همسفر لحظه‌های بی‌تکرار...
021 4166 3000
جشنواره تورهای خارجی نوروز 1404
15 درصد تخفیف قیمت ارزی!
بــرو به صفحـــه جشنــواره

دیدنی‌های شیراز: فهرست کامل جاهای دیدنی شیراز

شما هم امتیاز بدهید!

دیدنی‌های شیراز همانند خود شهر شیراز ریشه در گل و شعر و ادب دارد. باغ‌های ایرانی شیراز مانند نارنجستان، کاخ شاپوری و خانه زینت‌الملوک و... که نمادی از معماری تلفیقی ایرانی و اروپایی هستند گواهی بر شهرت شیراز به شهر گل است؛ بخصوص هنگامه پراکنده شدن عطر بهارنارنج. از شعر بگوییم و دیدنی‌های شیراز کمتر کسی است که سفر به شیراز را بدون سر زدن به حافظیه و سعدیه از دیدنی‌های ناب شیراز تمام کرده باشد. ادب و تاریخ بخش جدایی‌ناپذیر دیدنی‌های شیرازند؛ گواه آن دیدنی‌های تاریخی شیراز مانند پاسارگاد شیراز، تخت جمشید، نقش رستم و.... در ادامه مطلب سعی داریم فهرست کاملی از دیدنی‌های شیراز و جاذبه‌های گردشگری شیراز را ارائه کنیم تا قبل از سفر به شیراز بتوانید به خوبی برای تماشای آنها برنامه ریزی کنید. 

تور شیراز

فهرست کامل دیدنی‌های شیراز 

فهرست کامل دیدنی‌های شیراز مطلبی است برای کمک به کسانی که در حال برنامه‌ریزی برای سفر به شیراز هستند. جاذبه‌های گردشگری شیراز همراه با آدرس، نحوه دسترسی، ساعت بازدید و اطلاعات لازم برای تماشا را می‌توانید در این مطلب ببینید. شیراز، عروس شهرهای ایران، آنقدر زیباست و کم نظیر که برای معرفی‌اش خود خارجی‌ها دست به کار شده‌اند. در بروشورها، سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی همواره از دیدنی‌های شیراز گفته و نوشته‌اند. توانمندی این شهر در خلق احساسات متمایز و جذاب در ذهن مسافر دلیل اصلی شهرت جهانی شیراز است. پیشنهاد ما برای گردش در شیراز این است که حداقل 3 روز زمان برای تماشای دیدنی‌های شیراز در نظر بگیرید. جاهای دیدنی پیشنهادی زیر که بیش از 20 جاذبه دیدنی در شهر شیراز است را حتما در الویت بازدیدهای‌تان بگذارید. در پایان مطلب حتما برای‌مان در قسمت نظرات بنویسید، چه جاذبه‌‌های بیشتری را می‌توان به لیست دیدنی‌های شیراز اضافه کرد؟

پاسارگاد شهری در نزدیکی شیراز و امروزه سایت تاریخی و ثبت شده در میراث جهانی یونسکو است. کوروش نخستین پادشاه هخامنشی ساخت پایتخت خود را حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح آغاز کرد اما متاسفانه به دلیل کشته شدن در جنگ کار ناتمام ماند. پاسارگاد علاوه بر مقبره کوروش محل دفن و مقبره پسر کوروش و جانشین او کمبوجیه دوم است. نشانه‌های آرامگاه کمبوجیه در سال 2006 در پاسارگاد پیدا شد. پاسارگاد پایتخت هخامنشی بود تا زمانی که سرانجام کمبوجیه دوم پایتخت را به شوش منتقل کرد. در فاصله حدود 2500 متری شمال شرقی پاسارگاد بنایی مشهور به تل تخت را خواهید دید که به تخت مادر سلیمان هم مشهور است. داریوش، از پادشاهان هخامنشی پس‌ از رسیدن به قدرت اقداماتی در پاسارگاد انجام می‌دهد که می‌توان به تغییر کاربری بنای باستانی تُل‌تخت در شمال پاسارگاد از یک بنای تشریفاتی به دژی مستحکم اشاره کرد. آدرس پاسارگاد در 120 کیلومتری شهر شیراز است در سعادت‌شهر و در واقع در همسایگی شهرستان اقلید است. برای بازدید از پاسارگاد اگر اقامت‌تان در شهر شیراز است پیشنهاد می‌کنیم صبح زود اقدام کنید تا به طرف پاسارگاد حرکت کنید و برگردید حدود 3 ساعت در راه خواهید بود. دسترسی به پاسارگاد از شهر شیراز از طریق جاده اصفهان شیراز است؛ جاده را ادامه بدهید تا به سعادت شهر برسید. پاسارگاد مرکز سعادت شهر است. پس از آنکه از سعادت شهر عبور کردید باید در 20 کیلومتری این شهرستان وارد جاده فرعی روستای مادر سلیمان و کول شور شوید تا در نهایت به پاسارگاد برسید. 

پاسارگاد علاوه بر مقبره کوروش محل دفن مقبره پسر کوروش و جانشین او کمبوجیه دوم است.

