همسفر لحظه‌های بی‌تکرار...
021 4166 3000

پنج جشن ایرانی در تاجیکستان

شما هم امتیاز بدهید!

کشور تاجیکستان در قلب آسیای میانه یکی از کشورهایی است که با وجود نداشتن مرز مشترک با ایران، قرابت‌های فرهنگی بسیاری با آن دارد. مردم کشور تاجیکستان همچون ایران به زبان فارسی سخن می‌گویند و همچون ایرانیان جشن‌هایی همچون نوروز، سده و مهرگان را برگزار می‌کنند تا این اشتراکات بیش‌ازپیش نمود داشته باشد. اگر مسافر تور تاجیکستان یا تور خارجی این کشور در هر زمانی از سال هستید شاید بهتر باشد در رابطه با پنج جشن ایرانی در تاجیکستان بیشتر بدانید. این آگاهی کمک می‌کند تا بتوانید سفر با تور تاجیکستان را با توجه به این جشن‌ها برنامه‌ریزی کنید و تجربه‌هایی غنی‌تر را برای خود رقم بزنید.

جشن‌های مشترک ایران و تاجیکستان

تاجیکستان به عنوان یک کشور کوهستانی و سرسبز که کمی دورتر از مرزهای شمال شرقی ایران قرار گرفته میراث‌دار بسیاری از سنت‌های ایرانیان است. این کشور که زبان فارسی تاجیکی زبان رسمی آنها به شمار می‌رود مهد شاعرانی همچون رودکی بوده و آداب‌ورسوم پارسی را در گوشه‌گوشه زندگی مردم خود همچنان انعکاس می‌دهد. از جمله این آداب‌ورسوم پنج جشن مهم ایرانی هستند که امروزه در تاجیکستان برگزار می‌شوند. بسیاری از تورها به خصوص تور نوروز هم‌زمان با این جشن‌ها برگزار می‌شوند تا مسافران تور خارجی بتوانند جشن‌های ایرانی را در کشوری دیگر و به شکل دیگری تجربه کنند. در ادامه از این جشن‌ها که در تور نوروز یا تور تاجیکستان در زمان‌های دیگر می‌توانید ببینید، بیشتر خواهیم گفت.

ایران و تاجیکستان کشورهایی دور از هم اما با هویتی شبیه به هم هستند

تور تاجیکستان

نوروز در تاجیکستان

اگر در تور نوروز تاجیکستان شرکت کرده‌اید بهترین فرصت را برای دیدن یکی از مراسم بسیار مهم ایرانی در این کشور دارید. نوروز آن‌چنان در تاجیکستان اهمیت دارد که مردم این کشور با بیت «به هر پهلو خدا می‌گه، بهار نو مبارک.» به استقبالش می‌روند. مردم تاجیکستان اگرچه سال نو و شروع بهار را همچون ایرانیان به نام نوروز می‌شناسند؛ اما این جشن ایرانی را به سبک و سیاقی متفاوت اجرا می‌کنند.

جشن نوروز از یک هفته قبل در بخش‌های مختلف کشور تاجیکستان و به خصوص شهر «دوشنبه» پایتخت این کشور برگزار می‌شود. آغاز نوروز در کشور تاجیکستان در تاریخ  ۲۱ مارچ است و همین مسئله باعث می‌شود که روز نوروز در تاجیکستان با ایران اندکی متفاوت باشد. مردم تاجیکستان برخلاف ایرانیان ساعت خاصی را برای تحویل سال ندارند و به محض اینکه به روز ۲۱ مارچ وارد می‌شوند سال خود را جشن می‌گیرند.

یکی از مراسم خاص مردم تاجیکستان پیش از آغاز نوروز پختن «سومنک» است که در واقع همان سمنوی ایرانی‌ها به شمار می‌رود و توسط زنان و دختران با رقص و آواز پخته می‌شود.

