تنها یک بار زندگی می‌کنیم...
021 4166 3000
درخت های منحصر به فرد ایران

درخت انجیلی، یادگار زمین از عصر یخبندان

45 رای   شما هم امتیاز بدهید!

همه ما حتما بارها به جنگل‌های شمال رفته‌ایم و قدم زدن در میان درختان تنومند و سبز آن در ذهن‌مان خاطرات بسیاری ساخته است؛ آیا از آن دسته از افرادی هستید که هنگام قدم زدن در جنگل، تمام درختان را شبیه هم می‌بینید یا تفاوت برگ، شاخه و تنه آن‌ها توجه‌تان را جلب می‌کند؟ یکی از ساکنین اصلی جنگل‌های شمال و حوزه هیرکانی، درخت انجیلی است. انجیلی در پاییز به دلیل رنگ‌ جادویی برگ‌هایش به عروس درختان خزان کننده شناخته می‌شود. اگر می‌خواهید با این درخت بیشتر آشنا شوید و هر کجا آن را دیدید بشناسید، این مطلب را دنبال کنید.

 

تورهای داخلی

نجات یافته‌ای از عصر یخبندان


درخت انجیلی، یکی از عناصر‌ کم‌نظیر گیاهی باقی مانده از دوران سوم زمین شناسی یعنی از حدود 65 میلیون سال پیش تاکنون است. در دوران عظیم عصر یخبندان گونه‌های مختلفی از عناصر رویشی منقرض شدند؛ در این دوران یخ‌ها به بخش‌هایی از جنگل‌های شمال ایران (اراضی جلگه‌ای سواحل دریای خزر تا ارسباران) نرسید؛ به این جنگل‌‌های نجات‌یافته، جنگل‌های حوزه هیرکانی می‌گویند که در سال 2019 به عنوان میراث جهانی به ثبت یونسکو نیز رسید. در این حوزه گونه‌های رویشی مختلفی وجود دارد که درخت انجیلی یکی از آنهاست.

تاریخچه نام علمی درخت انجیلی

درخت انجیلی (انجیلو، آسوندار، انجول، تویی، تفی، زوند) با نام علمی Parrotia persica شناخته می‌شود. در سال ۱۸۱۱ زیست شناس و گیاه شناس آلمانی به نام  friedrich parrot درحالی که برای یک کار تحقیقاتی به منطقه قفقاز سفر کرده بود در دامنه کوه آرارات با درختی روبرو شد که تا آن موقع هیچ گیاه شناسی  آنرا معرفی نکرده بود. بنابراین او این درخت را با نام علمی خودش  به نام parrotia persica معرفی کرد. در زبان انگلیسی parrotia به معنی طوطی است؛ در دو طرف میوه درخت انجیلی دو زائده منقار مانند شبیه نوک طوطی وجود دارد که می‌توان گفت شاید یکی از عوامل انتخاب این نامگذاری باشد. نام‌های علمی در سراسر دنیا یکسان هستند و راهی برای تشخیص و تفکیک گونه‌های مختلف هستند. اما  علاوه بر این نام علمی این درخت در جاهای مختلف به نام‌های متفاوتی شناخته می‌شود. مثلا در زبان انگلیسی به دلیل سختی چوبش به درخت آهن Iron wood شهرت دارد. در زبان ترکی آن را دمیر آغاجی می‌نامند و نام تالشی‌اش «آسوندار» است. 

خزان رنگارنگ درختان انجیلی در جنگل نقله بر.

ویژگی‌های ظاهری درخت انجیلی چیست؟

  •  سختی چوب

درخت انجیلی، چوبی بسیار سنگین و سخت دارد و گاهی به آن، درخت آهن( Iron wood) نیز می‌گویند. همین ویژگی باعث مقاوت بالای درخت در مقابل عوامل مختلف شده.

  • تنه و شاخه‌های مواج

شاخه‌های این درخت در هنگام رشد به صورت عجیبی به هم جوش می‌خورند و به صورت شبکه‌ای تو در تو دیده می‌شوند؛ به طوری که تفکیک آنها از تنه کار دشواری است. همین موضوع باعث می‌شود که ظاهر درخت انجیلی پر از اشکال عجیب و منحصر به فرد باشد.

  • لکه‌های سفید تنه درخت

تنه این درخت شما را یاد فرد سیاه پوستی که بیماری پوستی برص دارد می‌اندازد. در سرتاسر تنه کرم- قهوه‌ای این درخت لکه‌های سفید رنگ متمایزکننده‌ای وجود دارد. 

لک‌های سفید روی تنه درخت.

  • رشد درخت

رشد درخت انجیلی خیلی کند است. تقریبا سالی نیم متر به ارتفاع آن اضافه شود. نهایت رشد ارتفاع درخت انجیلی نیز تا 30 متر است.

  • برگ درخت انجیلی

برگ‌های درخت انجیلی بیضوی است و لبه‌های مواجی دارد.

ظاهر برگ سبز درخت انجیلی.

  • خزان رنگارنگ

برگ‌های درخت انجیلی در فصل بهار و تابستان به رنگ سبز روشن است و در پاییز طیف خوشرنگی از زرد، نارنجی و قرمز را نمایش می‌دهد. همین ویژگی باعث شده که درخت انجیلی در بین درختان خزان کننده مانند عروسی زیبا دلربایی کند. در پاییز شما در یک درخت انجیلی می‌توانید هم زمان چند رنگ سبز، زرد، نارنجی و قرمز را تماشا کنید.