تخت جمشید نماد شکوه تاریخ ایران است. تخت جمشید بدون شک از دیدنی‌های تراز اول شیراز است که قطعا در لیست بهترین جاهای دیدنی شیراز، جز اولین‌هاست. تخت جمشید را با نام‌های دیگری هم می‌شناسند مانند پرسپولیس یا پارسه. آنچه امروز از تخت جمشید باقی مانده بقایای شهری بوده از دوره هخامنشیان که برای تشریفات در نظر گرفته شده بود. تخت جمشید در دوران زمامداری داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا شد. تخت جمشید محلی برای جمع شدن بزرگان و نمایندگان ساتراپی‌های مختلف امپراطوری ایران در زمان هخامنشیان بوده. در تخت جمشید هدایای خود را به شاه هخامنشی پیشکش می‌کردند، معمولا این مراسم در سال نو اجرا می‌شده. اطراف تخت جمشید قرارگاه‌های مسکونی بوده و بیش از 40 هزار نفر در گذشته در آن ساکن بودند. تخت جمشید تا حدود 200 سال بعداز ساختش همچنان پا برجا بوده. ویرانی تخت جمشید نتیجه حمله اسکندر مقدونی است؛ امروزه بقایای تخت جمشید را می‌توانید در خارج از شهر شیراز ببینید. آدرس تخت جمشید در ۱۱ کیلومتری شمال شرقی شهر مرودشت و ۷۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز در استان فارس است.

تخت جمشید را با نام‌های دیگری هم می‌شناسند مانند پرسپولیس یا پارسه.

  • نقش رستم شیراز

نقش رستم در نزدیکی تخت جمشید است و می‌توانید بازدید از این دو جاذبه گردشگری شیراز را در یک روز یک زمان انجام دهید. نقش رستم 6 کیلومتر با تخت جمشید فاصله دارد. نقش رستم نه تنها یادگاری از دوران هخامنشیان است بلکه آثار ماندگاری از ساسانیان و ایلامیان را نیز می‌توانید در آن ببینید. در نقش رستم نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه را خواهید دید که متعلق به دوران ایلامیان است. کعبه زرتشت هم از دیدنی‌های شیراز در محوطه نقش رستم است. در نقش رستم پادشاهی که در حال گرفتن حلقه قدرت از اهورامزداست، اردشیر بابکان است و این سنگ نگاره اولین نقشی است که در این مکان حجاری شده. بعد از اردشیر بابکان بود که دیگر پادشاهان ساسانی صحنه‌های تاجگذاری و قدرت‌نمایی خود را حکاکی می‌کردند. 

در نقش رستم نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه را خواهید دید که متعلق به دوران ایلامیان است.

  • نقش رجب شیراز

از حجاری‌های جذاب باستانی در ایران نقش رجب شیراز است. نقش رجب حوالی مرودشت و در شمال تخت جمشید است و می‌توانید بازدید از نقش رجب رستم را همان روزی که برای تماشای تخت جمشید می‌روید انجام دهید. نقش رجب شیراز شامل سه اثر حجاری شده بسیار دیدنی است که هر کدام داستانی دارد. در مجلس اول شخصی سوار بر اسب را می‌بینید که عده‌ای از بزرگان پشت سر او هستند. فرد سوار بر اسب شاپور یکم است و بنظر می‌رسد مجلس شادی یا مجلسی برای ادای احترام است. در این کتیبه به خط پهلوی ساسانی و خط یونانی متنی نوشته شده است. در کتیبه دوم تاجگذاری اردشیر بابکان را می‌بینید. در اطراف اردشیر بابکان 8 نفر مرد و زن و کودک را می‌بینید که با مراسم تاجگذاری آمده‌اند. در مجلس سوم مراسم تاجگذاری پس اردشیر بابکان حجاری شده است. جلو نقش رجب میدانگاه وسیعی است که می‌توان حدس زد زمانی آباد و خانه‌هایی در آنجا وجود داشته‌است.

نقش رجب شیراز حوالی مرودشت و در شمال تخت جمشید است

  • نارنجستان قوام

در ادامه تماشای دیدنی‌های شیراز عمارت بسیار زیبا و سرسبزی در خیابان لطفعلی خان زند می‌بینید؛ اینجا نارنجستان قوام است. وجود درختان نارنج در این باغ دلیل نامگذاری آن به نارنجستان قوام است. خاندان قوام و چندین نسل از آنها در احداث و ساخت عمارت قوام نقش داشتند. نارنجستان قوام یادگار ارزشمندی از دوران قاجار است و دیدن آن را در فصل بهار، تابستان و البته پاییز توصیه می‌کنیم. معماری باغ به سبک ایرانی است و همانند بسیاری از خانه‌های دوران قاجار بعد از در اصلی ورودی، وارد یک هشتی می‌شوید. بر پیشانی در ورودی کتیبه‌ای قرار دارد که از جنس مرمر است، مقرنس‌ها و کاشیکاری‌های بنای نارنجستان قوام بسیار زیبا و ظریف است. ساعت بازدید از نارنجستان قوام این اثر تاریخی شیراز از حدود 8 صبح تا 9 شب است. 

