بزرگترین دریاچه قرقیزستان کجاست؟
بزرگترین دریاچه قرقیزستان «ایسیک کول» نام دارد که آن را به عنوان «مروارید قرقیزستان» نیز میشناسند. این دریاچه که در منطقه ذخیرهگاه زیستکره ایسیک کول قرار گرفته یکی از جاذبههای طبیعی قرقیزستان است که بسیاری از مسافران تور خارجی برای دیدن آن به این کشور سفر میکنند. این دریاچه به عنوان بزرگترین دریاچه قرقیزستان گفتنیهای بسیاری دارد که در ادامه این مقاله به آنها میپردازیم.
همه چیز درباره ایسیک کول بزرگترین دریاچه قرقیزستان
دریاچه ایسیک کول به عنوان بزرگترین دریاچه قرقیزستان و دومین دریاچه بزرگ کوهستانی جهان شناخته میشود. این دریاچه در ارتفاع 1607 متری و عمق 668 متری از سطح دریا در قلمرو ذخیرهگاه زیستکره ایسیک کول و در رشتهکوه مرتفع «تیان شان» در شمال قرقیزستان قرار دارد. دریاچه ایسیک کول 182 کیلومتر طول، حدود 60 کیلومتر عرض و مساحت آن 6236 کیلومترمربع است.
دریاچه ایسیک کول تقریباً 25 میلیون سال پیش شکل گرفته و دارای حوضه «اندورئیک» (endorheic) است؛ به این معنی که هیچ خروجی به دیگر منابع آبی مانند رودخانهها یا اقیانوسها ندارد. حدود 118 رودخانه و نهر به این دریاچه میریزند و هیچ رودخانهای از آن خارج نمیشود. آبی که وارد این دریاچه میشود تبخیر میگردد یا به داخل زمین نفوذ میکند و یک اکوسیستم منحصر به فرد و مستقل را به وجود میآورد.
این دریاچه توسط رشتهکوههای مرتفع پوشیده از برف Kungoi Ala-Too (شیبهای «آفتابی») در شمال و Terskei Ala-Too (شیبهای «سایهدار») در بخش جنوبی احاطه شده که باعث شدهاند دریاچه ایسیک کول در طول سال دمای معتدلی داشته باشد. ایسیک کول به عنوان «دریاچه گرم» نیز شناخته میشود؛ زیرا دریاچهای است که دمای آن حتی در زمستان به منفی نمیرسد و یخ نمیزند.
از جمله شهرها و روستاهای بزرگ اطراف این دریاچه میتوان به کاراکول، چولپون آتا، بالیکچی، بوستری، کیزیل سوو و بوکونبائوو اشاره کرد. ایسیک کول مقصد مورد علاقه مردم قرقیزستان در تعطیلات و همچنین مقصد هزاران گردشگر است که در قالب تور قرقیزستان به این کشور سفر میکنند.
طبیعت دریاچه ایسیک کول
منطقه حفاظت شده ایسیک کول در سال 1948 برای محافظت از مناظر طبیعی منحصربهفرد این منطقه و همچنین جانوران و گیاهان آن تأسیس شد. این منطقه در سال ۱۹۷۶ در فهرست «رامسر» (Ramsar) قرار گرفت و به عبارت دیگر به عنوان تالاب با اهمیت بینالمللی به رسمیت شناخته شد. در سال ۲۰۰۱ ذخیرهگاه زیستکره ایسیک کول تأسیس شد و در فهرست شبکه جهانی ذخایر زیستکره یونسکو به ثبت رسید.
طبیعت و حیاتوحش این دریاچه و اطرافش از جمله مواردی هستند که به اهمیت آن میافزایند. در کوههای تیان شان که دریاچه ایسیک کول در آن قرار گرفته حدود ۴۰۰۰ گونه گیاهی مختلف بومی وجود دارد که ۱۴۰۰ گونه از آنها تنها در این منطقه می رویند. این دریاچه خانه حدود ۵۰ نوع پستاندار، ۲۸۵ نوع پرنده و ۲۸ گونه ماهی است و مکانی است که حدود ۷۰ هزار پرنده مهاجر برای زمستانگذرانی به آن میآیند.
در دامنههای شمالی جنگلهای صنوبر کوههای تیان شان در اطراف این دریاچه حیواناتی همچون خرس قهوهای، گوزن سیبری و سیاهگوش زندگی میکنند. در استپهای بلند کوهستانی، گوسفند استپی، گوسفندان نادر مارکوپولو، سنجاب تینشان و پیکا بومی دیده میشوند و در مناطق یخبندان بالاتر پلنگ برفی، مارخور و آیبیکس به حیات خود ادامه میدهند.