نوروز در تاجیسکتان به زیبایی و با سنت‌هایی مشترک با ایران برگزار می‌شود

مسافران تور نوروزی در میان مردم تاجیک احتمالاً سفره‌های رنگین همچون هفت ‌سین، هفت شین و هفت ‌میم را خواهند دید که اجزای آنها با سفره‌های ایرانی تا حدود بسیار زیادی متفاوت است. آذین‌بندی شهر از یک هفته قبل، چیدن سفره‌های بزرگ در میدان‌های معروف شهر و حضور پرشور مردم در خیابان‌ها برای استقبال بهار از دیگر برنامه‌های مهم مردم تاجیک در این روزها هستند. اگر مسافر تور سال نو شوید می‌توانید شاهد تمام شور و شوقی باشید که در سراسر تاجیکستان به راه است.

جشن مهرگان در تاجیکستان

یکی از جشن‌های مهم دیگری که در تاجیکستان برگزار می‌شود و از جشن‌های مهم ایرانیان است جشن مهرگان نام دارد. مسافران تور خارجی در حوالی ماه مهر می‌توانند در این کشور بیننده این جشن باشند. جشن مهرگان از مهم‌ترین جشن‌های ایرانیان پس از جشن نوروز است که هر ساله در ابتدای پاییز برگزار می‌شده است. مهرگان در ایران در ۲ تاریخ ۱۶ مهر و  ۲۱ مهر برگزار می‌شد که به ترتیب «مهرگان کوچک» و «مهرگان بزرگ» نام داشتند. در تاجیکستان امروزه جشن مهرگان در سومین یکشنبه ماه اکتبر برگزار می‌گردد و دلیل برگزاری آن همچون ایرانیان بزرگداشت میترا، خدای زرتشتی دوستی، حقیقت، عدالت، عهد، سوگند و نور خورشید است.

جشن مهرگان در تاجیکستان سال‌ها به دلیل نفوذ اتحاد جماهیر شوروی از رونق افتاده بود تا اینکه در سال ۱۳۷۴ رسماً احیا شد و در سال ۲۰۰۹ به عنوان یکی از تعطیلات ملی آن را اعلام کردند.

جشن مهرگان هر سال در سومین یکشنبه اکتبر در تاجیکستان برگزار می‌شود

جشن مهرگان همچون عید نوروز در تاجیکستان جشن گرفته می‌شود و افراد در سنین مختلف در خیابان‌ها گرد هم می‌آیند تا برای برگزاری این جشن شرایط را آماده سازند. در جشن مهرگان نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های کشاورزی در سرتاسر تاجیکستان برگزار می‌شود که یکی از بزرگ‌ترین آنها در شهر دوشنبه است. علاوه بر خرید سبزیجات، میوه‌ها، آجیل، خشکبار و عسل با قیمت‌های مناسب، انداختن سفره‌هایی به نام سفره مهرگان و برگزاری نمایش‌های مختلف در سطح شهر از جمله برنامه‌هایی هستند که مسافران تور خارجی می‌توانند به تماشای آنها بنشینند.

اگر مسافر تور تاجیکستان هستید و در سومین یکشنبه ماه اکتبر به این کشور می‌روید جشن مهرگان را از دست ندهید.

جشن سده در تاجیکستان

یکی دیگر از جشن‌های مهم ایرانی که در تاجیکستان به شکل رسمی اجرا می‌شود جشن سده است. همان‌طور که بسیاری از مسافران تور خارجی تاجیکستان می‌دانند جشن سده یکی از اعیاد باستانی اقوام آریایی به شمار می‌رود. این جشن در بزرگداشت پیروزی نور بر تاریکی، گرما بر سرما و خیر بر شر با برافروختن آتش‌های بزرگ جشن گرفته می‌شد. ایرانیان این جشن را در دهمین روز از ماه بهمن برگزار می‌کردند و با برافروختن آتش به استقبال بهار، گرما و نور می‌رفتند.