نارنجستان قوام یادگار ارزشمندی از دوران قاجار است و دیدن آن را در فصل بهار، تابستان و البته پاییز توصیه می‌کنیم.

خانه زینت‌الملک یا زینت‌الملوک یکی از آثار به جای مانده از دوره قاجار  و از دیدنی‌های شهر شیراز است. خانه زینت‌الملک به دست علی محمد خان قوام الملک ساخته شد. ساخت خانه زینت‌الملک حدود 12 سال طول کشید و شاید راز ماندگاری‌اش همین صبوری کردن‌ها در ساخت آن باشد. سقف خانه چوبی است و نقاشی‌های سقف و دیوارها بسیار جذاب است. زیر زمین خانه زینت‌الملک یا زینت‌الملوک موزه مشاهیر فارس است و مجسمه‌های آنها را نیز می‌توانید ببینید. ساعت بازدید از خانه زینت‌الملوک حدود 8 صبح تا 7 شب است. 

خانه زینت‌الملک به دست علی محمد خان قوام الملک ساخته شد.

در منطقه‌ مرکزی شیراز، در‌ محله‌ قدیمی «انوری»، باغ - کاخ 80 ساله‌ «شاپوری» قرار گرفته. باغی که از نوروز 1390 یکی از نقاط گردشگرپذیر استان فارس و یکی از جاذبه‌های گردشگری شیراز به حساب می‌آید. این باغ در قدیم یک ملک خصوصی و مکان زندگی تاجر سرشناس شیرازی «عبدالصاحب شاپوری» بوده که برای استفاده‌ شخصی او و خانواده‌اش بین سال‌های 1310 تا 1315 با طراحی و اجرای «ابوالقاسم مهندسی» (معمار نامدارشیرازی) ساخته شده. 

باغ کاخ شاپوری در قدیم یک ملک خصوصی و مکان زندگی تاجر سرشناس شیرازی «عبدالصاحب شاپوری» بوده

  • آرامگاه سعدی

مکانی که روزگاری محل عبادت و خانقاهی برای سعدی بود بعد از فوتش آرامگاهش شد. سعدیه یا همان آرامگاه سعدی را محسن فروغی، معمار برجسته ایرانی طراحی کرد. آرامگاه سعدی در کناره باغ دلگشا در شیراز قرار گرفته؛ در انتهای خیابان بوستان. در اطراف مقبره آرامگاه علمای بسیاری را خواهید دید که خودشان می‌خواستند در نزدیکی آرامگاه سعدی دفن شوند. آرامگاه سعدی نیز بعدها در دوره کریمخان زند بازسازی شد. تماشای سعدیه را در تمام فصول سال به شما توصیه می‌کنیم. می‌توانید برای بازدیداز سعدیه از صبح حدود 8 صبح تا حوالی 7 و 8 شب است. مبلغ ورودیه آرامگاه سعدی یا سعدیه در زمان نگارش متن 5000 تومان است. 

سعدیه یا همان آرامگاه سعدی را محسن فروغی، معمار برجسته ایرانی طراحی کرد.

حافظیه شیراز را نمی‌توان از لیست دیدنی‌های شیراز کنار گذاشت. بخصوص که در سال‌های اخیر حافظیه در مراسم مختلف مانند تحویل سال نو و نوروز مورد توجه ایرانیان بوده. آرامگاه حافظ با گنبدی که به شکل کلاه درویشان است بارها در تاریخ مورد عنایت و گاهی بی مهری بوده. پس از وفات حافظ 63 سال طول می‌کشد تا سرانجام شلطان ابولقاسم بابُر، پادشاه سلسله گورکانی دستور ساخت مقبره‌ای را برای حافظ می‌دهد. آرامگاه حافظ مورد توجه سلاطین صفوی و البته در دوره افشاریه مورد توجه نادرشاه افشار بود. اما توجه کریم خان زند به حافظیه شیراز چیز دیگری بود. حافظیه شیراز در دوران قاجار مورد توجه ملاشاهجان زرتشتی قرار می‌گیرد. بقعه‌ای برای آرامگاه ساخته می‌شود و به کمک علی‌اکبرخان مزین‌الدوله سعی می‌کنند ضریحی برای آرامگاه حافظ ساخته شود. در نهایتدر دوران پهلوی، سه شخصیت کنار هم قرار می‌گیرند تا آرامگاه حافظیه به شکل امروزی ساخته شود: آندره گدار، معمار و باستان شناس فرانسوی، علی اصغر خان حکمت شیرازی، سیاستمدار و شاعر و علی سامی، شخصیت موثر و فعال محلی. کتاب "معماری حافظیه و شهر گدار" واکاوی معماری شعرگونه آرامگاه حافظ است و مولف سعی کرده ارتباط معناداری بین اشعار حافظ و سبک معماری حافظیه بیابد. ساعت بازدید از آرامگاه حافظ 8 صبح تا حدود 10 شب است. ورودیه آرامگاه حافظ در زمان نگارش این متن 5000 تومان است که ممکن است تغییر کند. آدرس آرامگاه حافظ کجاست؟ حافظیه در شمال‌شرق شهر شیراز و در بخش جنوبی دروازه معروف شیراز، دروازه قرآن است. 

