عینک آفتابی خوب چه ویژگی دارد؟
سالهاست که از عینکهای آفتابی برای حفاظت بیشتر چشمها در مقابل نور استفاده میشود. چشمپزشکان معتقدند تأمین سلامت چشمها با عینکهای آفتابی استاندارد، ضروری است چرا که اقامت در شرایط آفتابی بدون محافظت، احتمال بروز بیماریهای چشم را افزایش میدهد. به توصیه چشمپزشکان هرگاه تا حدی در مقابل آفتاب قرار گرفتید که احتمال برنزه شدن پوست و یا سوختگی ناشی از آفتاب بالاست، از عینکهای آفتابی جاذب اشعه ماورا بنفش استفاده نمایید؛ بهویژه اگر در ارتفاعات قرار دارید. حتما در بازار، رنگها و طرحهای مختلفی از عینکهای آفتابی را دیدید و شاید برایتان سوال باشد آیا رنگ شیشهها فقط برای زیبایی است یا کاربردهای متفاوتی دارند؟ آیا میدانید برای خرید یک عینک مناسب چه ویژگیهایی را باید مد نظر بگیرید؟ این مطلب را دنبال کنید تا عینک آفتابی مناسب خود را پیدا کنید.
ویژگیهای عینک آفتابی خوب
انواع مختلف عینکهای آفتابی:
1-عینکهایی که 99% اشعه ماورا بنفش را جذب میکنند:
توصیه میشود همواره عینکی را خریداری کنید که چنین خاصیتی را داشته باشد. حضور طولانیمدت در مقابل اشعه ماورا بنفش (UV) و آفتاب با برخی بیماریهای چشمی ارتباط مستقیم دارند. عدسیهای پلاستیکی و عدسیهای شیشهای تا حدی اشعه ماورا بنفش را جذب میکنند، ولی میتوان جذب UV توسط این عدسیها را با اضافه کردن مواد شیمیایی به ماده اصلی عدسی و یا پوشاندن عدسی با مادههای مخصوص افزایش داد. عینکی را خریداری کنید که 99 تا 100% اشعه UV را جذب کند. بعضی کارخانههای سازنده برچسبهایی را بروی عینک محصول خود نصب میکنند با این مضمون که جذب UV تا بیش از 400 نانومتر صورت میگیرد. این برچسب نیز به معنای همان جذب 100% شعاع UV است.
2-عینکهایی که 90% اشعه مادونقرمز را بلوک میکنند:
طولموجهای مادونقرمز نور غیرقابل رؤیت است و سبب تولید گرما میشوند. بخش مادونقرمز نور خورشید کم است و چشم نیز این طولموج را بهخوبی تحمل میکند. ادعای بعضی کارخانههای سازنده، عینکهای آفتابی در جهت حفاظت چشم در مقابل اشعه مادونقرمز است و حال آنکه تحقیقات موجود رابطه محکمی را بین بیماریهای چشمی و اشعه مادونقرمز نشان ندادهاند.
3-عینکهای بلوک کننده نور آبی:
هنوز مشخص نشده که نور آبی برای چشم ضرر دارد یا خیر. عدسیهایی که نور آبی را بلوک میکنند ته رنگی کهربایی داشته و محیط اطراف را به رنگ زرد یا نارنجی نشان میدهند. عدسیهای رنگی سبب میشوند که اشیا دور بهویژه در شرایطی مثل برف و یا غبار واضحتر دیده شوند. از این نظر عینکهای کهربایی بیشتر توسط اسکیبازان، شکارچیان، قایقرانان و یا خلبانان استفاده میشود.
4-عینکهای پلاریزه:
عدسیهای پلاریزه تندی نور خورشید که انعکاس یافته از سطوح صاف مثل سنگفرش خیابانها و یا سطح آب هست را از بین میبرند. به همین دلیل برای رانندگی و یا ماهیگیری بسیار مفید هستند. بسیاری از عدسیهای پلاریزه امروزی خاصیت جذب اشعه UV را دارند. برچسب عینک موردنظر خود را از این نظر بررسی کنید که آیا حداکثر خاصیت جذب UV را دارد یا خیر.
5-عینکهای آینهای:
پوشش آینهای درواقع لایهنازکی از مواد فلزی مختلف است که به روی سطح عدسیهای معمولی قرارگرفته است. این گونه عینک با اینکه مقدار نور ورودی به چشم شما را کاهش میدهد، قابلیت کاملی در حفاظت چشم شما در مقابل اشعه UV ندارد.
