر به جزیره قشم
جزیره قشم، بزرگترین جزیره خلیج فارس و همچنین پهناورترین جزیره غیر مستقل دنیا است. قشم به علت شکل ظاهریاش به دلفین خلیج فارس مشهور است و جزو استان هرمزگان محسوب میشود. این جزیره حدود 69 شهرستان و روستا دارد. شهر قشم در شرقیترین نقطه جزیره واقع شده است و به رغم آنکه نسبت به کل جزیره مرکزیت هندسی ندارد، به علت موقعیت مهم استراتژیک از قدیم واجد اهمیّت بوده و عمدهترین سکونتگاه جزیره محسوب میشدهاست.
سفر به قشم با سفر به کیش متفاوت است. امکانات اقامتی و خدماتی و تفریحی قشم به هیچ وجه قابل مقایسه با کیش نیست اما اگر میخواهید کمنظیرترین جاذبههای جزایر جنوب را ببینید انتخاب درستی کردهاید. جنگلهای حرا، جزایر ناز، دره ستارهها، تنگه چاهکوه، بزرگترین غار نمکی جهان، دره تندیسها، ساحل شیب دراز (که محل تخم گذاری لاکپشتهای پوزه دراز است) و... جاذبههای طبیعی هستند که قشم را به بهشت طبیعتگردان تبدیل کرده است. البته چند سالی است که در سواحل قشم هم امکانات کمی برای تفریحات دریایی احداث شده است مانند غواصی تفریحی و جت اسکی.
شاید به جرات بتوان گفت بیشتر مسافرانی که به قشم سفر میکنند، تمام جاذبههای دیدنی این جزیره بکر را نمیبینند. تنوع جاذبههای طبیعی در این جزیره مانند فاصله آنها از هم بسیار زیاد است، بنابراین خیلی از مسافران بیشتر خود را مشغول خرید از بازارهای درگهان و قشم میکنند و از تماشای این جاذبههای گردشگری غافل میمانند.
برای رسیدن به جزیره قشم شما 3 مسیر را در پیش رو خواهید داشت:
1. مسیر جادهای تهران -بندرعباس به طول 1303 کیلومتر و سپس مسیر دریایی بندرعباس به جزیره قشم که حدود یک ساعت طول میکشد.
2. مسیر ریلی تهران - بندرعباس به طول 1600 کیلومتر و سپس مسیر دریایی بندرعباس به جزیره قشم.
3. پرواز مستقیم به جزیره قشم (حدود 2 ساعت).
زبان، گویش و مذهب:
زبان اصلی مردم قشم، مانند تمام مردم ساکن بنادر و سواحل جنوب کشور و دیگر جزایر، فارسی است ولی با گویش بندری صحبت میکنند که برای همه مردم و مسافرانی که به جزیره مسافرت میکنند قابل درک و فهم است. لهجهٔ محلی و متداول مردم قشم در شهرها و روستاهای آن تقریباً یکسان است. بهطور کلی باید گفت زبان محلی قشمی، آمیختهای از بانهای عربی، فارسی، بندری، هندی و انگلیسی است. مردم شهرستان قشم مسلمان واکثریت (۹۸٪) پیرو مذهب تسنن (شافعی) اند. اصل مردم جزیره قشم کاملاً پیرو مذهب تسنن شافعی هستند.
آداب و رسوم:
آداب و رسوم سنتی و اعتقادی مردم قشم برخاسته از تاریخی پرفراز و نشیب و سراسر حادثه، مبارزه و پایداری آنها است. جلوه هایی از اصالت قشمیها را میتوان در آیینهای زیبای عروسی، عبادت و عزاداری، موسیقی بومی، معماری ویژه با بهرهگیری از بادگیرها، صنایع دستی، پوشاک زنان و مردان و بسیاری از رفتارهای سنتی این مردم مشاهده کرد.
سکنه جزیره مردمانی متدین، میهمان نواز، زحمتکش و پایبند به آداب و رسوم سنتی زیبای خود هستند. لباس سنتی زنان و مردان، موسیقی بومی، صنایع دستی و گویش محلی از جلوه های فرهنگی ویژه این جزیره مرزی است. گزینش نامهایی چون دیرستان رمکان، درگهان، سوزا، رمچاه، دولاب، کانی و... برای شهرها و روستاها، همه یادآور علاقه و توجه عمیق مردم این بخش از کشورمان به فرهنگ و تمدن دیرپای ایران زمین است.
ماهیگیری شغل عمده ساکنین با تجربه جزیره است. همچنین در زمینهای زراعی کوچک جزیره، نخل، خربزه و هندوانه کشت می دهند. معادن نمک نیز در ساحل جنوبی جزیره جای دارند. جمعیت قشم در حدود 200 هزار نفر است.
غذاهای بومی قشم:
زیبونی: زیبونی غذای رسمی بومیان قشم است که در مراسمهای ویژه مثل مراسم عروسی سرو میشود و در حقیقت همان تهچین است که با ماهی، میگو و مرغ پخته میشود و از گشنیز به عنوان سبزی معطر در آن استفاده میکنند.