ساعت بازدید از آرامگاه حافظ 8 صبح تا حدود 10 شب است.

  • مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیرالملک و ساخت آن فقط از عهده کسانی برمی‌آید که در هر چیز نظر به لطفش دارند. نور را مانند جواهر، تراش می‌دهند و مسجد را محلی برای برگزاری جشن نیایش می‌کنند؛ چرا که نیایش را وقت دیدار معشوق می‌دانند. درباره مسجد نصیرالملک در وبسایت لونلی پلنت اینطور نوشته شده است: مسجد صورتی یکی از زیباترین مساجد ایران است که در قرن نوزدهم ساخته شده و کاشی‌کاری‌های صورتی و آبی آن جذابیت مسجد را دو چندان کرده. مسجد نصیرالملک به نگین مساجد ایران معروف است و یکی از دلایل آن رنگ جذاب کاشیکاری‌ها و مقرنس‌های زیبای این مسجد است. بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک معمولا صبح‌ها حدود 9 صبح است؛ زود خواب بیدار شوید و اگر دوست دارید بازی رنگ و نور را در مسجد ببینید خود را زمانی که مسجد نصیرالملک خلوت است به آنجا برسانید. ساعت 9 تا 11 صبح بهترین زمان برای بازدیداز نصیرالملک است. آدرس مسجد نصیرالملک شیراز: محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند است. 

بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک معمولا صبح‌ها حدود 9 صبح است

  • مسجد جامع عتیق شیراز

مسجد جامع عتیق شیراز را به نام‌های دیگری هم می‌شناسند مانند مسجد جمعه یا مسجد آدینه. مسجد عتیق قدیمی‌ترین مسجد شیراز است و ساخت آن به دوره شاه اسحاق اینجو برمی‌گردد. این مسجد برای مردم شیراز بسیار اهمیت است؛ این موضوع را می‌توانید از داستان‌هایی که درباره مسجد عتیق می‌گویند، بفهمید. معماری مسجد عتیق هم دیدنی است و در بازدید از آن لذت خواهید برد. ظاهرا بنای مسجد بر روی ساختمانی بوده که در گذشته بسیار دور آتشکده بوده و محل عبادت. مسجد عتیق پایگاه اجتماعی مردمان شیراز در قدیم بوده. حافظ هم در این مسجد گوشه‌هایی از حیات خود را گذرانده. با توجه به اهمیت مسجد عتیق از نظر اجتماعی در معماری مسجد شش در ورودی برای آن در نظر گرفته شده و از جهات مختلف می‌توانید وارد مسجد شوید. بازدید از مسجد را مانند دیگر دیدنی‌های شیراز در تمام فصول سال توصیه می‌کنیم و ساعت بازدید از مسجد عتیق شیراز معمولا از 8 صبح شروع می‌شود و تا 8 شب ادامه دارد. 

ساعت بازدید از مسجد عتیق شیراز معمولا از 8 صبح شروع می‌شود و تا 8 شب ادامه دارد. 

بازار وکیل شیراز با حجره‌های تاریخی‌اش آدم را می‌برد به زمان‌های دور! بازار وکیل شیراز در میان بازارهای شیراز شهرت خاصی دارد. آنجا که صدای درشکه در اطراف بازار وکیل می‌پیچید و صدای بازاریان بازار وکیل برای داد و ستد به گوش می‌رسد. در دوران زندیه زیباترین قسمت شهر شیراز مجموعه وکیل بود. بازارِ نوساز وکیل در ان روزها در ورودی بازار شیراز بود و نزدیک به دروازه اصفهان. غرب بازار وکیل میدان وسیعی بود که یک بخش آن نقاره‌خانه بود و بخش دیگرش توپخانه. در مجموعه وکیل از جمله بازار وکیل از بناهای تاریخی دوران کریم‌خانی توجه به مردم را در کنار توسعه شهر می‌بینید. اسکات ورینگ در سفرنامه خود می‌نویسد: "مردم می‌گویند کریم خان این همه بنا در شهر ساخت، نه فقط به خاطر زیبایی شهر، بلکه بیشتر برای به کار گماردن مردم فقیر آن دیار." آدرس بازار وکیل برای دسترسی به بازار وکیلبازار وکیل ورودی‌های متفاوتی دارد؛ این ورودی‌ها در خیابان‌های زند، طالقانی و لطفعلی خان زند قرار دارد. ورودی اصلی بازارهای وکیل شمالی و جنوبی در خیابان زند و ضلع شرقی میدان است. ساعت کار بازار وکیل معمولا از 9 صبح شروع می‌شود در پاییز و زمستان بازار وکیل تا 7 یا 8 شب فعال است اما تابستان‌ها و در بهار این زمان طولانی‌تر می‌شود گاهی تا 9 و 10 شب.

