لرستان و خوزستان
فلک الافلاک تا زیگوراتلرستان و خوزستان را بیشتر بشناسیم
لرستان و خوزستان همسایگان عمودی هم هستند که از غرب تا جنوب غرب ایران امتداد دارند. اقلیم جغرافیایی این دو استان جاذبههای طبیعی و تاریخی بسیاری را در خود جا داده است. لرستان به سرزمین آبشارها و مفرغ معروف است و شهر باستانی شوش شما را به سفری میان تاریخ میبرد. با برنامه ریزی مناسب شما میتوانید در یک سفر چند روزه از جاذبههای برتر این دو استان دیدن کنید.
در لرستان و خوزستان چه میبینیم؟
1.قلعه فلک الافلاک و موزه مردم شناسی
این قلعه تاریخی یادگاری از دوران ساسانیان است که در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد. فارغ از جاذبه تاریخی قلعه و زیبایی معماری آن، درون قلعه، یکی از غنیترین موزههای مردم شناسی ایران قرار گرفته است. بازدید از این موزه شما را با تاریخ، فرهنگ، آداب و رسم و هنر مردم لرستان آشنا میکند.
2. آبشار بیشه و طبیعت کوههای زاگرس
در دل طبیعت زیبای زاگرس و میان جنگلهای بلوط یکی از زیباترین و عظیمترین آبشارهای ایران جای گرفته است؛ آبشار بیشه. یکی از القابی که لرستان به آن شناخته میشود سرزمین آبشارهاست و در این میان آبشار زیبای بیشه جزو آبشارهایی است که در لیست دیدنیهای زندگیتان باید جای دهید.
3.قایقسواری در دریاچه سد دز
یکی از جاذبههای طبیعی استان خوزستان دریاچه سد دز یا همان شهیون است. قایق سواری در آب فیروزهای این دریاچه در حالی که دور تا دورتان با کوههای سبز احاطه شده تجربه بینظیری خواهد بود که در سفر به این استان نباید آن را از دست بدهید.
4.معبد زیگورات (چغازنبیل)
چغازنبیل نخستین اثر تاریخی ایران بود که در سال 1979 به عنوان اولین اثر ثبت جهانی در یونسکو به ثبت رسید. این معبد در نزدیکی شهر شوش، در استان خوزستان واقع شده. چغازنبیل در واقع یک نیایشگاه باستانی بوده که از حدود ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد به عنوان یادگاری از تمدن عیلام برای ما به جا مانده است.
5. شوش
شهر شوش یکی از مهمترین شهرهای باستانی در ایران و جهان است و آثار کشف شده از آن توسط باستانشناسان اطلاعات تاریخی بسیاری از نخستین سکونتگاههای شهری به ما داده. اهمیت این شهر به قدری است که در سال 2015 به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.
6. کاخ و موزه دمورگان
در زمان قاجار باستان شناسان فرانسوی تحقیقات بسیاری روی تپههای باستانی شوش انجام دادند. کاخ و موزه دمورگان به نامهای قلعه شوش، قلعه فرانسویها و قلعه آکروپل هم شناخته میشود. قلعه شوش، در زمان قاجار توسط یک باستان شناس فرانسوی به نام دمورگان با سبک معماری قرون وسطایی اروپا، برای انجام فعالیتهای باستان شناسی روی تپه باستانی شهر شوش ساخته شد.
7. کاخ آپادانا
در نزدیکی قلعه شوش بنایی قرار دارد که باستان شناسان طبق کتیبهای که در آن پیدا شده قدمتش را به زمان هخامنشیان نسبت میدهند. باستان شناسان طبق موارد یافت شده احتمال میدهند که کاخ آپادانا، کاخ زمستانی هخامنشیان بوده است. این کاخ توسط باستان شناسان فرانسوی کشف شد و بیشتر آثار یافت شده از آن، ستونها و سرستونهایش به موزه لوور فرانسه منتقل شد.
