8 جاذبه باکو که حتما باید ببینید
اگر در باکو چای شیرین خوردید بدانید احتمال دارد به یک مجلس عروسی دعوت بشوید! میگویند در بین مردم شهر باکو رسم است که در مراسم خواستگاری چای سرو کنند. اگر چای تلخ و بدون شکر باشد یعنی گفتگو هنوز باید ادامه پیدا کند. اما شیرین بودن چای به معنی توافق است. این فقط بخشی از رسوم قابل توجه مردمانی است که در شهری میان آسیا و اروپا زندگی میکنند. اگر به باکو سفر کنید، در کرانه غربی دریای خزر ترکیب فرهنگ آسیایی و حال و هوای اروپایی را تجربه خواهید کرد. شما چای را با چه طعمی بیشتر میپسندید؟
جاذبههای دیدنی باکو
باکوی قرن 21
شهر باکو، رقیب دبی است. معماری جدید باشکوه و بیپروا با سرعت هر چه تمامتر در حال پر کردن آسمان این شهر است. آسمانخراشهای سهگانه و 190 متری که شبیه شعلههای عظیم آتش هستند درست در نقطه مقابل مرکز شهر قدیمی و قرون وسطیای باکو قرار دارد. این بخش قدیمی شهر در فهرست میراث یونسکو قرار گرفته. در شب، هنگامی که نمایش نور روی این برجها آغاز شود، این آسمانخراشها واقعا شبیه به شعلههای آتش به نظر میرسند. منحنیهای باوقار ساختمان سفیدرنگ مرکز فرهنگی حیدر علیاف، طراحی زاها حدید، منظره خیرهکننده دیگری در شهر ایجاد کرده است. و در خط ساحلی دریای خزر هم قرار است به زودی مجموعهای از پروژههای جدید به هتلی رویایی بسیار بزرگی تبدیل شوند که ساختمان آن شبیه به هلال ماه است.
1. قلعه دختر
این ستون باریک 29 متری مشهورترین نماد تاریخی شهر باکوست. از بالای این بنا خلیج باکو و شهر قدیمی را میتوان دید. تاریخ دقیق ساخت این بنا مشخص نیست ولی احتمالا به هزار سال قبل برمیگردد. البته به نظر میرسد بیشتر بخشهای سازههایی که در حال حاضر در این بنا وجود دارد مربوط به قرن دوازدهم میلادی باشد. نام ترکی این بنا قیز قالاسی (Qız Qalası) است که در زبان انگلیسی به آن برج میدان (Maiden’s Tower) گفته میشود. در مورد این برج افسانههای زیادی نقل میشود. خیلی از این داستانها در یک چیدمان هنری چندرسانهای در طبقات مختلف فضای داخلی برج نمایش داده میشوند. معنی بهتر قیز قالاسی همان قلعه دختر است اما داستانهای آن بیشتر به قدرت نظامی برمیگردد تا داستانهایی در مورد زنها. این بنا برای زمان خودش سازه بسیار عظیمی بوده، ضخامت دیوارهای اصلی آن 5 متر است و پشتبندهای این دیوارها معماری عجیبی دارند.
2. مرکز فرهنگی حیدر علیاف
این ساختمان بزرگ و حیرتآور از آثار معماری زاها حدید است. این بنا بیانیهای از شکوه معماری سیال قرن 21 با موجهای انتزاعی و بلندیهایی است که به نظر میرسد در هم ذوب میشوند. لذت واقعی بازدید از این بنا در نگاه کردن به آن و عکس گرفتن از زوایای مختلف فضای بیرونی عجیب و غریبش است. در فضای داخلی ساختمان هم بخشهای مختلفی به اجرای کنسرت و برگزاری نمایشگاه اختصاص داده شده، بخشهایی مثل نمایشگاه دائمی مجموعه هدایای متعلق به روسای جمهور آذربایجان.
3. کاخ شیروان شاه
این مجموعه کاخ از سنگ ماسه ساخته شده و در قرون وسطی مرکز حکومت سلاطین شمال شرق آذربایجان بوده است. بیشتر بخشهای این مجموعه بنا مربوط به قرن 15 میلادی است و در سال 2003 بازسازی شده است. بعد از بازسازی بخشهایی مثل موزه یا قسمتهایی که شامل سرگرمیهای صوتی و بصری میشوند هم به آن اضافه شد. از محوطه تشریفاتی اصلی که وارد این ساختمان بشوید، ورودی کوچکی در سمت چپ میبینید. این بخش به محوطهای میرسد که خاندان سلطنتی آذربایجان در سال 1428 در آن ساکن بودهاند: یک گنبد هشتضلعی که دور تا دور آن باز است و بارگاه شیروان شاه خلیل الله اول در آن قرار دارد. این بارگاه در مقایسه با کل بنای کاخ ممکن است فضای کوچکی به نظر برسد.