ساعت کار بازار وکیل معمولا از 9 صبح شروع می‌شود در پاییز و زمستان بازار وکیل تا 7 یا 8 شب فعال است

دوران کریم خان زند ساخت و ساز ابنیه در شیراز رونق گرفت و از آن جمله مسجد وکیل است. علت نامگذاری مسجد به نام وکیل هم اشاره به نام وکیل‌الرعایا است که از القاب کریم خان زند است. مسجد وکیل شیراز نه تنها نماد هنر معماری ایرانی اسلامی است بلکه تجلی قدرت در آن دوران بوده. مسجد وکیل شیراز به همراه حمام وکیل و بازار وکیل هر سه به دستور مستقیم کریم خان زند در شیراز ساخته شد. هر چند که قاجاریه و زندیه اصلا رابطه خوبی با هم نداشتند اما فتحعلی‌شاه قاجار در دوران حکومتش بخش‌هایی از کاشیکاری‌های مسجد وکیل را بازسازی و مرمت می‌کند و این بنا تا امروز در دسترس است و می‌توانید از آن دیدن کنید. مسجد وکیل شیراز جایی بین حمام وکیل و بازار وکیل قرار گرفته. آدرس مسجد وکیل جنب خیابان طالقانی است. 

آدرس مسجد وکیل جنب خیابان طالقانی است. 

  • حمام وکیل شیراز

از مجموعه وکیل شیراز که امروزه از دیدنی‌های شیراز به حساب می‌آید یکی هم حمام وکیل است. حمام وکیل یادگار دوران زندیه است و از بناهایی است که به دستور کریم خان احداث شد. آدرس حمام وکیل نزدیکی مسجد وکیل و بازار وکیل است و در خیابان لطفعلی خان قرار گرفته. بخش دیدنی حمام وکیل شیراز قسمت شاه‌نشین آن است. حمام وکیل قسمتی دارد که امروزه موزه مردم شناسی شیراز است. معماری حمام وکیل شیراز یکی از مدرن‌ترین انواع معماری در روزگار خود بوده. ورودی کوچک حمام و بعد هشتی آن بیشتر به خاطر حفظ هوای داخل حمام است. در قسمت شاه نشین حمام ستون‌های سنگی را می‌بینید که بالای آنها گنبدی قرا گرفته و کف این قسمت، کاملا سنگفرش شده اما قسمت جذاب معماری وجود دالان‌ها و راهروهایی در زیر زمین است تا بخار و هوای گرم در کف حمام جریان داشته باشد. از این روش برای گرم نگه داشتن کف حمام استفاده شده. برای بازدید از حمام وکیل شیراز حدود ساعت 9 صبح می‌توانید روانه محله درب شاهزاده شوید. بازدید از حمام وکیل تا ساعت 8 شب امکان پذیر است. 

حمام وکیل یادگار دوران زندیه است و از بناهایی است که به دستور کریم خان احداث شد.

  • ارگ کریم خانی یا ارگ کریم خان زند

مرکز شهر شیراز سالهاست میزبان یکی از چشم‌نوازترین آثار تاریخی این شهر است؛ ارگ کریم خانی. ارگ کریم خانی همانطور که از نامش پیداست در دوران کریم خان زند احداث شده و محل زندگی و حکومت کریم خان زند بوده. ارگ کریمخانی در گذشته به میدان توپخانه شیراز شهرت داشت. ارگ کریم خانی از جمله بناهایی است که پس از حمله آقا محمد خان قاجار سالم مانده. بعدها از ارگ کریم خان زند برای استقرار فرماندار فارس و دارالحکومه شیراز استفاده شد. آدرس ارگ کریم خانی در خیابان کریم خان زند و در کنار میدان شهرداری شیراز است. ساعت بازدید از ارگ کریم خانی حدود 8 تا 9 صبح آغاز شده و تا 8 شب ادامه دارد. 

ارگ کریم خانی از دیدنی های شهر شیراز است.

  • مسجد مشیر شیراز

اگر تا اینجا اکثر بناهای شیراز اثری به جا مانده از دوران زندیه و حاکمان آن دوران مانند کریم خان بودند باید بگوییم مسجد مشیر شیراز شاهکاریست برای عصر قاجار. میرزا ابوالحسن‌خان مشیرالملک از وزرای وقت قاجار در نزدیکی بازار و محله ارامنه شیراز تصمیم می‌گیرد مسجد مشیر را بسازد.مسجد مشیر از نظر استحکام و زیبایی در معماری در کنار مسجد وکیل شیراز و از بهترین‌هاست. همچنین در این محله از شهر شیراز که مسجد مشیر قرار گرفته، محله‌ای تاریخی و دیدنی است، امامزاده بی‌بی دختران، مسجد ایلخانی، حمام ایلخانی، بازارچه ارامنه شیراز، کلیسای سنگ سیاه، حسینیه کردها، خانه فروغ‌الملک، خانه سعادت، خانه رضائیان، بازارچه حاج زینل و بقعه سید تاج‌الدین غریب قرار دارد. 

مسجد مشیر شیراز شاهکاریست برای عصر قاجار.

