همسفر لحظه‌های بی‌تکرار...
021 4166 3000
جشنواره تورهای خارجی نوروز 1404
15 درصد تخفیف قیمت ارزی!
بــرو به صفحـــه جشنــواره

حل معمای درخشش حشرات شب‌تاب

25 رای   شما هم امتیاز بدهید!

دانشمندان موفق شده‌اند اسرار ساختار شیمیایی حشرات شب‌تابی که در شب‌های تابستان‌ جلوه زیباتری به طبیعت می‌بخشند را کشف کنند. اسراری که شاید در آینده بتواند به بهبود سلامت انسان نیز کمک کند. اگر شما هم همیشه کنجکاو بودید علت این درخشش و رنگ‌ها را در تاریکی بدانید ادامه مطلب را دنبال کنید.

تورهای کمپینگ

محتویات شیمیایی درون شکم شب‌تاب‌ها چیست؟

دانشمندان از 60 سال پیش متوجه شدند محتویات شیمیایی درون شکم شب‌تاب‌ها اکسیژن،‌ کلسیم، منیزیم و ترکیبی طبیعی به نام لوسیفرین است. آنها می‌دانستند محصول این واکنش در شکم شب‌تاب‌ها چیست: نورهایی رقصان و رنگارنگ؛ زرد،‌ سبز، نارنجی و آبی، در تاریکی شب‌های تابستان.

محتویات شیمیایی شکم شب‌تاب‌ها منجر به نورهایی رقصان و رنگارنگ؛ زرد،‌ سبز، نارنجی و آبی، در تاریکی شب‌های تابستان می‌شود.

نورهای رنگارنگ شب‌تاب‌ها چگونه تشکیل می‌شود؟


تا همین اواخر جزئیات واکنش شیمیایی که منجر به تولید درخشش شکم شب‌تاب‌ها می‌شد در پرده‌ای از ابهام بود. کنجکاوی دانشمندانی مانند بروس برانچینی در کالج کانتیکت باعث شد در نهایت این معما حل شود.

به گفته بروس شیوه تبدیل انرژی شیمیایی به نور توسط آنزیم‌ها و پروتئین‌ها پدیده‌ای بسیار بنیادین است که باید از جزئیات عملکرد آن مطلع می‌شدیم. او در مطالعاتش دریافت الکترون اضافی اکسیژن است که مسئولیت درخشش شب‌تاب‌ها را به عهده دارد.

نتایج این مطالعه که به تازگی در نشریه انجمن شیمی آمریکا منتشر شده،‌ دقیق‌ترین تصویر از نقش زیست‌شیمی را در زیست‌تابی شب‌تاب‌ها به نمایش گذاشته‌ است. این پرسش که چگونه شکم شب‌تاب‌ها به یک فانوس زیست‌تاب تبدیل می‌شود همواره بروس و دیگران را متعجب ساخته‌بود؛ چراکه احتمال اینکه مواد موجود در بدن شب‌تاب‌ها،‌ به ویژه اکسیژن و لوسیفرین بتوانند واکنشی خلق کنند که به تولید نور منجر شود،‌ بسیار کم است. از این رو درک فرایند نورزایی در شب‌تاب‌ها به دلیل متفاوت بودن مواد موجود در بدن آنها به امری پیچیده تبدیل شده‌ بود. به بیان ساده‌تر، سیب‌ها تنها به واکنش دادن به سیب‌ها تمایل دارند و پرتقال‌ها به واکنش به پرتقال‌ها متمایل‌اند،‌ در فرایند رخ داده در بدن شب‌تاب‌ها،‌ اکسیژن و لوسیفرین نقش سیب‌ها و پرتقال‌ها را بازی می‌کنند.

این پرسش که چگونه شکم شب‌تاب‌ها به یک فانوس زیست‌تاب تبدیل می‌شود همواره دانشمندان را متعجب ساخته‌ بود.

آزمایش‌ها‌ی برانچینی‌ نشان دادند اکسیژنی که در ایجاد درخشش در بدن شب‌تاب‌ها نقش دارد، شکلی خاص از اکسیژن به نام آنیون سوپراکسید است. به گفته برانچینی این، شکلی خاص از اکسیژن مولکولی به شمار می‌رود که دارای یک الکترون اضافه است. این الکترون اضافه به اکسیژن ویژگی‌های سیب‌ها و پرتقال‌های نمادین را می‌بخشد. به این معنی که مولکول می‌تواند با لوسیفرین وارد واکنش شود. به گفته برانچینی‌، این آنیون‌های سوپراکسید می‌توانند عامل درخشش تمامی زیست‌تابی‌های طبیعت در بدن جانداران مختلف باشند.

کاربرد زیست‌تابی در پزشکی چگونه است؟

دانشمندان معتقدند ادامه مطالعات در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا زیست‌تابی می‌تواند در پزشکی کاربرد‌های متفاوتی داشته‌ باشد. برای مثال اوایل سال جاری محققان از لوسیفرین برای ردیابی نوع خاصی از آنزیم در مغز موش‌های زنده استفاده کردند که روزی می‌تواند دریچه‌ای جدید را به سوی مغز انسان بگشاید.

به گفته بروس برانچینی لوسیفرین شب‌تاب‌ها تاکنون در تصویربرداری از تومورهای سرطانی و تولید داروهای ضد‌سرطانی کاربردی بوده‌اند؛‌با این همه هدف اصلی این مطالعه درک فرایند‌های طبیعی است که ممکن است در آینده نیز کاربردی باشند.

زیست‌تابی می‌تواند در پزشکی کاربرد‌های متفاوتی داشته‌ باشد.

منبع: همشهری

 



1398/03/02 | کد مطلب: 2890
مهناز قاضی

گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانسته‌های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب‌سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.


  • به اشتراک بگذارید:



بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.