مانند ایران، جشن سده نیز دهم بهمن هر سال در تاجیکستان برگزار می‌شود

در تاجیکستان این جشن امروزه در ۳۰ ژانویه که معادل با دهمین روز از ماه بهمن است، برگزار می‌شود. رئیس‌جمهور تاجیکستان «امام علی رحمان» اولین شخصی است که برگزاری جشن برای این روز خاص را به شکل رسمی اعلام کردند و جمهوری تاجیکستان امروزه تنها کشوری است که جشن سده را به شکل رسمی برگزار می‌کند. مسافران تور تاجیکستان اگر در این زمان در این کشور و در شهر دوشنبه باشند جنب‌وجوش بسیاری را در «پارک فردوسی» این شهر خواهند دید. در این مراسم آتش بزرگی افروخته می‌شود و نمایشگاه‌های بسیاری از صنایع‌دستی، دستاوردهای کشاورزان و باغداران برگزار می‌گردد و رقص و موسیقی و نمایش به جذابیت این جشن تاریخی اضافه می‌کنند.

شب یلدا در تاجیکستان

شب یلدا در تاجیکستان اگرچه به پرشکوهی نوروز، مهرگان و سده برگزار نمی‌شود؛ اما جشنی است که در میان بسیاری از خانواده‌های تاجیک اهمیت دارد. بسیاری از مسافران تور تاجیکستان اگر در آخرین روز پاییز در تاجیکستان باشند خانواده‌های بسیاری را خواهند دید که برای برگزاری جشن شب یلدا در حال تدارک دیدن هستند. این جشن همچون شب یلدای ایرانی با گرد هم آمدن خانواده‌ها، برگزاری سازوآواز و خوردن خوراکی‌ها همراه است تا شروعی گرم برای فصلی سرد در میان مردم تاجیک باشد.

یلدا جشن و آیینی مهم در تاجیسکتان و محبوب بین خانواده‌هاست

چهارشنبه سوری در تاجیکستان

یکی دیگر از جشن‌های ایرانی که در تاجیکستان نیز برگزار می‌شود جشن چهارشنبه سوری در شب آخرین چهارشنبه سال است. در این جشن مردم تاجیک همچون مردم ایران بوته‌هایی را آتش می‌زنند و از روی آن می‌پرند و به جشن و پاکوبی می‌پردازند. جشن چهارشنبه سوری را مردم تاجیکستان با نام جشن «الو پرک» می‌شناسند و آن را با شور و هیجان در میان خود برگزار می‌کنند تا سالی سلامت و شاد در انتظارشان باشد. اگر در تور نوروز تاجیکستان شرکت کنید شاید شانس دیدن این جشن کهن را در این کشور داشته باشید.

مردم تاجیکستان الو پرک یا چهارشنبه سوری را در روزهای قبل از نوروز برگزار می‌کنند

تور تاجیکستان با دالاهو

ایران و تاجیکستان شباهت‌های فرهنگی بسیاری دارند و این اشتراک تنها در زبان فارسی خلاصه نمی‌شود. در تاجیکستان جشن‌های ایرانی مهمی همچون مهرگان و سده برگزار می‌شود تا این جشن‌های کهن در این منطقه همچنان گرمای خود را حفظ کنند. اگر مسافر تور نوروز تاجیکستان یا تور تاجیکستان در هر زمان دیگری از سال باشید شانس دیدن این جشن‌ها را خواهید داشت تا تجربه‌های جدیدی را از دل آنها به دست آورید.

اگر به سفر به کشور تاجیکستان با تور نوروز 1404 یا تورهای دیگر علاقه دارید می‌توانید با مشاوران آژانس گردشگری دالاهو مشورت کنید تا در بهترین زمان ممکن در تور خارجی تاجیکستان شرکت داشته باشید.



1403/09/18 | کد مطلب: 5282
برچسب‌ها: دیدنی و خواندنی
یاسمن شکرگزار
نویسنده، علاقمند به سفر، گردشگری، کتاب و موسیقی


  • به اشتراک بگذارید:



بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.