  • باغ دلگشا شیراز

در میان باغ‌های دیدنی شیراز، باغ دلگشا شیراز یکی از مکان‌های دیدنی‌های شیراز است که در سفر به شیراز حتما در لیست بازدید سفرتان قرار دهید. باغ دلگشا شیراز از آثار تاریخی مربوط به سه دوره صفویان، قاجار و ساسانیان است. باغ دلگشا نمونه یک باغ ایرانی با معماری ایرانی است. شیراز با داشتن آب و هوایی مثال‌زدنی بهترین شهر برای طراحی و ساخت باغ‌های ایرانی بوده؛ به همین خاطر شیراز پر است از باغ‌ها و عمارت‌های ایرانی. باغ دلگشا آنقدر جذاب بوده که تیمور خان گورکانی اولین پایه گذار حکومت گورکانی دستور می‌دهد به تقلید از باغ دلگشا شیراز در سمرقند باغی مشابه بنا کنند. باغ دلگشا شیراز در محله‌ای نزدیک به آرامگاه سعدی واقع شده، بازدید از این باغ را می‌توانید در کنار تماشای سعدیه در یک زمان بگذارید. 

باغ دلگشا شیراز در محله‌ای نزدیک به آرامگاه سعدی واقع شده

  • درواز قرآن شیراز

در قسمت شمالی شهر شیراز دروازه‌ای قرار دارد که به نام دروازه قرآن شهرت پیدا کرده و و یکی از دیدنی‌های شهر شیراز است. دروازه قرآن شیراز به دستور عضدالدوله دیلمی از امیران خاندان آل بویه ساخته شد. علت نام گذاری دروازه قرآن قرار گرفتن قرآن در بالای آن است تا مسافران به سلامت از یزر آن عبور کنند. دروازه قرآن شیراز رو به خرابی می‌رود اما بازسازی آن را کریم خان زند انجام می‌دهد و آن قرآن معروفی که داخل دروازه گذاشته شده بود را نیز به همان شکل حفظ می‌کند. قرآن موجود در دروازه قرآن امروزه در موزه پارس شیراز نگهداری می‌شود. 

  • شاهچراغ شیراز

شاهچراغ شیراز یکی از آثار دیدنی شهر شیراز که در فهرست دیدنی‌های مذهبی این شهر قرار دارد. شاهچراغ آرامگاه برادر امام هشتم و فرزند امام موسی کاظم است. گردشگران علاوه بر زیارت قبور می‌توانند از تماشای معماری زیبا و کاشیکاری‌های کم نظیر و رنگین آرامگاه شاهچراغ لذت ببرند. آدرس شاهچراغ شیراز در خیابان لطفعلی‌خان شیراز و خیابان احمدی است. 

  • باغ عفیف‌آباد شیراز

باغ عفیف‌آباد شیراز در روزگار صفویان، ملک شخصی فرماندار شیراز بود و اکثر پادشاهان و امرای صفوی در سفر به شیراز برای گردشگری و تفریح راهی آن می‌شدند. اما سرنوشت باغ عفیف‌آباد فقط به دوران صفوی ختم نشد و در دوران قاجار میرزا علی خان قوام‌الملک که از افراد با نفوذ آن دوران بود اختیار عفیف آباد را بدست گرفت. عفیف آباد بعد از اینکه به قوام‌الملک رسید بازسازی شد و از آنجایی که ساختمان یا قلعه سنگی وسط باغ از دوران صفویه بسیار فرسوده شده بود؛ دستور ساخت یک ساختمان دو طبقه به جای قلعه قدیمی گلشن را داد. مجموعه باغ عفیف آباد شیراز در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. این باغ در دوران پهلوی در اختیار ارتش قرار گرفت و همچنان متعلق به ارتش است. آدرس باغ عفیف‌آباد در انتهای خیابانی به همین نام یعنی عفیف‌آباد است. با اتوبوس و تاکسی و مترو می‌توانید برای تماشای باغ عفیف‌آباد بروید. 

مجموعه باغ عفیف آباد شیراز در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

  • آب انبار وکیل شیراز

آب انبار وکیل همانطور که از نامش پیداشت از دیدنی‌های شیراز و به جا مانده از دوران زندیه است. چند سالی است که آب انبار وکیل به موزه تبدیل شده. هنگام تماشای مجموعه وکیل شیراز که شامل مسجد، بازار و حمام وکیل است می‌توانید آب انبار وکیل را نیز ببینید. 

  • آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز

دیوارهای سنگی و اشعار حجاری شده روی آن شاید اولین چیزهایی باشند که در بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز جلب توجه می‌کنند. کمال‌الدین ابوالعطا معروف به خواجوی کرمانی در کرمان به دنیا آمد اما در شیراز درگذشت. آرامگاه خواجی کرمانی در شیراز درست رو به روی دروازه قرآن شیراز قرار دارد. آرامگاه خواجوی کرمانی در دامنه کوه صبوی، ابتدای جاده شیراز - اصفهان، تنگ الله اکبر قرار دارد.

آرامگاه خواجی کرمانی در شیراز درست رو به روی دروازه قرآن شیراز قرار دارد. 