حیات پرندگان نیز در این منطقه بسیار غنی است و پرندگانی مانند کرکس ریشو، عقاب استپی، غاز کوهی، ساکر فالکون، اردک بزرگ، خروس برفی هیمالیا و اردک سیاه و سفید در اطراف این دریاچه وجود دارند. از پرندگان مهاجر نیز میتوان به کشیم گردنسیاه، کشیم اسلوونی، مینای سفید بزرگ و حواصیل خاکستری اشاره کرد.
دریاچه ایسیک کول محل زندگی و استراحت اردکهای کمیابی همچون پینتیل شمالی، اردک Gardaney، اردک چشم طلایی و همچنین مرگانسر و گوساندر سینه قرمز به شمار میرود و همین مسئله باعث میشود حیاتی بسیار غنی داشته باشد.
آب و هوای منطقه ایسیک کول
آب و هوای منطقه ایسیک کول به دلیل وجود دریاچهای که هیچگاه در طول سال یخ نمیزند معتدل است. در تابستان میانگین دمای آن حدود 20 درجه سانتیگراد و در زمستان حدود -2 درجه سانتیگراد احساس میشود. قسمت شرقی ایسیک کول بارندگی بیشتری دارد و به همین دلیل طبیعت آن به شکل سرسبزتری دیده میشود. انتهای غربی دریاچه چشمانداز بایر و خشکتری دارد و قسمت شرقی دریاچه و کوههای مجاور آن پوشیده از جنگلهای صنوبر است. خط درخت در این قسمت به 2500-3000 متر میرسد و خط برف آب و هوایی حدود 3600 متر است.
افسانهها در مورد ایسیک کول
در مورد پیدایش دریاچه ایسیک کول دو داستان یا افسانه بسیار جالب وجود دارد. افسانه اول روایت میکند که دریاچه ایسیک کول به دلیل وقوع یک زلزله شدید به وجود آمد. این زلزله یک شهر را به شکل کامل در این منطقه در زیر زمین غرق کرد و در فرورفتگی آن آب جمع شد و این دریاچه پدید آمد. در ادامه دختران شهر که برای جمعآوری هیزم از آن خارج شده بودند پس از بازگشت و با دیدن وضعیت شهر و از دست دادن عزیزان خود به حدی گریه کردند که آب دریاچه شور شد.
روایت دوم از حاکمی میگوید که عاشق دختری زیبا شد و او را به قصر آورد. دختر که نتوانست جدایی از محبوبش را بپذیرد خود را از پنجره به بیرون پرت کرد و در همان زمان نهرهای آب از کوه پایین آمدند و با مدفون کردن قصر در زیر خود دریاچه را شکل دادند.
جالب است بدانید که ویرانههای یک صومعه باستانی ارامنه نیز در آبهای ایسیک کول یافت شده و طبق افسانهها در این مکان است که بقایای «متی رسول» یکی از شاگردان مسیح قرار دارد.
در اطراف دریاچه ایسیک کول کجا بمانیم؟
از زمان شوروی، منطقه ایسیک کول به دلیل اقامتگاههایی با چشمههای آب گرم مانند جرگلان، جتی اوغوز، آک سوو و... معروف بود. بسیاری از این استراحتگاهها در شهر «چلپون آتا» و نزدیکترین روستاهای ساحل شمالی واقع شدهاند که بیشتر آنها در تابستان کار میکنند.
در این منطقه میتوان مناطق و استراحتگاههای تفریحی خصوصی نیز یافت که یک اقامت راحت با غذا و تفریحات را ارائه میدهند. همچنین بسیاری از خانههای شخصی در تابستان تبدیل به مهمانخانه میشوند که میتوان آنها را به قیمت مناسب از سایتهای اینترنتی اجاره کرد.
یکی از اقامتگاههای بسیار خاص اطراف دریاچه یورتها هستند که امکاناتی همچون دوش آب گرم، توالت دارای سیفون، برق و... را در اختیار مسافران قرار میدهند.
جاذبههای ایسیک کول و اطراف آن
بازدید از ایسیک کول و طبیعت اطرافش یکی از مهمترین مواردی است که در ابتدای لیست سفر به این منطقه قرار میگیرد. پیادهروی و تجربه آرامش در کنار دریاچه ایسیک کول و حتی شنا در آب آن از جمله خاصترین تجربههایی است که میتوان در هنگام سفر با تور قرقیزستان رقم زد. علاوه بر این موارد در اطراف دریاچه ایسیک کول جاذبههای متعددی وجود دارد که میتوان از آنها دیدن کرد. این جاذبهها به شرح زیر هستند:
مرکز فرهنگی Rukh Ordo
این مرکز فرهنگی در واقع یک مجموعه موزه متشکل از چندین موزه دیگر است که روزانه صدها مهمان را به خود جذب میکند. در فضای باز این مرکز فرهنگی ۵ کلیسای مذهبی وجود دارد و علاوه بر آنها میتوان به دیدن روستای قرقیزستان، سالن نمایشگاه، موزه چنگیز آیتماتوف، مجسمههای فراوان و زیباترین اسکله ایسیک کول در این منطقه رفت. در Rukh Ordo رویدادهای فرهنگی نیز به طور معمول برگزار میشود که مسافران تور خارجی میتوانند شاهد بسیاری از آنها باشند.
