همسفر لحظه‌های بی‌تکرار...
021 4166 3000
جشنواره تخفیف «دوباره سفر، دوباره زندگی»
۱۰ درصد قیمت تمام تورهای داخلی
بــرو به صفحـــه جشنــواره

قاره هفتم از جنس پلاستیک

32 رای   شما هم امتیاز بدهید!

آیا می‌دانید سرنوشت زباله‌های تولیدی روزانه ما چه می‌شود؟ خبر بد این است که زباله‌های ما به جایی خارج از سیاره منتقل نمی‎شوند و تا ابد کنار ما هستند. اقیانوس‌ها یکی از جاهایی هستند که دارند تبدیل به خانه زباله‌های بشر می‌شوند. آیا از خطرات این اتفاق برای آینده زمین و حیات‌مان می‌دانید؟ این مطلب را دنبال کنید تا از تحقیقات دانشمندان در این زمینه مطلع شوید. 

وقت سفارت انگلیس

قاره هفتم کجاست؟

اقیانوس‌ها، بیش از 70 درصد از کره‌ زمین را تشکیل می‌دهند. اما اکنون محل تجمع زباله‌های شناور تولید شده به دست انسان‌ها شده‌اند. این قاره‌ پلاستیکی، توده‌های عظیم از اشیا پلاستیکی تنیده در هم هستند که در ابعاد مختلفی به‌هم متصل شده‌اند. دانشمندان نام توده‌های شناور زباله در اقیانوس‌ها را «قاره هفتم پلاستیکی» نامیده‌اند؛ قاره‌ای مرگبار از جنس زباله‌های پلاستیکی ساخته شده به دست انسان، که آینده زندگی سازنده‌اش را به نابودی می‌کشاند.  

قاره هفتم سیاره ما قاره‌ای است از پلاستیک.

قاره هفتم چگونه کشف شد؟

براساس مطالعات انجام شده توسط یک گروه از دانشمندان با نام گروه اکتشاف قاره هفتم که در سال 2014 برای اولین بار در مجله plos one منتشر شد، مناطق آلوده به زباله‌های پلاستیک‌ در اقیانوس‌ها معرفی شدند. این مطالعات و نتایج برگرفته از تصاویر هوایی این گروه بودند. آنها نه تنها نقاط آلوده از این توده‌های پلاستیکی را بررسی می‌کنند، بلکه به چگونگی حرکت این توده‌های پلاستیکی با جریان آب،  تجزیه و تحلیل نانو ذرات و رشد و تکثیر غیر قابل کنترل گونه‌های دریایی نیز می‌پردازند. تحقیقات این گروه در مناطق برمودا، مجمع الجزایر آزور، آتلانتیک شمالی، جزیره پاک در اقیانوس آرام، مجمع الجزایر تریستان در آتلانتیک جنوبی و در  انتها در مجمع الجزایر چاگوس در اقیانوس هند انجام شده است. این پدیده با عنوان «ظهور ناگهانی» موضوع مورد اشاره تعدادی از دانشمندان در مستندات علمی گوناگون از 15 سال قبل بوده است.

قاره هفتم شامل چه مناطقی است؟

این مناطق شامل 5 ناحیه است که به نام gyres معرفی شده‌اند. این نواحی در جهت حرکت پنج گرداب بزرگ دریایی شناسایی شده‌اند. در این گرداب‌های دریایی، میلیاردها زباله در ستون‌هایی با جریان‌های اقیانوسی و بر اساس نیروی جاذبه زمین، به آرامی و با حرکت دورانی به سمت عمق اقیانوس حرکت می‌کنند.

«لوئیس گربر» مسئول موسسه race of water، اسپانسر این مطالعات است و هزینه‌ای بالغ بر 2.5 تا 3 میلیون دلار پرداخت کرده است. به زعم او اگر جزایری در مناطق آلوده اقیانوس‌ها وجود داشته باشد، آنها به صورت طبیعی مانند یک مانع عمل می‌کنند و باعث افزایش حجم این زباله‌ها می‌شوند. گشت‌های هوایی انجام شده طی 270 روز در این مطالعات، توده‌های زباله پلاستیکی در مقیاس‌های بزرگ را در پنج ناحیه از اقیانوس شناسایی کردند. نمونه برداری از شن و ماسه جزایر وجود نانو ذرات پلاستیک‌ها را نیز تایید کرده است. 

علاوه بر این‌ها، بر اساس همین مطالعات بین‌المللی که بین سال‌های 2007 تا 2013 با عنوان «ارزیابی جامع از زباله‌های شناور بر روی سطح دریاها» صورت گرفته، عنوان شده که علاوه بر این پنج ناحیه gyres  اقیانوسی، در نزدیکی سواحل استرالیا، در خلیج بنگال و در مدیترانه نیز این توده‌های زباله شناور وجود دارند.

هر یک زباله‌ای که تولید می‌کنیم ممکن است همچنین سرونوشتی داشته باشد.

ماده تشکیل دهنده قاره هفتم چیست؟

اعداد این گزارش‌‌ها بسیار حیرت آور است. 296,000 تن زباله با 5000 میلیارد جسم در تمامی ابعاد، شامل بقایای مواد پلاستیکی، کیسه‌های نایلونی، قوطی و انواع جزئیات پلاستیکی هستند. این زباله‌ها توسط باد، جریانات رودخانه‌ای و از طریق تخلیه زباله‌ها از کشتی‌ها از اواخر سال 1990 به اقیانوس‌ها و دریاها وارد شده‌اند.

براساس مطالعات دیگر، سواحل جهان در سال 2010، مملو از حجمی به اندازه 275 میلیون تن زباله پلاستیکی هستند که 4.8 تا 12.7 میلیون تن از این میزان به اقیانوس‌ها راه یافته‌اند. آمار متفاوت منتشر شده نشان می‌دهد که اکثر قریب به اتفاق این زباله‌ها در سطح آب، در نقاط دور از ساحل شناور هستند.