  • دریاچه مهارلو شیراز

دریاچه مهارو از دیدنی‌های شیراز و البته نه از نوع تاریخی بلکه از نوع دیدنی‌های طبیعی شیراز است. تالاب مهارلو یا دریاچه مهاررلو در حدود 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر شیراز است. از نام‌های دیگر دریاچه مهارلو دریاچه صورتی است. علتش رنگ صورتی مایل به قرمز دریاچه مهارلو است که به خاطر وجود نوعی جلبک در آب دریاچه مهارلو است. دریاچه مهارلو فصلی است و در تابستان اغلب خشک می‌شود. در فصل بهار و زمستان همراه با بارش‌های فصلی دورباره تالاب یا دریاچه مهارلو شیراز احیا می‌شود و گردشگران می‌توانند از تماشای آن لذت ببرند. 

تالاب مهارلو یا دریاچه مهاررلو در حدود 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر شیراز است.

  • باغ ارم شیراز

باغ ارم شیراز هم مانند کاخ باغ شاپوری در دسته باغ کاخ یا باغ- کوشک قرار می‌گیرد. باغ ارم شیراز با ویژگی‌های معماری و عطر بهار نارنج و فضای عطرآگین، باغ از گل‌ها بهترین جاییست که به شما یادآوری میکند در شیراز هستید. باغ ارم شیراز یک ویژگی استثنایی دیگر هم در میان باغ‌ کاخ‌های اریانی دارد؛ باغ ارم شیراز در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. آدرس باغ ارم شیراز در بلوار چمران، میدان دانشجو، میدان ارم است. ساعت بازدید از باغ ارم شیراز از هشت صبح است و در زمستان و پاییز تا حدود ساعت 6 عصر می‌توانید از آن بازدید کنید. زمان بازدید از باغ ارم در فصول تابستان و بهار بیشتر است. 

باغ ارم شیراز در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

  •  روستای قلات شیراز

روستای قلات یکی از دیدنی‌های کمتر شناخته شده شهر شیراز است. روستای قلات شیراز با آب و هوای خنک و دلنشین خود حتی در تابستان مقصد گردشگری مسافران شیراز است. روستای قلات همانند ماسوله بافت پلکانی دارد. یکی از جلوه‌های زیبای روستای قلات که طراوات خاصی به آن داده عبور رودخانه قره‌آغاج از میان روستاست. برای تماشای روستای قلات باید راهی جاده شیراز یاسوج شوید و در 36 کیلومتری شمال غرب شیراز به روستا می‌رسید. 

 روستای قلات شیراز با آب و هوای خنک و دلنشین خود حتی در تابستان مقصد گردشگری مسافران شیراز است.

  • کعبه زرتشت در شیراز

کعبه زرتشت بنایی مکعب مستطیل در محوطه نقش رستم شیراز است. بازدید از کعبه زرتشت را می‌توانید در کنار تماشای پاسارگاد، نقش رستم، نقش رجب و دیگر دیدنی‌های حوالی مرودشت شیراز قرار دهید. کعبه زرتشت درست در مقابل آرامگاه داریوش دوم قرار دارد. در مورد کاربرد کعبه زرتشت در گذشته صحبت‌های بسیاری شده مثلا می‌گویند محل روشن کردن آتش مقدس و عبادتگاه بوده. بر بدنه این برج کتیبه‌هایی را به زبان‌های مختلف از جمله یونانی و پهلوی ساسانی خواهید دید. 

کعبه زرتشت درست در مقابل آرامگاه داریوش دوم در مودشت فارس قرار دارد.

  • باغ جهان‌نما شیراز

در شیراز تا دلتان بخواهد کاخ باغ‌های زیبا و جذاب وجود دارد. باغ جهان‌نما هم یکی از این باغ‌های زیبای ایرانی است همراه با عمارتی بسیار زیبا در میانه آن. آدرس باغ جهان نما شیراز ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن)، بالاتر از میدان حافظیه است. باغ جهان نما در دوران آل اینجو و آل ظفر به قدری زیبا و جذاب بوده که از آن با عنوان زینت‌الدنیا نام می‌بردند. عمارت باغ جهان نما که از دوره‌ کریم خان تابه‌حال سالم و مستحکم برجای مانده به‌شکل هشت‌ضلعی و از نظر ظاهر تقریبا مشابه عمارت کلاه فرنگی باغ نظر است.

  • موزه هنر مشکین فام

موزه هنر مشکین فام شیراز خانه‌ای دنج با یک حیاط با حس و حالی بسیار صمیمی است که با نام خانه خانه فروغ الملک شیراز هم شناخته می‌شود. این خانه تاریخی یادگاری از دوران قاجار است و یکی از دیدنی‌های شهر شیراز.در موزه هنر مشکین فام مجموعه‌ای از آثار هنری ارزشمند را خواهید دید. آثار هنری موزه مشکین فام شامل قاشی، خوشنویسی و سنگ تراشی است. آدرس موزه هنر مشکین فام: این موزه  در محله سنگ سیا شیراز است جایی که می‌توانید کلی خانه تاریخی ببینید و در کوچه پس کوچه‌هایش قدم بزنید. 