کلیسای ترینیتی/ Trinity Church
این کلیسا در کاراکول قرار گرفته و در سال ۱۸۹۵ ساخته شده است. افسانههای پیرامون این کلیسا روایت میکنند این کلیسا بدون وجود حتی یک میخ ساخته شده؛ هر چند این افسانه در واقعیت جایی ندارد. این کلیسا نیز از دیگر جاهایی است که میتوان به دیدن آن رفت و با فرهنگ و معماری مردم این منطقه آشنا شد.
مانژیلی آتا/ Manzhyly-Ata
مانژیلی آتا در حماسه معروف «ماناس» به عنوان مکان مقدس برای قرقیزها یاد شده است. در این دره هزارتویی با درههای کمعمق در تپههای سفالی وجود دارد. همچنین میتوان بیدهای مقدس و چشمههای بسیاری را در این منطقه دید که بسیاری معتقدند خواص درمانی دارند.
پیست اسکی کاراکول
یکی از جاذبههای اطراف دریاچه ایسیک کول پیست اسکی معروف کاراکول است که در ۷ کیلومتری کاراکول قرار دارد. هر زمستان هزاران نفر از علاقهمندان به اسکی، اسنوبرد و اسکیت به این منطقه میآیند تا تفریحات زمستانی را تجربه کنند.
تنگه آلتین آرشان/ Altyn-Arashan
این تنگه در ۱۰ کیلومتری کاراکول نه تنها به دلیل رودخانه کوه آرشان معروف است؛ بلکه به دلیل وجود چشمههای آب گرم درمانی این منطقه بسیار شناخته میشود. منابع سولفید هیدروژن و رادون در آبهای این چشمه آب گرم به درمان بیماریهای قلب، کبد، مفاصل و اندامهای گوارشی کمک میکنند و به همین دلیل افراد بسیاری در تابستان و زمستان به این منطقه روانه میشوند.
تنگه جتی اوغوز/ Jety-Oguz Gorge
این تنگه یکی از محبوبترین نقاط توریستی است که به خاطر هفت صخره قرمز رنگ که شبیه گاو نر به نظر میرسند، شهرت دارد. در این منطقه یک آسایشگاه، چشمههای آب گرم، آبشارها و دریاچههای کوهستانی قرار دارند که میتوان از آنها نیز دیدن کرد.
پارک ملی کاراکول
از دیگر جاهایی که علاقهمندان به طبیعت میتوانند به دیدنش بروند پارک ملی کاراکول نام دارد که در ۱۰ کیلومتری شهر قرار گرفته است. در این منطقه مراتع آلپی، دریاچهها و آبشارهای کوچک بسیاری را میتوان دید. همچنین در این پارک ملی کوهنوردان تازهکار میتوانند به قلههای کوچک صعود کنند که به طور مثال ارتفاع کوچکترین قله آنها ۴۲۱۰ متر بالاتر از سطح دریا است.
روستای اورنک/ Ornek
این روستا که بین روستاهای «چوک تال» و «چون ساری» قرار گرفته به دلیل سنگنگارههای باستانی که بر روی صدها سنگ حک شده، معروف است. همچنین بقایایی از بناهای زمان «اوسون ها» و «ساکها» (Saks) در این منطقه وجود دارد که به جذابیت بیشتر آن اضافه میکنند.
دریاچه نمک توزکل/ Tuz-Kul
این دریاچه که آن را به نام «مُرده» نیز میشناسند در ساحل جنوبی ایسیک کول قرار گرفته است. این دریاچه را شورترین دریاچه کشور میدانند که غرق شدن در آن غیرممکن است. از آنجایی که گل آبی، سیاه و سبز این دریاچه خواص درمانی دارد بسیاری از افراد برای درمان بیماریهای خود به آن مراجعه میکنند.
کنیون افسانه/ Fairy Tale
یکی دیگر از جاهای دیدنی طبیعی در ساحل جنوبی ایسیک کول این کنیون است که در نزدیکی روستای «توسور» قرار دارد. این کنیون به دلیل بادهای بیوقفه در این منطقه ایجاد شده و ظاهری بسیار جادویی دارد و رفتن به آن همچون رفتن به میان فیلمی تخیلی است.