4. میدان فواره
طرفداران زیادی دور این میدان پیادهروی میکنند، میدانی که شبیه به میدانهای شلوغ ایتالیایی است و مرکز طبیعی اصلی باکو به شمار میرود. در بالای فوارههایی که نام میدان از آنها گرفته شده گویهای نقرهای درخشانی وجود دارد که تصویر درختها و ساختمانهای سنگی به شکل زاویه دید چشم ماهی در آنها انعکاس پیدا میکند. بازدید از مجسمه زیبا و تزیینی موزه ادبیات نظامی را از دست ندهید. بهترین زمان برای عکاسی از این مجسمه در زمان شب است. بیرون ساختمان بزرگ مکدونالد هم مجسمهای برنزی از زنی با چتر و تلفن همراه میبینید. اینجا خود باکو است.
5. بلوار
اینجا منطقه پر رفت و آمد و پارک ساحلی باکوست. منطقهای پر از کافه، فواره و بازارها و نمایشگاههای مختلف. خانوادهها، نوازندههای تازهکار و زوجهای عاشق بیشتر از همه طرفدار این منطقهاند. ساختمانهای مدرن اصلی این منطقه شامل مرکز بینالمللی و فرهنگی مقام (Muğam)، مرکز تجارت باکو و مرکز خرید چهار طبقه پارک بلوار هستند. گذر از خیابان اصلی برای رسیدن به محوطه گردش چندان مناسب نیست اما رو به روی ساختمان قدیمی و دیدنی تئاتر پاپت (Puppet) زیرگذری قرار دارد که میتوانید از آن استفاده کنید.
6. مرکز هنر معاصر یارات
یارات یعنی خلق کردن. چیدمانهای هنری تاملبرانگیزی که در این مرکز هنری قرار دارند نشانههای این روح خلاقیت هستند. آثاری که ترسی که انتقادهای اجتماعی و سیاسی ندارند. حتی کافه این مرکز هنری هم الهامبخش است: این کافه دور تا دور محوطهای فلزی قرار دارد. این محوطه بخشی از ساختمان کارخانه تجهیزات نیروی دریایی بوده و بازسازی شده و تغییر کاربری داده است. مرکز هنر یارات بخشی از فضای عمومی میان میدان فلگ (Flag) و ساختمان جدید و درخشان مرکز حیوانات آبزی است. حتما به دیدن آن بروید، ارزشش را دارد.
7. برجهای شعله
این آسمانخراشهای موجدار و شیشهای آبیرنگ در سال 2012 ساخته شدهاند و نماد معماری معاصر باکو هستند. این سه برج بین 28 تا 33 طبقه هستند- ساختمانهایی آنقدر عظیم که از فاصلهای قابل توجه بیشتر از هر ساختمان دیگری دیده میشوند، به ویژه هنگام شب: این برجها در هنگام شب فضای وسیعی را برای رقص نور ایجاد میکنند: رقص نوری از افکتهای شعله آتش، فواره آب و حرکت پرچم ملی.
8. خیابان شهدا
این خیابان قابل توجهترین بخش پارک است و از قسمت جنوب از سمت برجهای شعله شروع میشود و شامل ردیفی از یادمانهای قربانیان باکو در حمله سال 1990 ارتش سرخ در کنار شهدای جنگ قرهباغ است. در این خیابان یادمانی هم برای سربازان تُرک جنگ جهانی اول، و گروهانهای بریتانیایی و کشورهای مشترکالمنافعی است که در حین نبرد با آنها کشته شدهاند. منظره کنار مشعل جاویدان چشماندازی باشکوه را در کنار خلیج، شهر و برجهای شعله ایجاد کرده است.
برگرفته از کتاب lonely planet



کارشناس ارشد فلسفه هنر، مترجم و ویراستار، علاقهمند به خواندن و نوشتن.
ترجمه آزاد: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
ممنون که وقت گذاشتین و مطلب را مطالعه کردین.
با تشکر از پیام شما