مسجد جامع نایین کجاست؟
مسجد جامع نائین از قدیمیترین مساجد ایران است و معماری آن متعلق به قرون اولیه اسلامی است. محراب مسجد نایین اصفهان بدون شک اصیلترین نمونه هنر محرابسازی در دوره عباسیان است. گفته میشود این مسجد با الگوبرداری از مسجد پیامبر ساخته شده است. مسجد جامع نایین را برخی به عنوان نخستین مسجد جامع بعد از ورود اسلام به ایران میشناسند و میگویند مسجد جامع نایین در زمان عمربنعبدالعزیز ساخته شده است. نکته قابل توجه در مسجد جامع نایین حفظ چهره اولیه این مسجد در طول قرن هاست.
مسجد جامع نایین کجاست؟
مسجد جامع نایین، در استان اصفهان و شهرستانی به همین نام قرار گرفته است. نایین در منطقه دشت کویر واقع شده و آب و هوایی خشک و کویری دارد. جاذبههای نایین گردشگران بیشماری را به سمت خود میکشاند. کمتر از 5 ساعت از تهران تا مسجد جامع نایین فاصله است و در سفر یک روزه میتوانید از این مسجد بازدید کنید. اگر از سمت اصفهان راهی مسجد جامع نایین میشوید، حدود 2 ساعت در مسیر خواهید بود.
چرا مسجد جامع نایین را باید دید؟
تصوری که همه ما از مساجد تاریخی داریم وجود گنبد و دو مناره است. اما در مسجد جامع نایین فقط یک مناره دیده میشود بدون هیچ گنبدی. مسجد جامع نایین یکی از قدیمیترین مساجد تاریخی ایران است، که پس از گذشت قرنها هنوز معماری آن نظر جهانیان را جلب میکند. ساخت مسجد نایین اصفهان به قرنهای دوم تا چهارم هجری باز میگردد. اوج شکوه هنر اسلامی و ایرانی را میتوان در مساجد اصفهان و همچنین مسجد نایین دید. مسجد نایین اصفهان در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
در مسجد جامع نایین چه میبینیم؟
معماری
مسجد جامع نایین به سبک معماری شبستانی ساخته شده. در این مسجد نه گنبدی دیده می شود و نه ایوانی. ارتفاع تک مناره آن هم به 28 متر میرسد و در فواصل دور ما را به سوی خود فرا میخواند. تزیینات زیر نعلبکی مناره به دوران سلجوقی باز میگردد. در مسجد نایین اصفهان، صحن در مرکز قرار گرفته و ستونها و رواقها دور تا دور آن چیده شدهاند. جالب است بدانید در مسجد جامع نایین ستونها یک شکل نیستند و به شکلهای مختلف استوانه، مربع و چند ضلعی دیده میشوند. در معماری مسجد نایین اصفهان، زیر زمین و سرداب وجود دارد. از بین 6 ورودی مسجد نایین اصفهان یکی کار شده و مزین به نقوش زیبا است. این تزیینات به دوره ایلخانی باز میگردد. ساخت بخشهای مختلف این مسجد در دورههای تاریخی ادامه داشت و در دوره قاجار نیز شبستانی به این مسجد اضافه شد.
محراب
یکی از قسمتهای زیبای مساجد تاریخی، محراب است. اغلب محرابها مزین به گچبری هستند. درست است که محراب از آیین اسلامی گرفته شده، اما وجود کندهکاریهای بالای محراب، مثل گلهای دوازدهپر نشان از هنر اصیل ایرانی دارد. این گچبریها به دوران آل بویه تعلق دارد و هنوز بعد از قرنها جذاب و دیدنی است. میگویند محراب مسجد جامع آیین اصفهان به زمان عباسیان بازمیگردد.
تاریخ مسجد جامع نایین
دستور ساخت مسجد جامع نایین، مسجد اصفهان، را به زمان خلیفه هشتم امویان نسبت دادهاند. در مورد سال ساخت مسجد نایین اصفهان اطلاع دقیقی در دست نیست. پروفسور پوپ ساخت این مسجد را به سال 350 ه.ق و آندره گدار آن را به حکومت دیلمان نسبت داده است. فقط میدانیم بنای اولیه این مسجد در زمان خلافت عمربن عبدالعزیز ساخته شده است. مسجد جامع نایین به مسجدهای عربی شباهت دارد اما خالی از هنر ایرانی نیست. با اینکه قدمت این مسجد به قرن دوم هجری میرسد هنوز شکل اولیه خود را حفظ کرده است.
جاذبههای اطراف مسجد نایین اصفهان
خانه پیرنا نایین و نارین قلعه از جمله جاذبههایی است که در اطراف مسجد نایین اصفهان میتوانیم ببینیم. زمان ساخت این قلعه به دوره قبل از اسلام، حدود اشکانیان و ساسانیان باز میگردد. از جمله دیگر جاذبههایی که در این نزدیکی میتوانید ببینید موزه مردم شناسی نایین است. شما جاذبه دیگری در این نزدیکی میشناسید؟
مسجد جامع نایین اصفهان روی نقشه
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n1252 کپی کردنکارشناس ارشد فلسفه غرب، علاقهمند به سینما، مطالعه و ورزش
تهیه و تدوین: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.