چگونه به دریاچه ایسیک کول برویم؟
سادهترین راهی که افراد میتوانند خود را به این دریاچه برسانند استفاده از ماشین است. هم با سرویسهای تاکسی ویژه و هم با اجاره رانندگان خصوصی میتوان به این دریاچه رفت. برای رفتن با وسیلههای حملونقل عمومی همچون مینیبوس نیز باید به ایستگاه اتوبوس غربی بیشکک رفت یا سوار اتوبوسهای بیشکک -ایسیک -کول شد و به این منطقه خود را رساند. یک فرودگاه نیز در روستای تامچی در 35 کیلومتری «چولپون آتا» واقع شده که برخی از خطوط هوایی به آن پرواز دارند و میتوان از آنها استفاده کرد.
جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی در اطراف دریاچه ایسیک کول
برگزاری رویدادها و جشنوارههای فرهنگی در اطراف دریاچه ایسیک کول از اقداماتی است که باعث آشنایی بیشتر افراد با این دریاچه میشود. از سال 2014 بازیهای جهانی عشایر در ایسیک کول برگزار می گردد. این رویداد شامل مسابقات مختلف از ورزشهای قومیتی است. به عنوان مثال کوک بورو (بزچینی)، آلیش (کشتی کمربند) و آلچیکی (بازی با استفاده از استخوان گاو) از بازیهای عشایری خاصی هستند که برای بازیکنان و گردشگران از سراسر جهان میتوانند جذاب باشند.
از دیگر رویدادهایی که در اطراف دریاچه ایسیک کول برگزار میشود «فستیوال بینالمللی ایسیک کول» نام دارد. در این فستیوال میراث غنی منطقه از طریق موسیقی سنتی، رقص و صنایعدستی معرفی میشود. این جشنواره همچنین فرصتی بینظیر برای تعامل با جوامع محلی و آشنایی با آداب و رسوم و سنتهای آنها است. این جشنواره همواره در ماه آگوست به مدت ۱۰ روز برگزار میگردد.
«جشنواره موسیقی و هنر کول فست» (KolFest) از دیگر رویدادهای مهم این منطقه است که هر ساله در امتداد سواحل زیبای جنوبی این دریاچه برگزار میشود. در این جشنواره نیز با اجراهای هنری، موسیقی و... میراث هنری غنی منطقه را گرامی میدارند. امکان خوردن غذاهای محلی، شرکت در موسیقی زنده هنرمندان محلی و بینالمللی و شرکت در کارگاههای صنایعدستی برای مسافران در این رویداد وجود دارد. برنامه کمپینگ سازگار با محیطزیست نیز در این جشنواره برنامهریزیشده و میتوان در فعالیتهایی همچون پیادهروی، شنا و یوگای آن شرکت کرد. این جشنواره در تاریخ ۱۹، 20 و ۲۱ جولای برگزار میشود.
«جشنواره پرندگان شکاری» را نباید از یاد برد. این جشنواره هر ساله در اوایل ماه آگوست در امتداد ساحل جنوبی دریاچه ایسیک کول برگزار میشود و با یک رانندگی ۴ ساعته میتوان خود را از بیشکک به این منطقه رساند و در جشنواره شرکت کرد. این رویداد فرصتی عالی برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فرهنگ قرقیزستان و سنتهای مردم محلی از طریق رقص، انواع بازیها، اسب بازی و نمایش شکار توسط عقاب است. این مراسم از حدود ده صبح آغاز میشود و تا اواخر بعدازظهر ادامه دارد.
تور قرقیزستان با دالاهو
دریاچه ایسیک کول یکی از مهمترین جاذبههای قرقیزستان به شمار میرود. این دریاچه نه تنها خود به عنوان یک شگفتی میتواند مقصدی برای مسافران قرقیزستان باشد؛ بلکه به واسطه طبیعت بینظیر اطراف خود و از طرفی جشنوارههایی که در آن برگزار میشود بسیار اهمیت دارد. سفر به قرقیزستان بدون دیدن این دریاچه و تجربه طبیعت بسیار زیبای آن یک سفر ناتمام است و به همین دلیل آشنایی با این دریاچه از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر میخواهید تماشاگر این دریاچه باشید، میتوانید در اولین فرصت ممکن در تور نوروز ۱۴۰۴ شرکت کنید و بیننده طبیعت زیبای آن شوید. برای آگاهی بیشتر از شرایط تور نوروز ۱۴۰۴ میتوانید با مشاوران آژانس گردشگری دالاهو مشورت کنید تا اطلاعات لازم در اختیار شما قرار گیرد.
لینک کوتاه:
https://dlho.ir/n5711 کپی کردن

