تنگ رغز داراب
داراب دیدنیهای منحصربفرد و متعدد طبیعی و تاریخی دارد که به راستی ناشناخته ماندهاند. اگر هدف شما بیشتر مناطق طبیعی است پس نخستین انتخاب تنگ بسیار زیبای رغز است که یکی از شگفتانگیزترین و زیباترین تنگهای ایران محسوب میشود. تنگ رغز اگرچه نامی شناخته شده در بین کوهنوردان و طبیعت دوستان ایران است ولی در زبان محلی نام اصلی آن تنگ رودخیز است و آبی به زلالی اشک چشم دارد.
تنگ رغز داراب
تنگ رغز داراب نام تنگ یا درهای است در بخش فسارود، در ۲۵ کیلومتری شمالغربی شهر داراب در منطقهای بنام حسن آباد، در جنوب شرقی استان فارس که از شمال به شهرستانهای نیریز و استهبان، از غرب به شهرستان فسا، از جنوب به شهرستان لار و زرین دشت و از شرق به استان هرمزگان محدود میشود.
در تنگه رغز آب و سنگ در برخوردی هزاران ساله انواع جلوههای زیبای معماری طبیعت را ایجاد کردهاند، هر آبشار یا آبگیر با دیگری متفاوت است و هر کدام زیبایی خاص خود را دارد. دیوارههای بزرگ و عظیم رغز در طول مسیر گاه سر به هم آوردهاند و یک غار را تداعی میکنند و گاه از هم فاصله میگیرند و محوطهای زیبا میسازند. صدای دلنشین آبشار، فرود و صعودهای زیبا، شنا در میان حوضچههای زلال و دیدن ماهیهای زیبای قزل آلا، همه و همه از جمله دقایق جذاب و بیاد ماندنی حضور در تنگه زیبای رغز است.
رغز به معنای راه بکر و لغزنده است، دره رغز به طول تقریبی ۴ کیلومتر در امتداد شمال به جنوب از سرچشمه رغز تا دره جنوب، ۶۴ آبشار و ۱۰۰ حوضچه طبیعی را در خود جای داده است که تنها ۱۴ آبشار و آبگیر دره جنوبی مورد توجه عموم مردم و کوهنوردان بوده است و با رسیدن به آخرین آبشار دره جنوبی به ارتفاع 35 متر دره جنوبی به بن بست میرسد.
منطقه سرچشمه رغز نیز که از مسیر دیگری پیمایش میگردد، جنگلی زیباست که محل آغاز آب رغز است.
پیمایش تنگ رغز
برای رسیدن به منطقه سرچشمه رغز ۲ مسیر پیمایش وجود دارد، یکی با حدود ۴ ساعت کوهپیمایی و مسیر دیگری که حدود ۲ ساعت با خودرو و حدود ۲ ساعت کوهپیمایی دارد.
از ابتدای دره که محل مناسبی جهت پارک اتومبیل است تا آخرین آبشار این مسیر حدود سه کیلومتر مسیر راهپیمایی آن هم در میان آبهای زلال این دره وجود دارد که در برخی موارد نیاز است که حتماً از وسایل و ملزومات خاص صخرهنوردی و ایجاد کارگاه استفاده شود.
با توجه به آنکه صعود مسیر توام با طی کردن آبگیرها و آبشارهای متعدد میباشد، صعود در آبشارها یا گاهاً حرکت در زیر آبشارها نیز به زیبایی و جذابیت کار میافزاید. زلالی آب حوضچهها به گونهای است که فرد میتواند عمق آنها را به خوبی تماشا کند. عمق آب در برخی حوضچهها به 20 متر هم میرسد.
در حد واسط منطقه سرچشمه و دره جنوبی رغز ده ها آبشار و آبگیرهای زیبا و طبیعت بکر تنها با استفاده از وسایل فنی امکان پیمایش می یابد. از منطقه سرچشمه نیز بدون وسایل فنی امکان بازدید از چندین حوضچه و آبشار مسیر است و نهایتاً با رسیدن به آبشار بلندی به طول 23 متر کوهپیمایان متوقف می شوند.
همهی آبشارها احتیاج به کارگاه زدن ندارد و با توجه به شفافیت آب، عمیق بودن حوضچه ی زیر آبشار معلوم است که در این صورت میتوان در آب پرید که هم لذت بخش است، هم وقت کمتری را میگیرد.
سفر در طول این دره بدون داشتن چنین امکاناتی، بسیار سخت و خطرناک خواهد بود. برای سفر بهتر و امنتر در این تنگه زیبا بهتر است از راهنمایان مجرب محلی کمک بگیرید.
بهترین زمان فرود از این دره آخر اردیبهشت ماه تا آخر مهرماه می باشد. بلندترین آبشار این دره، آبشار آذرخش به ارتفاع 65 متر و آخرین آبشار، آبشار وداع با ارتفاع 46 متر است.