ماهی برشته: در زبان محلی به آن «مای برشته» میگویند و همان ماهی کبابی است که روی منقل سرخ میشود. بعد از سرخ شدن ماهی حتما باید برای دقایقی در ظرفش را گذاشت تا روغن پس دهد و خوشمزهتر شود.
هواری: قشمیها به استامبولی با میگو یا ماهی یا گوشت بز هواری میگویند. هواری میگو بسیار لذیذ است. آنها برای پختن هواری گوشت را آبپز و بعد سرخ میکنند و سپس با برنج میپزند.
پودنی: پودنی غذایی است که با گوشت کوسه پخته میشود. از آنجا که گوشت کوسه سفت و کمی ناپز است باید ابتدا آن را با آبلیمو و زردچوبه پخت، بعد آبکش کرد و پوستش را کند و حسابی فشارش داد تاهرچه آب دارد خالی شود بعد آن را ریشریش میکنند و با گشنیز، آبلیمو، پیاز، زردچوبه، فلفل و رب گوجهفرنگی تفت میدهند و با نان یا برنج میخورند. این غذا کمی تند است.
ملوک: نوعی صدف دراز است که صیدش کار بسیار مشکلی است و اغلب زنان این کار را انجام میدهند چون به حوصله و صبر نیاز دارد. ملوک نیز پخته و بعد با رب، فلفل و گشنیز تفت داده میشود.
میگو سوخاری: ابتدا میگو را حدود نیم ساعت آبپز و بعد با زردچوبه، نمک و فلفل سرخ میکنند. سپس گوجهفرنگیها را حلقهحلقه میکنند و روی میگوهای سرخشده میچینند.
بریانی: بریانی غذایی است که با ماهی یا میگو نمیتوان آن را پخت و برای پخت آن تنها باید از گوشت بز استفاده کرد. برای تهیه این غذا گوشت را سرخ میکنند، سیبزمینی، عدس، کشمش و زرشک را با هم میپزند بعد گوشت و مواد دیگر لابلای برنج، دارچین و دانههای درسته هل دم میشود. بعد از پخت دانههای هل از غذا جدا و بریانی سرو میشود.
سواحل قشم:
سواحل زیتون، سیمین، جزایر ناز، سوزا، مسن، شیبدراز، سلخ و دوستکو از دیدنیترین سواحل جزیره قشم محسوب میشوند. از ویژگیهای ساحل شناختی این جزیره، تنوع سواحل صخرهای، ماسهای و گلی آن است که چنین خصوصیتی بهطور یک جا در کمتر جزیرهای یافت میشود. سواحل شنی و ماسهای نقرهفام و سیمین براق نیز از دیگر انواع سواحل در جزیره قشم محسوب میشوند. ساحل صخرهای زیتون، ساحل شنی سیمین و سواحل گلی لافت و جنگلهای حرا تنوع سواحل قشم را نشان میدهند. ساحل صخرهای ریگو معروف به ساحل لاکپشتها نیز از دیگر سواحل زیبای جزیره قشم است که لاکپشتها در آنجا برای نفسگیری و تغذیه به روی آب میآیند. سواحل زیبای جزیره هنگام در دو کیلومتری خط ساحلی جنوب جزیره قشم زیستگاه دلفین های باهوش و بازیگوش است که این مسئله موجب جذب گردشگران علاقمند به قشم و جزیره هنگام شده است. گردشگران علاوه بر ساحل زیبای بین هنگام و قشم از طبیعت رویایی داخل جزیره هنگام و تنها مزرعه پرورش تمساح کشور نیز دیدن می کنند.
جزایر پیرامون قشم:
در اطراف جزیره قشم، جزایر هنگام، هرمز و لارک قرار گرفتهاند. بعضی جزیره های کوچک اطراف قشم وجود دارند که فاصله کمی با ساحل جزیره دارند و هنگام جزر و مد به ساحل جزیره میپیوندند و میگسلند؛ همین باعث نامگذاری این چند جزیره کوچک بعنوان «جزایر ناز» شده است که گویی در پیوستن به جزیره ناز می کنند!
هرچند زمان این اتفاق کوتاه است، اما در همین مدت مسافران با ورود به جزایر ناز می توانند از بلندای آن، تنگه هرمز، جزیره لارک و همه زیباییهای عالم خلقت را از دل پهنه آبی خلیج فارس را ببینید.
جزایر ناز به عنوان یک سایت ویژه گردشگری منحصر بفرد به ویژه برای کسانی که برای نخستین بار این پدیده شگفت طبیعی را از نزدیک تماشا می کنند، معروف است.
عبور در دریا با پای پیاده و یا با خودرو شخصی به مثابه یک آرزو می ماند که در جزیره قشم هر روز محقق می شود و شماری از دوستداران طبیعت از این فرصت بهره می برند.
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n3310 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.