8. آبشار و آسیابهای شوشتر
دیدن ساختار سازههای آبی شوشتر بی اغراق شاید یکی از شگفتانگیزترین چیزهایی باشد که در زندگیتان دیدهاید. علت این شگفتی طراحی سیستمهای آبی پیشرفته،در زمان داریوش هخامنشی است! این ساختار پیچیده در واقع برای استفاده بیشتر از آب کارون طراحی شده بود و از زمان هخامنشی تا ساسانی مورد استفاده قرار میگرفت. اهمیت این مجموعه به قدری بود که در سال 2009 به ثبت یونسکو رسید.
9. نهر داریون
نهر داریون در واقع یکی از قسمتهای سازههای آبی شوشتر است که یک کانال آبی دست کند محسوب میشود. در بازدید سازههای آبی، دیدن از این کانال شگفتانگیز را از دست ندهید.
10. خانه مرعشی
در نزدیکی سازههای آبی شوشتر در یکی از محلههای قدیمی این شهر خانهای قرار دارد که با ورود به آن گذری به زمان قاجار خواهید داشت. این خانه با تلفیقی از معماری قاجار و پهلوی در بافت قدیمی شوشتر به خوبی معماری آن زمان را به ما نشان میدهد. علاوه بر آن به دلیل موقعیت مکانی این خانه، چشماندازی ار آبشارها و آسیابهای آبی نیز خواهید داشت.
11. رود کارون
کارون، طولانیترین رودخانه ایران است که پس از گذر از مناطق مختلف، در نهایت به خلیج فارس و در واقع آبهای آزاد میرسد. در سفر به خوزستان فرصت گذر از این رود جادویی را خواهید داشت.
12. کول فرح
یکی دیگر از جاذبههای تاریخی خوزستان، منطقه باستانی کول فرح در نزدیکی شهر ایذه است. در این منطقه 6 نقش برجسته وجود دارد که قدمت آن را به زمان عیلامیان نسبت میدهند. از تصاویر روی این سنگ نگارههای اینطور استنباط شده که آنها مربوط به بقایای گورها، کانال آب، ساختمانها و مناطق دیدهبانی مردم آن زمان بودهاند.
13. اشکفت سلمان
منطقه اشکفت سلمان در جنوب ایذه قرار دارد. علت اهیمت این منطقه وجود چهار نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان است. میگویند این محل، پرستشگاه تریشا یکی از خدایان ایلامی بوده. علاوه بر این سنگ نوشتهها، غار و چشمهای معدنی نیز در دل کوهی در این منطقه وجود دارند.
14. دشت سوسن
شهر ایذه علاوه بر جاذبههای تاریخی، طبیعت دلربایی نیز دارد. یکی از جاذبههای طبیعی آن دشت سوسن است. این دشت از اواخر زمستان تا اوایل بهار سبز و پر گل است.
15. شیر سنگیهای بختیاری
یکی از قومهایی که در شهر ایذه زندگی میکنند، مردم شریف بختیاری هستند. یکی از آیینهای بختیاریها گذاشتن مجسمه شیر سنگی بر روی مزار چهرههای ماندگار، سرشناس و بزرگ ایل است. راهی ایذه که شدید میتوانید به قبرستان این منطقه بروید و از شیرهای سنگی آن دیدن کنید.
کی به لرستان و خوزستان برویم؟
بهترین زمان برای سفر به این این دو استان از اواسط زمستان تا اوایل فصل بهار است. در این زمان علاوه بر اینکه میتوانید از آب و هوای خوب منطقه لذت ببرید، طبیعت نیز در اوج زیبایی خود است. در این زمان دشتهای سرسبز و پر گل میزبان شما خواهند بود.
در سفر به لرستان و خوزستان با خود چه ببریم؟
برای لذت بردن از مسیرهای پیاده روی، کفش مناسبی به پا کنید. متناسب با فصلی که برای سفر انتخاب میکنید لباس مناسب انتخاب کنید. با این حساب پیشنهاد میکنیم اگر در اواخر زمستان تا اوایل بهار راهی این مناطق بودید برای بارانهای احتمالی این فصل حتما یک پانچو یا بارانی همراه خود داشته باشید. مانند همیشه مراقب میراث طبیعی و تاریخی بی تکرار این مناطق باشید و از خود ردی جز ردپا به جا نگذارید.
نقشه جاذبههای برتر لرستان و خوزستان: