صعود دماوند
بام ایران کجاست؟
کوه دماوند کوهی است که به بام ایران شهرت دارد و بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا شناخته شده است. این قله از نظر تقسیمات کشوری در جنوبیترین قسمت استان مازندران قرار دارد و از شهرهای تهران، ورامین، قم و کرانههای دریای خزر خودنمایی میکند. آغوش دماوند از یک سو به کویر مرکزی و از سوی دیگر رو به دریای خزر باز است.
کوه دماوند وقف شد!
اوایل مرادد ماه امسال اخباری در همشهری منتشر و در آن خبر از وقف 1 پلاک از 11 پلاک دماوند داده شده است. در آخرین جلسه شورای عالی قضایی، رئیس سارمان ثبت اسناد خبر داد که برای دماوند با مساحتی حدود 18هزار هکتار سند صادر شده! اما پیگیریهای نشریه همشهری نشان میدهد سند برای سازمان اوقاف صادر شده است و شخصی نیست. دماوند جر منابع طبیعی ملی است و قابلیت وقف شدن ندارد. متاسفانه این موضوع تازه نیست و در مورد جنگلهای هیرکانی آق مشهد نیر این اتفاق رخ داده است. مطابق قانون ملی شدن اراضی که در سالهای ابتدایی دهه 40 به تصویب رسید، همه عرصههای طبیعی مانند جنگل، تالاب، رودخانه، دریا، بیابان و... ملی هستند و نمیتوانند مالک خصوصی داشته باشند. دماوند نماد ایران و ثبت ملی استو مهم تذرین مولفه در تولید آب شیرین در شمال و مرکز ایران. چطور ممکن است هزاران هکتار از این زمین را کسی صاحب یباشد و حالا قصد وقف آن را گرفته باشد؟!
امیدواریم در روزهای آتی با تلاش دوستداران محیط زیست و مردم در مورد اخبار وقف دماوند خبرهای بهتری را منتشر کنیم.
چرا کوه دماوند خاص است؟
دماوند یکی از نمادهای ملی ایران است که از گذشتههای دور جایگاه مقدسی بین مردم داشته و نام آن در داستانهای اساطیری بسیاری شنیده میشود. یکی از این داستانها، ماجرای ضحاک است که میگویند فریدون، ضحاک را در آنجا به بند کشید و ضحاک آنجا زندانی است تا آخرالزمان که آزاد شود و کشتن خلق را آغاز کند و سرانجام به دست گرشاسپ کشته شود. هنوز هم بعضی از ساکنین نزدیک این کوه معتقدند بعضی از صداهایی که از کوه شنیده میشود، صدای نالههای ضحاک است. نام دماوند از گذشتههای دور نماد مقاومت و پایداری بوده و رد آن را در شعر شاعران بسیاری از جمله فردوسی، ملکالشعرای بهار، اخوان ثالث و... میتوان خواند.
در صعود به قله دماوند چه میبینیم؟
دامنه قله دماوند
دامنه قله دماوند در فصل بهار و تابستان با فرش رنگینی از گیاهان دارویی و شقایقهای سرخ پوشیده میشود. قله دماوند با ارتفاعی حدود 5610 متر مانند عروس بلند قدی با تور سپیدی روی سرش میماند که شقایقهای دلربا فرش قرمزی زیر پایش گستراندند.
قله دماوند
دماوند یک کوه آتشفشانی است که آتشفشان آن نیمه فعال است. وجود چشمههای گوگردی و آب گرم که در جنوب شرقی کوه قرار دارند و همچنین فوران گازهای گوگردی، نشانههایی از این فعالیت است. از سه مسیر جبهه جنوبی، جبهه شمالی و جبهه شمال شرقی میتوان به قله دماوند صعود کرد. جبهه جنوبی یکی از قدیمیترین مسیرهای صعود به دماوند است. این مسیر آسانترین مسیر برای صعود قله و دسترسی آن از طریق پلور و رینه است. متاسفانه مسیر جبهه جنوبی در سالهای اخیر به دلیل رفتوآمد بیرویه کوهنوردان و حجم زیاد زبالهها و فضولات انسانی در حال تخریب است. در بین مسیر پناهگاههایی وجود دارند که مجهز به سرویس بهداشتی و محلی برای استراحت کوهنورداناند و در اطراف آنها نیز میتوان چادر زد. این پناهگاهها در ماههای صعود، بسیار شلوغ هستند و اقامت آنها را باید از یک ماه قبل در سایت فدراسیون کوهنوردی رزرو کرد. قرارگاه رینه نخستین پناهگاه از جبهه جنوبی در ارتفاع حدود 2000 متری است. حدود 1000 متر بالاتر مسجد و گوسفندسرا پناهگاه بعدی قرارد دارد. در این مکان قاطرهایی وجود دارند که میتوانید حمل بارهای اضافه خود را به آنها بسپارید؛ البته اگر چشمهایتان به نگاه دردمند و پاهای زخمیشان بیفتد شاید از اینکار منصرف شوید و به جایش سعی کنید کوله سبکتری بچینید یا روی قوه جسمانی خود کار کنید. سومین پناهگاه در ارتفاع حدود 4000 متری قرار دارد و به بارگاه سوم شهرت دارد. اکثر کوهنوردان برای همهوایی در این پناهگاه یا اطراف آن اقامت دارند. 50 متر بالاتر از بارگاه سوم، مجتمع کوهنوردی دماوند به عنوان آخرین پناهگاه جبهه جنوبی قرار دارد. پس از پشت سر گذاشتن تپه گوگردی و استشمام بوی ناخوشایندش میتوانید ذوق نزدیک شدن به بام ایران را در تمام وجودتان احساس کنید. بر روی قله، لاشه یخزده یک راس گوسفند و بز کوهی نماد شناخته شدهای برای این قله است که متاسفانه برخی کوهنوردان پس از صعود به قله دماوند، بخشهایی از لاشه ها را جدا کرده و به عنوان یادگار همراه خود بردند و به گونههای مختلف در حال تخریب هستند. دلیل راهیابی این حیوانات به قله دماوند و مرگ آنها به خوبی مشخص نیست اما برخی معتقدند این لاشهها مربوط به گلهای است که چندین سال قبل در مه وطوفان گم شده و در آنجا یخ زدند و به نمادهایی از قله دماوند درآمدهاند و کوهنوردان پس از صعود به قله دماوند حتما با این لاشهها عکس یادگاری میگیرند.
چه زمانی به قله دماوند صعود کنیم؟
زمان مناسب برای صعود به دماوند از اواسط خرداد تا اوایل شهریور است. صعود در زمانهای دیگر بسیار سخت و خطرناک خواهد بود.
برای صعود به قله دماوند چه چیزهایی با خودمان ببریم؟
صعود به قله دماوند حتما باید همراه با گروههای کوهنوردی حرفهای انجام شود و به هیچ عنوان صعود انفرادی آن توصیه نمیشود. هنگام همراهی گروههای کوهنوردی با توجه به برنامه صعود حتما وسایل ضروروی توسط راهنمای برنامه مشخص خواهد شد. اما به طور کلی یک کوله چند روزه و کوله یکروزه کوچک نیاز است. کوله چند روزه در پناهگاه یا کمپ خواند ماند و صعود به قله با کوله یکروزه انجام میشود. برای صعود تابستانی دماوند، یک لایه لباس بیس، پلار، کت پر، دستکش، کلاه، شلوار مناسب کوهنوردی، جوراب پشمی،گتر و همراه داشتن یک جفت باتوم ضروری است. یکی از راههای پیشگیری از ارتفاعزدگی آشامیدن آب فراوان است. همراه داشتن آب معدنی یا بطریهای خالی و قمقمه از موارد ضروری است. کمی لیمو و عسل را در آب جوش حل کنید و به صورت غلیظ در بطری کوچکی بریزید. در بین راه میتوانید با آب رقیقش کنید و به عنوان یک معجون مقوی و سالم بنوشید. همراه داشتن مغزها و قندهای طبیعی نیز یکی از موارد ضروری صعود است. برای تحمل گازهای گوگردی و بادهای روی قله همراه داشتن چند اسکارف و کلاه طوفان نیز پیشنهاد میشود. هدلمپ، عینک مناسب کوهنوردی و کلاه آفتابگیر و کرم ضد آفتاب قوی نیز از دیگر وسایل ضروری است. برای حفاظت از این میراث ملی، جیب کوچک کولهتان را نیز به چند کیسه زباله اختصاصی دهید.
در حال حاضر تور صعود دماوند نداریم اما اگر مشخصات تماست رو ثبت کنی، قول میدیم وقتی سفر جدید برنامهریزی کردیم، قبل از همه بهت خبر بدیم.
سلام
خوشحالیم این مقصد و مطلب مرتبط با آن مورد توجه شما قرار گرفته. ممنون که نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتین.
با تشکر از پیام شما