  • موزه پارس شیراز

موزه پارس شیراز در واقع موزه‌ای در باغ نظر شیراز است. از دیدنی‌های جذاب موزه پارس وجود آرامگاه کریم خان زند است. موزه پارس شیراز نزدیک ارگ کریم خانی است و در خیابان زند واقع شده. در میان باغ یک بنای هشت ضلعی را خواهید دید که به دستور کریم خان زند در میان باغ نظر احداث شد. در روزگاران قدیم این مکان محلی برای میهمانی‌های سلطنتی و پذیرائی از سفرا و نمایندگان کشورهای خارجی و دولتمردان داخلی بوده. امروز تبدیل بخ موزه پارس شده و در آن می‌توانید اشیایی از دوره‌های قبل و بعد از اسلام را ببینید. با توجه به اینکه موزه پارس نزدیک به ارگ کریمخانی و مجموعه وکیل است پیشنهاد می‌کنیم در برنامه بازدید از دیدنی‌های شیراز این مکان‌ها را در یک روز بازدید کنید. 

موزه پارس شیراز در واقع موزه‌ای در باغ نظر شیراز است.

  • مدرسه خان شیراز

مدرسه خان در شیراز اثری تاریخی به جاماندها ز عصر حکومت سلسله صفویان بر ایران است؛ وقتی که الله وردی خان حاکم فارس تصمیم می‌گیرد مرکزی آموزشی به معنای دانشگاه امروزی در شیراز بنا کند. ملاصدرای شیرازی هم در سایه مردی مانند الله وردی خان که دوست دار علم بود توانست پیشرفت کند و اتفاقا ملاصدرا یکی از مدرسین مدرسه خان شیراز بوده. این مدرسه حجره‌هایی برای اقامت دانشجوها داشته و باغ‌هایی در اطراف مدرسه خان در نظر گرفته شده بود تا محصلین مدرسه خان فرصت استراحت داشته باشند. آدرس مدرسه  خان برای بازدید از این دیدنی شهر شیراز در محله‌ اسحاق بیگ، در خیابان لطفعلی خان زند، بعد از سه راه احمدی و در سمت چپ است. 

مدرسه خان در شیراز اثری تاریخی به جاماندها ز عصر حکومت سلسله صفویان بر ایران است

  • مقبره و ارتفاعات باباکوهی

مقبره باباکوهی در دامنه رشته‌کوهی در شمال شهر شیراز قرار دارد. بابا صفتی است که شیخ عبدالله صاحب آرامگاه به آن شهرت داشته. علت دادن این نام سالک بودن شیخ عبدالله بوده که در غاری در همان کوه عبادت می‌کرده. بابا کوهی به دور از مردم شهر در کوه شمالی شیراز در مغازه از کوه صبوی عزلت گرفت و به نیایش پرداخت. در سال ۴۴۲ او درگذشت و همان جا به خاک سپرده شد. 

  • خانه منطقی نژاد شیراز

در ادامه معرفی خانه‌های تاریخی شیراز، نمی‌توان بازدید از خانه منطقی‌نژاد را نادیده گرفت. خانه‌های تاریخی شیراز اغلب متعلق به دوران قاجار هستند و منطقی‌نژاد یکی از آنهاست که امروزه به عنوان موزه از آن استفاده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم برای تماشای یکی از زیباترین آئینه خانه‌های ایران حتما سری به خانه منطقی‌نژاد بزنید. در خانه منطقی‌نژاد می‌توانید سری به بخش موسیقی موزه بزنید که از نظر گردشگرانی که از نزدیک آنجا بوده‌اند بسیار جذاب بوده. بازدید از خانه منطقی‌نژاد در دو زمان در روز امکان پذیر است. از 8 صبح تا ساعت 12:30 ظهر و مجددا از ساعت 16:00 تا 8 شب امکان بازدید خواهید داشت. کلیسای ارامنه شیراز و موزه هنر مشکین فام و شاه چراغ شیراز از جمله آثار تاریخی شیراز در نزدیکی خانه منطقی‌نژاد هستند. 

خانه منطقی‌نژاد شیراز یکی از زیباترین اتاق‌های آئینه کاری شده را دارد

 

 

 

 

 



1401/12/09 | کد مطلب: 4787
برچسب‌ها: جاذبه‌های دیدنی
هانیه کاظمی

مهندس برق، ارشد مدیریت، عاشق ورزش، موسیقی، مطالعه و تماشای فیلم



  • به اشتراک بگذارید:



بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل
سمیرا
1401/10/01 12:35
سلام بر شما. خیلی مطلب دیدنی های شیراز کامل و جامع بود. کاش در مورد کلیسای سنگ سیا و حمام ایلخانی هم می نوشتین.
پاسخ دهید...
تولید محتوای دالاهو
1401/10/04 16:37
سمیرای عزیز
سلام

ممنون که وقت گذاشتی و مطلب را مطالعه کردی. حتما سعی می کنیم مطلب دیدنی های شیراز را با توجه به نظرات شما تکمیل کنیم.

با تشکر از پیام شما

برای اینکه مطالب بعدی وبلاگ دالاهو را از دست ندهید در خبرنامه ثبت‌نام کنید.
ثبت‌نام
با وارد کردن ایمیل خود مطالبی خواندنی و جذاب دریافت کنید.