این دفعه که خواستید برای خرید خود یک کیسه پلاستیکی بردارید یاد این تصویر بیفتید. این سرنوشت زباله‌های ما در زمین است.

مقصد نهایی زباله‌ها در اقیانوس‌ها کجاست؟

در این زمینه هنوز مطالعات علمی کاملی صورت نگرفته است، اما چند فرضیه مطرح است: زباله‌ها به اعماق اقیانوس‌ها می‌روند، به وسیله اشعه ماوراء بنفش تخریب می‌شوند، تجزیه بیولوژیکی شده و یا توسط موجودات دریایی خورده می‌شوند!

طی آخرین گزارش منتشر شده توسط صلح سبز، هر ساله چیزی حدود یک میلیون پرنده و 100 هزار موجود دریایی بر اثر خوردن مواد پلاستیکی از بین می‌روند. بیشترین خطری که این گونه‌های جانوری را تهدید می‌کند، خطر ابتلا به انسداد روده، خفگی، آسیب و یا عفونت خصوصا در لاکپشت‌های دریایی، پرندگان و آبزیان است.

اما نگرانی دیگر تاثیر پلیمرها بر تکثیر گونه‌ها است که توسط دانشمندان «گسترش گونه‌های مهاجم خاص» نامیده شده است. زباله‌ها و توده‌های تشکیل شده از آنها می‌توانند محل مناسبی برای رشد و تکثیر برخی از گونه‌های خاص دریایی مانند بعضی از جلبک‌ها باشند. تکثیر و رشد خارج از کنترل این گونه‌ها یکی از دغدغه‌های اصلی دانشمندان درگیر مطالعات زباله‌های پلاستیکی موجود در اقیانوس‌ها است. بر اساس اظهار نظر تعدادی از این دانشمندان، گسترش گونه‌های مهاجم خاص می‌تواند تهدیدی جدی برای اکوسیستم دریا و اقیانوس باشد.

هر ساله چیزی حدود یک میلیون پرنده و 100 هزار موجود دریایی بر اثر خوردن مواد پلاستیکی از بین می‌روند.

 

آیا سوراندن زباله راه حل مناسبی برای از بین بردن آنها است؟

با با سوزاندن زباله‌ها حجم زیادی از دود و مواد شیمیایی وارد هوا می‌شود. با سوختن پلاستیک‌ها، دیوکسین تولید می‌شود که کشنده‌ترین گاز است و هر چند در طبیعت وجود ندارد، ولی ما مسئول تولید آن هستیم و باید بدانیم که سوزاندن زباله خطرناک است و با تولید دیوکسین در کشورها موج سرطان نیز شکل می گیرد.

در آخر اگر شما هم با خواندن این مطلب نگران آینده زمین شدید و به فکر راه حل هستید، پیشنهاد می‎کنیم مطلب «چگونه زباله کم‌تری تولید کنیم؟» را بخوانید. 

منبع: خبرگزاری مستقل محیط زیست

وقت سفارت انگلیس



1398/02/04 | کد مطلب: 2922
برچسب‌ها: مجله دالاهو
مهناز قاضی

گردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانسته‌های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب‌سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.


  • به اشتراک بگذارید:



بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
parsa
1402/07/11 13:38
جالبه که مردم جهان به فکر ساخت خورشید مصنوعی و کشف کهکشان های جدید و رفتن به فضا و زیر اب و...... هستند ولی به این‌که به دنبال یه راه حل اساسی برای تجزیه پلاستیک باشندنیستند
پاسخ دهید...
تولید محتوای دالاهو
1402/07/12 09:34
دوست عزیز
سلام

ممنون که وقت گذاشتین، مطلب را مطالعه کرده و نظر خود را با ما به اشتراک گذاشتین.

با تشکر از پیام شما

رضا
1394/05/19 10:30
بارها دیدم که مردم می رن لی دریا و آشغالاشون رو رها می کنن تو آب!!!! توی همین ایران خودمون کاش تو مناطق ساحلی یکن فرهنگ سازی کنیم
پاسخ دهید...
محبوبه کمالی
1394/05/19 10:01
چرا پلاستیکا تجزیه ناپذرین؟ نمیشه اونا رو سوزوند؟
پاسخ دهید...
تحریریه دالاهو
1394/05/19 10:28
دوست گرامی پلاستیک‌ها تجزیه می‌شوند اما زمان بسیار زیادی می‌برد تا به خودی خود تجزیه شوند. با سوزاندن آنها حجم زیادی از دود و مواد شیمیایی وارد هوا می‌شود.
حیدری
1394/05/19 10:00
این زباله ها باعث بیماری برای خود آدم نمی شن؟!
پاسخ دهید...
تحریریه دالاهو
1394/05/19 10:23
بله دوست عزیز. این توده‌های زباله به مرور زمان باعث آلودگی‌های زیست محیطی و بیماری‌های انسان و حیوان می‌شوند.
صبا احمدیان
1394/05/19 09:58
هر کشوری باید سهم خودش رو درست انجام بده. نمی دونم مثلا یه طرح و برنامه ای بزارن که هر منطقه رو از این همه آشغال پاک سازی کنن
پاسخ دهید...
ناشناس
1394/05/14 16:17
همین دریای خزر خودمون، پاتون که می زارید توی آب حس بدی از کثیفی آب بهتون دست می ده. پر از آشغال و پلاستیکه
پاسخ دهید...
محمد یزدی
1394/06/10 11:14
من برا همین موضوع 5 سالی هست که دریا خزر نرفتم
برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.