6-عینکهای کوه:
عینکهای کمربندی مانع ورود نورها از کنارههای قاب و رسیدن آنها به چشم میشوند. شعاع UV از اطراف قاب عینکهای معمولی وارد چشم میشوند و میتوانند اثر سودبخش عدسیهای حفاظت کننده را کاهش دهد. از این نظر عینکهای آفتابی کمربندی که قاب بزرگی دارند و چشم را از تمامی زاویهها حفاظت میکنند مفیدند. عینکهای آفتابی شهری دارای فریمی هستند که کنارههای آنها باز است و شاید در شهر خیلی هم مهم نباشد که کنارهای بسته باشد. ولی در کوهستان بهخصوص در مناطقی که برف و یخ وجود دارد و تابش خورشید شدیدتر است، انعکاس نور توسط اشیاء از طریق مسیرهای کناری عینک وارد چشم میشود و میتواند به چشم آسیب برساند. قاب عینکهای آفتابی باید دارای محافظهای کناری در پیرامون خود باشد تا از ورود اشعه به منطقه چشم جلوگیری کند، اما این محافظ نباید باعث بخار کردن شیشههای عینک شود.
7-عینکهای سایهروشن:
رنگ عدسیهای سایهروشن از بالا به پایین و یا از بالا و پایین تا وسط تغییر میکند و درواقع سایهروشن میشود. عدسیهای سایهروشن تک سایه (تیره در بالا و روشنتر در پایین) میتوانند خیرگی نور آسمان را از بین برده و درعینحال امکان دید مناسبی را از قسمت پایینی فراهم کنند. این عینکها برای ورزش شیرجه هم مناسب هستند زیرا جلوی دید شما از تخته شیرجه را تاریک نمیکنند. ولی برای شرایط برفی و یا در ساحل دریا مناسب نیستند، خصوصاً اگر قسمت پایینی آنها روشن باشد. لنزهای سایهروشن دو سایه (تیره در بالا و پایین و روشن در وسط) ممکن است برای ورزشهایی از قبیل قایقرانی و یا اسکی که شعاعهای نورانی از سطح آب یا برف برمیگردد مناسبتر باشند.
8-عینکهای فتوکرومیک:
یک عینک فتوکرومیک بهطور خودکار در نور درخشان تیره شده و در نور کم روشنتر میشود. در اکثر موارد تیره شدن عینک ظرف نیم دقیقه صورت میگیرد درحالیکه روشنتر شدن آن حدود 5 دقیقه طول میکشد. از نظر رنگ نیز بهصورت یکنواخت و یا سایهروشن است. گرچه عینکهای فتوکرومیک ممکن است ازنظر جذب UV عینکهای آفتابی خوبی باشند، ولی ممکن است برای انطباق آنها با شرایط مختلف نوری مدتزمانی بهطور ناخواسته صرف شود.
9-عینکهای تراش دادهشده و صیقلی:
بعضی عینکهای غیر طبی توسط کارخانههای سازندهشان طوری تراش و صیقل داده میشوند که کیفیت نهایی عدسی آنها تا حد مناسبی افزایش یابد. البته عینکهایی که از تراش و صیقلی بودن مناسبی برخوردار نیستند به چشم شما آسیبی نمیزنند. قبل از هر چیز مطمئن شوید که عدسی عینک موردنظر شما ساخت مناسبی داشته باشد. جهت قضاوت در مورد کیفیت عینک غیر طبی خود، به چیزی مستطیل شکل مثل موزاییک کف اتاق خود نگاه کنید. عینک را در فاصله دلخواه نگاه داشته و یکچشم خود را بپوشانید. عینک را به آهستگی و از یک سمت به سمت دیگر و سپس به بالا و پایین حرکت دهید. اگر خطوط در تمام موقعیتها مستقیم به نظر برسند، عدسی مناسبی را انتخاب کردهاید. ولی اگر خطوط در هم میروند، خصوصاً اگر این خطوط در میدان مرکزی عدسی اینگونه به نظر میرسند، عینک دیگری را امتحان کنید.
10- عینکهای ضدضربه:
هیچ عدسیای درواقع نشکستنی نیست، ولی احتمال شکستن عدسیهای پلاستیکی بعد از برخورد یک توپ یا سنگ، نسبت به عدسیهای شیشهای کمتر است. جنس اکثر عدسیهای عینکهای آفتابی غیر طبی پلاستیک است. پلاستیک پلی کربنات که در بسیاری از عینکهای ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد، گرچه سفت است ولی بهآسانی نیز خراش برمیدارد. چنانچه قرار است عدسی از این جنس خریداری نمایید حتماً عینکی را انتخاب کنید که خاصیت ضد خراش داشته باشد.
عینک تنها یکی از وسایل موردنیاز برای کوهنوردی و طبیعتگردی است؛ در مطالب زیر در مورد دیگر وسایل موردنیاز کوهنوردی و طبیعتگردی بخوانید:
- راهنمای استفاده و خرید باتوم کوهنوردی
- دستکشهای کوهنوردی
- راهنمای خرید و نگهداری کفشهای کوهنوردی
- گتر و اهمیت آن در کوهنوردی
لینک کوتاه:
http://dlho.ir/n2162 کپی کردنگردآوری و تنظیم: تحریریه دالاهو
لطفا در نشر دانستههای خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وبسایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.