نام آبشار های تنگ رغز
آبشارهای مهم مسیر که گروه کوهنوردی آذرخش داراب نام گذاری کردهاند، به ترتیب فرود عبارتند از:
- آبشار نگین به ارتفاع 16 متر
- آبشار بوم رنگ به ارتفاع 7 متر
- آبشار مسعود به ارتفاع 8 متر
- آبشار گلاب حوضچه به ارتفاع 11 متر
- آبشار فتح به ارتفاع 8 متر
- آبشار حکمت به ارتفاع 11 متر
- آبشار کبوتر به ارتفاع 25 متر
- آبشار جام به ارتفاع 9 متر
- آبشار دماغه(فراز) به ارتفاع 12 متر
- آبشار آذرخش به ارتفاع 65 متر
- آبشار یادگار به ارتفاع 4 متر
- آبشار وداع به ارتفاع 46 متر
۲۰ نکته مهم در سفر به تنگ رغز
- با توجه به گرمای هوا، به همراه داشتن یک بیواک جهت سپری کردن شب کافی است. در ضمن بیواک جای زیادی در کوله نمیگیرد و با توجه به کوچکی، ضد آب کردن آن راحت است، ولی کیسه خواب هم جا گیر است و هم اگر خوب ضد آب نشده باشد و خیس شود، سنگین شده و حمل کوله پشتی را سخت مینماید. جهت احتیاط میتوان یک ملافه مخصوص که درداخل بیواک و کیسه خواب استفاده میشود هم به همراه داشت تا اگر شب هوا سرد شد، بتوان از آن استفاده کرد. این ملافهها کوچک هستند و جای زیادی از کوله پشتی را نمیگیرند.
- بهتر است جهت در امان ماندن از نیش پشهها در طول شب اقامت در سرچشمه، یک قلم دافع حشرات به همراه داشته باشید.
- آب کل مسیر قابل آشامیدن است، ولی بهترین آب همان آبی است که در سرچشمه از دل زمین به بیرون میتراود.
- مهارت شنا کردن به شما کمک میکند تا از آبشار نوردی لذت بیشتری ببرید.
- افراد باید کاملا به فرود و دست به سنگ مقدماتی آشنا بوده و نیز جسارت و بنیه بدنی مناسبی داشته باشند.
- به علت سردی آب حتما لباس مناسب استفاده شود (وت سوت).
- برای فرود از آبشار حتما از صندلهای طبیعتگردی جلو و پشت بسته استفاده کنید.
- در سفر به تنگ رغر، جلیقه نجات را فراموش نکنید.
- برای اقامت شب باید دقت کرد، چرا که در طول مسیر نقاط کمی است که فضای مناسب را برای این کار داشته باشند.
- برای گذر از تنگ رغز نیازی به هدلامپ نیست ودر تمام مسیر نور به اندازه کافی موجود است، فقط در هنگام اتراق شب است که چراغ قوه نیاز میشود.
- آببندی کوله پشتی باید به بهترین روش انجام گیرد. (قرار دادن وسیله مورد نظر در یک زیپکیپ و سپس ۲ یا ۳ نایلون فریزر داخل هم که سر آنها را تک تک گره زده و در نهایت قرار دادن کیسه بزرگ پلاستیکی در کوله و گذاشتن کلیه وسایل در آن و گره زدن سر آن)
- قبل از بستن و گره زدن نایلونها، هوای آنها را تا جایی که ممکن است خالی کنید.
- وسایل و مواد خوردنی را که قرار است در طول مسیر استفاده کنید، در درون کیسه ای جدای آن کیسه در کوله قرار دهید.
- به ازای هر 5 نفر حداقل یک فلاکس کوچک آب، چای یا نسکافه گرم به همراه داشته باشید تا در مواقع لزوم بتوانید از آن بنوشید و گرم شوید.
- مناسبترین کوله برای این برنامه کولههای مخصوص درهنوردی و غار نوردی است، چرا که هم آب به خودشان نمیگیرند، هم آب به راحتی از آنها خارج میشود.
- بهتر است یک نفر ازافراد کوله پشتی به همراه نداشته باشد (وسایل خود را در کوله دیگر اعضا قرار دهد) تا بتواند به راحتی یکی از طنابها و ابزار مورد نیاز را که در کوله حمل ابزار قرار میگیرد، به دوش گرفته و به راحتی آنرا به نفرات جلو برساند.
- بردن یک گونی برای آوردن زبالههای گروه به بیرون از دره برای زیبایی محیط مساله مهمی است.
- به وضع هوا و پیشبینی سازمانهای هواشناسی توجه داشته باشید و خطر باران را جدی بگیرید.
- در برنامه بازدید هر چه تعداد افراد کمتر باشد ایمنی و سرعت برنامه افزایش مییابد.
- کبوترها در طول مسیر عبور، در گوشه و کنار، آشیانه دارند و در طول حرکت باید مراقب بود تا لانه کبوتری را تخریب نکرده و یا به جوجههای آنها آسیب نرسانید.
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n3483 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.