  • گل و میوه درخت انجیلی

گل‌های درخت انجیلی به صورت کپه‌ای و رنگ آن سبز متمایل به ارغوانی است که تبدیل به میوه کپسولی چوبی می‌شود.

گل‌های درخت انجیلی.

چرا درخت انجیلی خاص است؟

درخت انجیلی از فصل بهار تا فصل پاییز با رنگ‌ برگ‌های متفاوتش چشم هر بیننده‌ای جذب می‌کند. ترکیب این برگ‌های زیبا با تنه و شاخه‌های عجیب و غریبش باعث شده که در میان سایر درختان ظاهر منحصر به فردی داشته باشد. این درخت در مقابل عوامل مختلف محیطی مثل آفت‌ها، خشکسالی و... بسیار مقاوم است. از این رو یک گزینه مناسب برای زیبایی‌های شهری و باغ‌ها است. این درخت زیبا را در تورهای شمال ایران مانند تور جنگل نقله بر رودبار، جنگل الیمستان، جنگل‌های گلستان و... می‌توانید ببینید. 

 

 



1398/04/27 | کد مطلب: 52
برچسب‌ها: جاذبه‌های دیدنی
پرستو صاحبی

طراح، کوهنورد، علاقمند به نویسندگی، عاشق طبیعت و حیوانات...


گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانسته‌های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب‌سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.


  • به اشتراک بگذارید:



تور مرتبط با این موضوع کدام است؟
بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
قشقایی
1402/06/03 23:34
سلامدرخت انجیلی باآب و هوای شهرری، جنوب تهران رشدمیکند؟
پاسخ دهید...
تولید محتوای دالاهو
1402/06/05 11:36
دوست عزیز
سلام

تمام اطلاعاتی که در این زمینه داشتیم در متن نوشته شده است.

با تشکر از پیام شما

عظیمی
1403/01/10 20:30
سلام بله رشد میکنه به شرطی که همیشه خاکش نمور باشه وتوی آفتاب باشه وکاشتش بصورت نهال باشه نه بذر
ماریا
1398/10/12 21:12
سلامتشکر بابت مطالب جامع در حوزه ی درخت انجیلی.من در حال تحقیق در همین باب هستم و برای ارجاع دهی مطالبم نیاز دارم که منبع رو به طور دقیق ذکر کنم،میشه بفرمایید که مطالب نوشته شده با عنوان (خواص درمانی انجیلی) از چه منبع ای ذکر شده؟سپاس
پاسخ دهید...
ناشناس
1398/07/26 02:08
متشکر بسیار عالی بود
پاسخ دهید...
صادقی
1394/05/19 16:56
روحیه و مدیریت و اخلاق تور لیدر ها بسیار عالی بود و انرژی آنها باعث شاد که واقعا خوش بگذرد. ولی موقعیت انتخاب شده نسبت به مسافت خیلی چیز جالب و در خور توجهی نبود.
پاسخ دهید...
رضا اسدی
1393/08/27 00:53
آبشار کبودوال گرگان - آبشار گنج نامه همدان - آبشار ولیلا و ... رو دیدم ولی این آبشار فرق دارد . از بالا تا پایین آبشار رسوب بسته است که برای من بسیار عجیب است . در عکس زیر می توانید ببینید :
http://s5.picofile.com/file/8152156368/IMG_6853.JPG
این آبشار تقریبا نیمی از سال آبی از روی آن جاری نمی شود ولی در عوض آب در بالا دست فرو می رود و سپس از بدنه آبشار و حفره های زیر آبشار به صورت قطره ای بیرون می زند که درون این حفره پر از قندیل های کوچک است . چنین قندیل هایی را تا حالا در جنگل های مرطوب سوادکوه ندیده بودم .
اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تری دارید ترجیح می دهم از طریق تماس تلفنی یا ایمیل ارتباط برقرار کنم .
من زمین شناس نیستم ولی فکر می کنم این آبشار باید قدمت زیادی داشته باشد که حتما مورد علاقه کارشناسان نیز خواهد بود .
پاسخ دهید...
دالاهو نیوز
1393/09/14 19:34
شما میتوانید مطالب خود را نیز جهت درج در قسمت مسافر نیوز برای ما ارسال نمایید. توضیحات کامل را در قسمت مسافر نیوز مطالعه نمایید.http://dalahoo.com/news/news.cfm?id=1934
رضا اسدی
1393/08/26 02:06
سلام
می خواستم یه سوال بپرسم :
اگه یه آبشار خاص و البته ناشناخته در همین جنگل های انجیلی وجود داشته باشه ، تور حاضر به بازدید هست یا باید جزء مکان های ثبت شده آثار طبیعی باشه ؟
اگه دوست داشتین یه عکس و کمی توضیحات بیشتر برایتان ارسال کنم ؟
پاسخ دهید...
دالاهو نیوز
1393/08/26 21:17
سلام
لزومی ندارد که جاذبه‌ها ثبت آثار طبیعی باشند.
حتما خوشحال میشویم اگر این آبشار را برای معرفی کنید.
رها خراسانی
1393/08/18 12:21
ما تو فصل پاییز رفتیم خیلی زیبا بود. خیلی بهمون خوش گذشت و اینکه تورلیدرمون عالی بود خیلی خیلی خوب بود.
پاسخ دهید...
علیرضا
1397/04/13 10:24
خوب معرفی کنید تا ما هم بریم.
برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.